taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
gherla finante administratia financiara

CAS redus cu 5% pentru angajatori din 1 octombrie 2014

Incepand din 1 octombrie 2014, angajatorii vor plati o contributie redusa cu 5% pentru asigurari sociale. Astfel, pentru conditii normale de munca, cota de CAS datorata de angajator scade de la 20.8% la 15.8%. Masura a fost propusa de Ministerul Finantelor Publice si aprobata de guvern.

Astfel, potrivit proiectului de lege, se diminuează cotele plătite de angajatori în funcţie de condiţiile de muncă pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii după cum urmează:

  • de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă;
  • de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă;
  • de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

“Este cea mai consistentă diminuare a contribuţiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România. Reducerea poverii fiscale asupra forţei de muncă va susţine crearea de noi locuri de muncă, generând efecte economice pozitive atât pentru companii, cât şi pentru salariaţi. În esenţă, stimularea ocupării forţei de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială şi de creştere a veniturilor individuale, în linie şi cu recomandările Comisiei Europene”, a afirmat Ioana-Maria Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.
De asemenea, prin utilizarea sumelor relativ disponibilizate se vor asigura surse suplimentare pentru investiţii cu impact asupra creşterii economice. Totodată, se asigură condiţii pentru o îmbunătăţire a performanţelor de competitivitate ale sectorului privat, în condiţiile în care România devine mai competitivă prin costuri comparativ cu ţările din jur.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea reducerii CAS pentru ultimul trimestru al acestui an este de 850 de milioane de lei. Pentru anul 2015, impactul bugetar al aplicării acestei măsuri este de 4,8 miliarde de lei.

Impactul aplicării reducerii CAS va fi compensat pentru anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele estimate. Astfel, sumele declarate de către operatorii economici pentru taxa pe construcţii speciale este de 1449 mil. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, în condiţiile în care s-a estimat că în 2014 se vor încasa 488 de milioane de lei din impozitul pe construcţii.

În anul 2015, impactul aplicării acestei măsuri va fi compensat prin: creşterea veniturilor bugetare încasate de către ANAF ca urmare a aplicării măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare; îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii. De asemenea, modificările survenite asupra Legii insolvenţei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor, se arata intr-un comunicat emis joi de Ministerul Finantelor.

sus(0)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns