taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj

Castelul Kornis de la Mănăstirea STRIGĂ după ajutor. Au răspuns DA elevii de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla – VIDEO

O mică bijuterie de arhitectură transilvană, castelul Kornis de la Mănăstirea, aflat la doar 10 kilometri de Gherla, a ajuns o ruină. Urmașii proprietarilor au plecat în Ungaria, iar construcția a rămas pradă vremurilor și trecătorilor.

Ar fi nevoie de o suma uriașă de bani pentru reconstrucție, însă nimeni nu pare interesat de așa ceva. Anii au trecut, iar din frumusețea de odinioară au mai rămas doar bucăți de ziduri, tavane prăbușite, acoperișuri găurite. Dacă nu era suficient, unii dintre localnici și-au făcut un prost obicei, acela de a aruncă gunoaiele pe unde au apucat.

galerie foto: elevii de la Gherla în acțiune la castelul Kornis

galerie foto gherlaAu sărit în ajutor elevii de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla, dar și voluntari, care au îmbrățișat ideea unui coleg de-al lor, cercetașul Szilagyi Lorand, de a igieniza zona.

Tinerii participă la un concurs, în cadrul unui proiect regional desfășurat în toată Transilvania, prin care se dorește atenționarea comunității asupra stării deplorabile în care se află unele clădiri istorice, spune profesorul de istorie Riti Jozsef Attila.

Elevii și-au aleas ca obiectiv castelul de la Mănăstirea, din comuna Mica. Și-au luat bicicletele și au făcut mai multe drumuri, unde au adunat mizeriile din curte. Este puțin ceea ce pot face ei, dar cu toții speră că se va ivi de undeva un ajutor, o fundație, cineva care să poată demara un proiect de restaurare, la fel cum se întâmplă, de exemplu, cu castelul Banffy de la Bonțida.

Directorul educativ al liceului, Melinda Szekely, spune că în urmă discuțiilor avute recent cu proprietarul din Ungaria al castelului, Geher Ferencz, a aflat că mai există proiectul tehnic al clădirii și schițele necesare pentru reconstrucție. „Noi credem că prin acest proiect reușim să atragem atenția, poate ne aude cineva dintr-o țară îndepărtată, sau chiar de la noi, să putem salva acest monument”.

video, în continuare

sus(42)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns