angajare bucatar gherla dej cluj locuri de munca

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo locuri de munca gherla dej cluj cusatoareasa croitoreasa vintahe pub vanzare gherla dej cluj cafenea afacere

expozitie kornis centrul turistic

Castelul Kornis în expoziție foto la Gherla. Gardienii patrimoniului, din nou în concurs

O interesantă activitate, prilejuită de popularizarea concursului naţional „Gardienii patrimoniului – adoptă un monument istoric”, a avut loc la Centrul Turistic Gherla.

Iniţiativa lansată în 2018 de elevii liceului „Kemény Zsigmond” din Gherla are ca scop mobilizarea tinerilor pentru cunoaşterea şi salvarea monumentelor istorice din zona unde locuiesc. Elevii şcolii gherlene au ales în acest sens castelul Kornis din Mănăstirea, comuna Mica, aflat într-o stare avansată de degradare.

Din echipă au făcut parte 12 elevi şi profesorii coordonatori Székely Melinda si Riti József Attila. Elevii au organizat la şcoală şi la castelul din apropierea Dejului diverse activităţi prin care au atras atenţia asupra importanţei culturii, istoriei şi artei: un concurs de desen pe tema inorogului pentru elevii din clasele primare, igienizarea castelului, deplasări în grup cu bicicletele la castel, un picnic tematic, realizarea unui film documentar cu proprietarul locaţiei, discuţii şi culegere de date de la persoanele care au amintiri legate de viața de la castel.

In același scop, a fost deschisă și o pagină de Facebook dedicată castelului, celor care vor să afle mai multe și să se implice în salvarea acestuia.

Echipajul din Gherla a câştigat în primăvara trecută locul I în finala concursului naţional „Gardienii Patrimoniului – adoptă un monument istoric”, beneficiind de o excursie la Bruxelles, la Parlamentul European. Elevii gherleani au realizat şi un moment teatral tematic, prezentat la Opera Maghiară din Cluj şi în cadrul manifestării „Noaptea Muzeelor” de la Gherla.

În noul an, elevii unităţii de învăţământ din Gherla s-au înscris la ediţia a doua a concursului, cu același obiectiv. Ei au lansat și proiectul „Casteliada”, care are ca scop adunarea de fonduri pentru a cumpărarea de coşuri de gunoi în curtea castelului Kornis. La sfârșitul toamei au organizat activitatea Cafeneaua Kornis, unde invitații au putut face cunoștință cu monumentul istoric.

In același scop, de popularizare a acțiunilor, la sfârșitul lunii decembrie a fost vernisată o expoziție cu fotografii de epocă de la castel, intitulată „Ce se mișcă la castelul Kornis?” In cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul de salvare a castelului, dar și un program instrumental artistic cu muzică tradițională.

expozitie foto castel kornis

centrul turistic gherla expozitie kornis

Expoziţia de la Centrul Turistic, care mai cuprinde instantanee din timpul concursului „Gardienii patrimoniului”, este deschisă pentru public până pe 31 ianuarie 2019.

Castelul Korniş din localitatea Mănăstirea, comuna Mica a devenit proprietatea familiei Kornis în anul 1602. Ultimele lucrări de construcţie la castel s-au realizat la comanda lui Zsigmond Kornis, astfel în 1702 s-a realizat turnul de poartă cu pod rabatabil şi groapa cu lupi. Deasupra porţii se vede şi azi blazonul familiei Kornis, cât şi anul construcţiei. Descendenţii familiei Kornis au trăit în castel până la sfârşitul celui de al doilea război mondial, apoi în anul 1944 au fost forţaţi să părăsească domeniul. Clădirea rămasă fără stăpân a fost devastată de trecători. Colecţia de 9000 de volume din bibliotecă a fost aruncată în Someş. În 2006 castelul a fost restituit contesei Gabriella Kornis, iar în prezent este proprietatea descendenţilor săi.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

Castelul Kornis de la Mănăstirea STRIGĂ după ajutor. Au răspuns DA elevii de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla – VIDEO

sus(11)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns