taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla spalatorie auto gherla casa antik
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar dej cluj
detinute penitenciar femei gherla cluj celula

Câte femei stau într-o cameră la Penitenciarul Gherla, cazul a ajuns la Avocatul Poporului

O deținută de la secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla se arată nemulțumită de condițiile de cazare, dar și de asistența medicală. În luna ianuarie, femeia a trimis o petiție la Avocatul Poporului cu nemulțumirile ei, iar verificările la fața locului au confirmat situația nu tocmai roz.

Într-un comunicat al Avocatului Poporului se arată că printr-o petiţie din 20 ianuarie 2020, o deţinută a sesizat mai multe aspecte privind încălcarea anumitor drepturi în acest penitenciar şi a solicitat intervenţia instituţiei.

Ca urmare, a fost efectuată o anchetă la Penitenciarul de femei Gherla — Secţia exterioară Cluj, de către un reprezentant al Departamentului armată, justiţie, poliţie, penitenciare. Cu ocazia audierii, persoana privată de libertate şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la supraaglomerarea existentă. Femeia a susținut că sunt 8 persoane într-o cameră de 20 mp, fără geam și cu o singură toaletă.

În această problemă a fost contactat directorul penitenciarului Gherla, Gheorghe Iftinca, iar în urma discuțiilor s-au tras câteva concluzii.

Astfel, referitor la camera de deţinere, s-a constatat că la data de 30 ianuarie 2020 erau cazate 7 deţinute într-o cameră cu o suprafaţă de 15,76 mp. „Baia este prevăzută cu baie, duş, toaletă, apă caldă şi rece. Camera este prevăzută cu geam, dar nu exterior, ci interior. Cu privire la declaraţia femeii că, deşi era răcită la momentul transferului său la Penitenciarul de femei Gherla – Secţia Exterioară, nu i s-a dat medicaţia adecvată, din analiza actelor medicale a rezultat că pacienta a fost consultată şi a primit tratament medical pentru o parte din afecțiuni. Pentru o altă afecțiune nu a primit tratament și i s-a comunicat că penitenciarul nu avea niciun medicament, fapt confirmat de către conducerea penitenciarului. Totodată, în urma discuţiei avute cu conducerea penitenciarului, începând din data de luni, 3 februarie 2020, Penitenciarul Gherla – secţia exterioară Cluj se confruntă cu lipsă de personal medical — medici, în prezent asistenţa medicală fiind asigurată cu 5 asistenţi.

Având în vedere cele constatate efectiv în cadrul anchetei, respectiv a informaţiilor furnizate de către conducerea Penitenciarului de femei Gherla — Secţia exterioară Cluj, rezultă că, la nivelul camerei de deţinere din penitenciarul susmenţionat, la data efectuării anchetei, există o supraaglomerare de persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, nerespectându-se suprafaţa de 4 mp/deţinut”.

Avocatul Poporului a emis câteva recomandări, între care asigurarea suprafeţei minime de 4 m.p./deţinut, angajarea unor medici la Penitenciarul de femei, aprovizionarea cu medicamente de bază pentru combaterea infecţiilor respiratorii sezoniere.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor urmează să informeze Avocatui Poporului cu privire la măsurile dispuse, se mai arată în comunicatul semnat de Renate Weber.

foto: arhiva

sus(15)jos(17)

1 comentariu

  1. Io cujet că ar fi mai bine dacă le-ar caza pe madame la Marriott, la all inclusive. Să fie bine ca să nu fie rău. ;)

    sus(25)sus(2)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?