taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
dezbtare telefonie mobila gherla

Cât sunt de periculoase rețelele wifi, antenele de telefonie mobilă, în dezbatere la Gherla – VIDEO

O inițiativă cetățenească care își propune reglementarea amplasarea antenelor de telefonie mobilă în oraș a adunat semnăturile necesare pentru ca aceasta să ajungă proiect pe masa consilierilor locali.

Dar cât sunt de nocive radiațiile emise de aceste antene, pentru copii, adulți și vârstnici? Dar cele emise de routerele wi-fi, sau de telefoanele mobile? Ce ar presupune scoaterea antenelor din oraș? Au fost doar câteva dintre întrebările la care s-au dat răspunsuri duminică, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la casa de cultură, de la ora 17.30.

Au participat inițiatorii proiectului, Tamas Kasza, Incze Andras, Tiberiu Bereczki, Petru Băgăcian. Au fost invitați să ofere explicații lectorul universitar dr. ing. Andrei Drăgulinescu de la Universitea Politehnică București, Facultatea de Telecomunicații, Electronică și Tehnologia Informației, un avocat, un doctor, reprezentanți ai firmelor de telefonie mobilă, locuitori ai orașului.

Discuțiile au urmărit găsirea unor soluții prin care locuitorii orașului să fie cât mai puțin afectați de potențialele efecte pentru sănătate ale radiațiilor.

S-a explicat că radiațiile emise în casă de un router wifi au de fapt aceeași putere cu cele ale unei antene aflată mai departe. Pentru a se evita problemele sesizate în unele cazuri, de genul durerilor de cap, a stării generale proaste, a lipsei de concentrare etc. s-a sugerat oprirea acestor aparate pe timpul nopții sau atunci când nu sunt folosite. Potrivit vorbitorilor, cei mai afectați de radiațiile electromagnetice ar fi copii, dar și femeile gravide și vârstnicii.

Recomandarea a fost folosirea internetului prin cablu, la fel cum s-a procedat în unele instituții publice din lume, cum ar fi biblioteci sau școli.

În ce privește telefoanele mobile, s-a spus că acestea nu ar trebui să fie date copiilor sub o anumită vârstă, cu exemplificare din alte țări, minim 16 ani. În timpul apelării, aparatul ar trebui ținut la distanță de ureche până la realizarea legăturii, interval în care radiațiile sunt mai mari. Discuțiile la telefon ar trebui să fie scurte, dar este recomandată folosirea unui sistem hands-free, a căștilor sau a speaker-ului. Telefonul ar trebui ținut la minim 2 cm de ureche pe timpul convorbirilor, iar în rest, cât mai departe de corp.

Pe timpul nopții, aparatele ar trebui păstrate la distanță de pat, chiar în altă cameră, ori oprite sau pe modul avion. S-a explicat că în timpul somnului, cand organimsul se reface, acesta este cel mai vulnerabil.

O atenție ridicată ar trebui acordată convorbirilor în zone cu semnal slab. Acestea ar trebui evitate pe cât posibil, scurtate sau înlocuite cu sms-uri.

Șoferii au fost și ei în atenție și s-a explicat că în autoturism, telefoanele mobile emit cu putere mai mare.

Din partea firmelor de telefonie mobilă s-a explicat că montarea unor antene în afara orașului ar presupune o putere mai mare pentru acestea și implicit, radiații mai mari, inclusiv la telefoanele mobile și că instalarea antenelor pe blocurile de locuințe permite funcționarea cu o putere mai mică.

S-au adus în atenție cazuri de îmbolnăviri în apropierea antenelor de telefonie mobilă, contestate de reprezentanții firmelor, care au spus că nu s-a putut stabili o legătură directă între îmbolnăviri și antene.

Organizatorii au remarcat lipsa primarului și a viceprimarului de la dezbatere, în condițiile în care se abordau probleme care vizau întreaga comunitate, dar au apreciat prezența și implicarea unor consilieri locali.

Din partea unui funcționar al primăriei, inițiatorii proiectului au fost atenționați asupra solicitărilor lor, unele dintre ele apreciate ca nefundamentate, iar altele dificil de pus în practică.

Întâlnirea a durat aproape trei ore și a facilitat un dialog constructiv între părțile implicate.

video: dezbaterea de la Gherla

imagini: Septimiu Rusu

sus(11)jos(5)

Lasă un răspuns