taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
cluj deseuri gherla campanie

Campanie de informare a gherlenilor privind gestionarea deseurilor

Consiliul Judeţean Cluj demarează joi campania de informare şi conştientizare a publicului pentru proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj” (SMID). Prin intermediul acestui proiect,

Consiliul Judeţean Cluj îşi propune implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor, în conformitate cu standardele UE, în scopul eliminării impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii umane date de modul necorespunzător de gestionare a deşeurilor din momentul de faţă.

Realizarea proiectului, acceptarea acestuia şi a condiţiilor de funcţionare şi operare, incluzând şi componentele de tratare şi eliminare a deşeurilor, de către populaţie şi societatea civilă, depinde într-o mare măsură de implementarea cu succes a unei campanii de informare şi conştientizare care vizează diseminarea informaţiilor şi formarea/modelarea opiniei publice cu privire la colectarea separată a deşeurilor şi modul de gestionare a acestora.

Astfel, în perioada martie-septembrie 2014  pe teritoriul judeţului Cluj se va desfăşura o amplă campanie de informare a populaţiei cu privire la colectarea separată a deşeurilor, unul dintre obiectivele proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”. Acţiunea se adresează tuturor locuitorilor judeţului, indiferent de vârstă şi categorie socială, iar pe parcursul ei cetăţenii vor afla informaţii despre felul în care implementarea noului sistem de management integrat al deşeurilor schimbă modul de colectare al acestora.

Campania de informare şi conştientizare este gândită în aşa fel încât informaţia să ajungă la public într-un mod atractiv şi creativ, printr-o serie de activităţi care ies din tiparele informărilor clasice.

În cadrul acestei campanii vor avea loc 95 de întâlniri de informare directă a publicului, care se vor desfăşura în comunele şi municipiile din judeţ, în scopul promovării colectării separate şi a gestionării corecte a deşeurilor. Astfel, se vor organiza întâlniri cu localnicii din cele 75 de comune ale judeţului, 10 întâlniri cu cetăţenii municipiului Cluj-Napoca şi câte două întâlniri cu locuitorii  din municipiile Gherla, Dej, Turda, Câmpia Turzii şi oraşul Huedin din judeţul Cluj. În mediul rural, o temă importantă de discuţie va fi compostarea deşeurilor biodegradabile din gospodărie şi transformarea acestora în îngrăşământ natural.

Totodată, în 6 şcoli generale din 6 unităţi administrativ teritoriale – Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin – se va lansa competiţia „Best Practice”, care are drept scop încurajarea colectării separate. Concursul se va derula pe o perioadă de trei luni, iar şcoala câştigătoare va fi desemnată prin stabilirea cantităţii de deşeuri reciclabile strânse. Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul unei gale – „Best Practice Award”.

Tot în cadrul campaniei de informare şi conştientizare a publicului trei tineri artişti clujeni vor fi invitaţi să creeze instalaţii artistice din hârtie, plastic, metal sau sticlă, care vor fi expuse mai apoi în spaţiul public. O altă activitate include dotarea claselor unui liceu din municipiul Cluj-Napoca cu recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor, un program educaţional interactiv adresat preşcolarilor, acţiunea „Aruncă separat la coş” prin care clujenii vor fi invitaţi să arunce cu mingea în coşuri de baschet în culorile specifice colectării separate, distribuirea de pliante în pieţe şi altele.

De asemenea, pe parcurul derulării tuturor activităţilor vor fi distribuiţi 500.000 de fluturaşi, 200.000 de pliante, 5.000 de afişe şi un total de 60.000 bucăţi materiale suport de promovare. La finalul proiectului va fi tipărită şi distribuită, în 5.000 exemplare, o broşură cu activităţile şi rezultatele proiectului.

„Pe lângă acţiunile de informare directă, avem concursuri între elevi pe tema colectării separate, programe educaţionale interactive pentru preşcolari, concursuri foto pe o temă specifică proiectului, expoziţii cu instalaţii artistice realizate din deşeuri. Ne dorim  ca oamenii să ajungă să gestioneze corect colectarea, fără să li se pară asta o corvoadă”, declară Georgeta Cerbănic, expert Relaţii Publice şi Comunicare în cadrul proiectului.

„Odată cu proiectul SMID, judeţul Cluj se aliniază la standardele europene de management al deşeurilor. Ca urmare, este absolut necesar ca şi cetăţenii să conştientizeze importanţa colectării separate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care demarăm campania”, precizează Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În acest context, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Mediu” şi Consiliul Judeţean Cluj în calitate de beneficiar, au semnat Contractul de finanţare nerambursabilă nr. 133140 / 11.07.2011 pentru implementarea proiectului intitulat „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, valoarea totală a acestuia fiind de 229.898.892 lei fără TVA, din care 2% reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Cluj în sumă de 3.432.815 lei fără TVA. Principalele investiţii realizate în cadrul proiectului sunt:

 • Construcţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj – depozitul ecologic de deşeuri, staţie de sortare şi staţie de tratare mecano-biologică
 • Construcţia a 3 Staţii de transfer în Gherla, Huedin şi Mihai Viteazu
 • Construcţia drumurilor de acces pentru CMID şi pentru staţiile de  transfer
 • Închiderea si ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Cluj
 • Furnizarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor
 • Furnizarea de echipamente aferente depozitului de deşeuri
 • Furnizarea locuitorilor din mediul rural a 21.000 de unităţi de compostare individuale cu capacitate de 220 litri. Toate informaţiile legate de proiect pot fi urmărite pe site-ul clujulcolecteazaseparat.ro.  

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS Mediu.

sus(0)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

5 comentarii

 1. Construirea unei staţii de transfer a deşeurilor în Gherla, presupune transformarea oraşului nostru într-o pubelă infectă a Dejului şi a tuturor comunelor din jur, care-şi vor aduce toate gunoaiele la noi. Tranzitul a sute de camioane cu gunoi prin oraş va face aerul irespirabil, vor răspândii boli şi vor umple oraşul de şobolani. Pentru oprirea acestui lucru trebuie să luăm poziţie ca autorităţile locale să nu permită construirea staţiei de transfer a gunoaielor în oraşul nostru.

  sus(0)sus(0)
 2. Eu zic sa facem un pic de lobby si sa il aducem pe Silviu Prigoana de manager la treaba asta.
  Daca nu avem sanse sa ne dezvoltam prin locuri de munca, atunci sa ne ridicam nivelul de trai din gunoaie.
  Cine poate da un exemplu mai bun decat Prigoana care a demonstrat ca se poate face avere din asa ceva.

  sus(0)sus(0)
 3. Articolul dezinformează prezentând tendenţios proiectul SMID, ca fiind ceva bun pentru mediu şi pentru oraş, iar dacă gândeşti superficial te poţi chiar bucura că am fost „aleşi” să facem parte din proiect, mai ales că e din fonduri europene şi nu ne costă nimic. Mai bine lipsă, pentru că-l vom plăti foarte scump cu sănătatea! Dacă se construieşte staţia de gunoaie în Gherla, va trebui să ne mutăm din oraş pentru că vara nu vom mai putea respira de duhoare, fără să punem la socoteală efectul toxic pe care îl vor avea deşeurile chimice sau cele organice în putrefacţie, precum şi toate otrăvurile care ne vor traversa zilnic oraşul. LĂSAŢI-NE MĂCAR SĂ RESPIRĂM, NU NE LUAŢI ŞI AERUL!

  sus(0)sus(0)
 4. Gherla dispare incet incet sub mormane de gunoi, la propriu si la figurat. Vestigiile romane sunt pe veci pierdute de constructia combinatului si de groapa de gunoi. Daca se face statia de tranzit in Gherla, visul multora de a vedea Gherla ca oras linistit, eventual turistic, se va ingropa si el. Oamenii de la judet vor sa scape de groapa de la Pata Rat prin aruncarea gunoiului in Gherla, Huedin, Mihai Viteazu. Statii de tranzit, adica locuri de depozitare a gunoiului pe timp scurt-intre 30 si 90 de zile. Adica timp suficient pentru descompunere si eliminare de substante in atmosfera.

  sus(0)sus(0)
  • Vestigiile romane din pacate s-au pierdut in foarte mare parte deja cand s-a construit combinatul.Insa acolo este o zona destul de intinsa care poate sau putea sa contina elemente romane in subteran.As fi curios daca s-a cerut descarcarea de sarcina arheologica la statia de transfer cat si la parcul fotovoltaic ce urmeaza sa fie construit langa statia de transfer.

   sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns