Valul de căldură aflat deasupra României i-a făcut pe meteorologi să emită o atenționare cod roșu, valabila în aproape toată România, inclusiv în județul Cluj.
După o duminică fierbinte, în care s-au atins 36,8 grade la Dej și 35,8 grade la Cluj-Napoca, urmează încă două zile caniculare.
Potrivit ANM, în zilele de luni, 15 iulie și marți, 16 iulie, va fi un val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade.
Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Pe harta roșie a României, doar în Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și zona de nord-est a județului Mureș se află sub atenționare cod portocaliu.
Alerta meteo coboară de miercuri, la cod portocaliu în Cluj și județele din nordul României. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Cod roșu în Cluj, după 7 ani
Codul roșu emis de meteorologi pentru județul Cluj este al doilea din istoria climatologiei locale.
Primul cod roșu a fost emis în vara anului 2017, pentru zilele de 4-5 august. Atunci s-au înregistrat la Dej 37,8 grade, iar la Cluj-Napoca 37,6 grade.
Recordul istoric de temperatură maximă pentru Cluj-Napoca este de 38,0 grade, înregistrat în 16 august 1952.
Vremea până la sfârșitul lunii iulie
În primele două zile din săptămână, canicula va fi intensă și persistentă în Transilvania, cu medii ale maximelor de 36-38 de grade, apoi se va pondera treptat, astfel că regimul termic diurn va avea valori între 30 și 34 de grade, mediat regional.
Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 16 și 18 grade până pe 15 iulie, apoi vor coborî ușor spre 14 grade.
Fenomene de instabilitate atmosferică, respectiv averse și descărcări electrice vor fi probabile aproape în fiecare după-amiază, dar din 19 iulie acestea vor deveni mai intense și pe areale mai mari.