irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
alegeri locale gherla 2024 primar psd vasile bagacean
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon udmr rmdsz szamosujvar algeri locale 2024
hochei gherla vointa

Cândva s-a jucat hochei pe gheaţă la Gherla

Amatorii patinajului din Gherla trăiesc deocamdata doar din amintiri. Abia pe la mijlocul lunii decembrie s-ar putea deschide patinoarul artificial, in incinta stadionului „Olimpia”, spun oficialii din primarie.

Insa alta era situatia pe vremuri. In anii ’60, Gherla avea o echipă bună de hochei pe gheaţă, Voinţa, înscrisă în campionatul regional Cluj, dar care evolua în jocuri amicale chiar împotriva puternicelor formaţii din Miercurea Ciuc şi Odorhei. Clujul, la fel, a avut o echipă bună, Agronomia, care juca în divizia A. Tot la Cluj evolua formaţia Tehnofrig, pe care hocheiştii gherleni o învingeau mereu în campionatul regional.

Hocheiul a aparut la Gherla prin 1950, dupa cum isi aminteste Juhasz Ernest, la initiativa unui amator de patinaj, Gavril Bodor. Cu mici eforturi s-au improvizat mantinelele din scanduri, doua porti de fier, crose din lemn. Asa au inceput primele jocuri amicale, dupa cum noteaza profesorul Augustin Sabo in cartea sa „Sportul gherlean din perspectiva unui impatimit”.

Echipa de hochei pe gheaţă a activat apoi in cadrul Clubului „Voinţa” de pe lângă Cooperativa meşteşugărerască „Meseriaşul”. Meciurile aveau loc duminica, în lunile de iarna, pe terenul amenajat pe lacul din parcul mare.

Colectivul sportiv Voinţa Gherla şi-a constituit de curând două noi secţii pe ramură de sport: tenis de câmp şi hochei pe gheaţă. Acest fapt a dat un nou impuls activităţii sportive, la care participă activ peste 1.500 cooperatori din localitate.

ziarul Sportul Popular, 1 noiembrie 1958

Înaintea partidelor din weekend, amatorii sportului udau stratul subţire de gheaţă cu apă adusă noaptea, cu găleţi, sau în cel mai fericit caz cu un furtun de la familia Juhasz Misi, care locuia în apropiere. De suprafata de joc avea grija toata echipa, dar mai ales profesorul Victor Plaian, care venea cu elevii si curatau zapada.

La o întâlnire de hochei pe gheaţă disputată în parc asistau cateva sute de spectatori.

Au fost multi hocheisti valorosi in Gherla, care la un moment dat au fost solicitati de alte echipe, insa niciunul nu a vrut sa paraseasca echipa orasului iubit.

gherla hochei patinoar parc lac 1963

foto: antrenamente la hochei pe patinoarul artificial din Gherla, în 1963

Dintre jucatorii care au activat pe gheata pot fi mentionati Tamas Putyi, Juhasz Ernest, Juhasz Istvan, Szecsi Bella, Gavril Bozesan, Koncz Francisc, Vasile Bodea, Misu Hornyak, Salac Gyuri, Katana Laci, Racz Mihali, Balazs Francisc, Juhasz Mihai, Homocos Zoltan, Ocsi Lote, Kovacs Gugu, Gyusi si Iuliu Nemeth, Eszenyi Stefan (Putyuri), Eugen Ghunter, Suto Stefan, Ioan Boldis, Enghi Mihai-Divricean, Ocsi Horvath, Andrei Biro, Osztián Elemer, ultimul devenind apoi unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai fostei echipe de divizia C, CIL, ajungând între timp şi la Faianţa Sighişoara.

În toamna anului 1962, conducerea Cooperativei Mestesugaresti si clubul au fost nevoiti sa predea echipamentul clubului „Voința” din Cluj-Napoca.

În primul său meci, Voința Gherla a învins cu 10-4 (2-1, 5-3, 3-0) pe Rapid Cluj.

ziarul Sportul popular, 21 ianuarie 1964

În anii următori s-a mai jucat hochei pe gheață la bazinul din incinta Băilor Băița, din placere, cu echipament personal.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns