taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
cardinalul iuliu hossu film

Cardinalul, film la cinema despre Iuliu Hossu, când e lansarea – VIDEO

În această toamnă urmează să ruleze în cinematografe filmul Cardinalul, dedicat memoriei lui Iuliu Hossu.

Figură proeminentă a României secolului XX, născut la Milaș, în județul în Bistrița-Năsăud, apoi stabilit la Gherla, ca episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu a rămas în istorie ca un mare român, cel care a dat glas la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, Proclamației de unire a Transilvaniei cu România. Apoi, în anii grei ai ocupației maghiare, Iuliu Hossu a ținut sus stindardul românismului și a militat pentru drepturile românilor.

foto: Iuliu Hossu la sediul episcopiei din Gherla, anii ’20

iuliu hossu gherla cluj

În 1948 comuniștii au scos religia greco-catolică în afara legii. Lui Hossu i s-a propus să devină mitropolit ortodox, lucru pe care l-a refuzat. A primit domiciliu forțat în mai multe mănăstiri, dar a fost închis și la Penitenciarul Sighet.

În 1969 a primit în secret titlul de cardinal din partea Papei Paul al VI-lea. A murit în spital, la București, pe 28 mai 1970.

În 2018, un bust al lui Iuliu Hossu a fost dezvelit la Gherla, în Piața Unirii.

În 2019 a fost beatificat de Papa Ioan Francisc.

Despre film

Filmul Cardinalul urmează să aibă premiera pe 24 octombrie 2019. Este semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma și are 1 h 40 min.

Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar  din Satu Mare, iar alături de el joacă Radu Bânzaru, Richard Bovnoczki, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crisan, Ioan Andrei Ionescu, Remus Margineanu, Bogdan Nechifor.

Povestea

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse.

Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul. Obiectivul torționarilor e simplu: directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților.

In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți: episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

video în continuare – trailer film

foto: Facebook

Bustul lui Iuliu Hossu dezvelit la Gherla – VIDEO

sus(8)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns