taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
inorog castel kornis manastirea cluj

Castelul Kornis de la Mănăstirea ar putea fi reabilitat cu bani din Ungaria – accesul vizitatorilor de ocazie a fost blocat

Vin veşti bune legate de castelul Kornis din Mănăstirea, aflat la doi paşi de la Gherla. Castelul s-a degradat de la un an la altul, iar datorită faptului că se află în proprietate privată, nimeni nu a intervenit pentru a stopa fenomenul. In urmă cu un an, un inorog de piatră de la intrare a fost găsit răsturnat.

De la primarul Tiberiu Zelencz din comuna Mica aflăm însă că lucrurile s-ar putea schimba. Edilul s-a întâlnit vineri la Budapesta, în Ungaria, cu moştenitorul familiei Kornis, Geher Ferencz.

În urma discuţiilor avute, primarul s-a arătat preocupat de situaţia dezastruoasă în care se află azi castelul şi a prezentat moştenitorului fotografii edificatoare în acest sens. „I-am prezentat faptul că sunt foarte mulţi oameni care vizitează castelul, însă clădirile aflate în permimetrul acestuia reprezintă un real pericol pentru toţi cei care ajung în zona respectivă. Deşi ne-am fi dorit să ne implicăm, Primăria Mica nu are dreptul să intervină în nici un mod pentru renovarea sau valorificarea Castelului Kornis”, a fost mesajul transmis.

La rândul sau, Geher Ferencz a declarat că nu doreşte să înstrăineze castelul, deoarece este un loc de care se simte legat sufleteşte şi că își propune să readucă clădirea la formă iniţială. „Are promisiuni din partea guvernului maghiar pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile, iar dacă va obţine finaţarea, castelul va fi reabilitat, urmând să fie transformat într-un adevărat loc turistic, unde să fie organizate şi tabere pentru copii”, a mai precizat Zelencz.

„Sper că planurile să prindă contur, clădirea să îşi recapete forma, iar castelul să fie apreciat la adevărată lui valoare. Consider că întâlnirea a fost un prim pas spre colaboare, deoarece îmi doresc foarte mult că valorile zonei noastre să nu dispară, iar noi să ne mândrim cu istoria locului în care trăim”, mai  spune primarul.

Recent a început împrejmuirea castelului, pentru a se evita accidentarea vizitatorilor de ocazie. Aceștia nu vor mai avea o perioada acces în interior.

src=”https://www.gherlainfo.ro/dezastru-la-castelul-kornis-de-la-manastirea-un-inorog-a-fost-rasturnat-de-necunoscuti-foto/

 

sus(6)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns