taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
pro romania alegeri europarlamentare gherla
psd alegeri europarlamentare gherla cluj
pnl alegeri europarlamentare gherla cluj adrian oros
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
bust iuliu hossu gherla

Bustul lui Iuliu Hossu dezvelit la Gherla – VIDEO

În fața bisericii Sf. Iosif din Piața Unirii din Gherla a avut loc duminică la amiază dezvelirea şi binecuvântarea statuii cardinalului Iuliu Hossu (1885-1970).

Numeroșii creştini prezenţi la manifestările religioase prilejuite de acest eveniment au asistat de dimineață la Sfânta Liturghie, celebrată de Ps. Dr. Florentin Crihălmeanu, alături de un sobor de preoţi. Amfitrion a fost preotul protopop Alexandru Hruban, care a urat bun venit tuturor oaspeţilor sosiţi nu doar din judeţul Cluj, ci şi din judeţele limitrofe Bistriţa Năsăud şi Maramureş, dar şi din Alba.

galerie foto – imagini de la eveniment

galerie foto gherlaÎn cuvântul său, Ps. Sa dr. Florentin Crihălmeanu s-a referit la importanţa acestui moment istoric, scoţând în evidenţă rolul cardinalului Iuliu Hossu în realizarea Marii Uniri. Personalitatea marelui ierarh a fost reliefată şi în timpul dezvelirii statuii, unde au fost prezentate cele mai importante etape din viaţa şi activitatea cardinalului, fiind amintite şi meritele sale incontestabile în făurirea Marii Uniri. La 1918, o delegație de la Gherla a plecat la Albă Iulia, iar Proclamația de Unire a românilor din Transilvania cu România a fost citită mulțimilor adunate chiar de Iuliu Hossu, din însărcinarea Marelui Sfat Naţional Român.

Episcopul Florentin Crihălmeanu a înmânat diplome şi medalii preoţilor din cadrul Protopopiatului Greco-Catolic Gherla, dar şi membrilor Consiliului Parohial, printre care s-a aflat şi unul dintre susţinătorii iniţiativei de ridicare a bustului, Iacob Crişan. Au mai fost acordate diplome pentru merite în realizarea statuii lui Mircea Corăbean, dar și Fanfarei din Gherla.

A urmat proiecţia unui film documentar referitor la viaţa şi activitatea cardinalului Iuliu Hossu. Evenimentul a fost onorat de primarul Ioan Neselean, oficialități locale, consilierul judeţean Iuliu Sămărtean, oaspeți și invitați. A mai fost prezent preşedintele Despărţământuluji ASTRA „Teodor Mihali” din Dej, ec. Dr. Radu Gavrilă.

Momentul important al zilei a fost dezvelirea şi Binecuvântarea bustului, în cântecele fanfarei dirijată de Vasile Chiş.

Bustul cardinalului a fost dezvelit de Ps. Sa dr. Florentin Crihălmeanu, împreună cu preotul protopop Alexandru Hruban şi primarul Ioan Neselean. Au fost depuse coroane de flori din partea Episcopiei Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj–Gherla şi a Protopopiatului Greco-Catolic Gherla. Cu această ocazie a fost intonat Imnul Naţional, moment emoţionant al acestei întâlniri de suflet, încheiată în acordurile festive ale fanfarei.

De la ora 15, la cinematograful din centrul orașului s-a desfăşurat Simpozionul cu tema „Episcopul Iuliu Hossu şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. Au susţinut conferinţe pe acest subiect PS. Să dr. Florentin Crihălmeanu, prof. Dr. Ion Buzaşi, Prof. Ioan Câmpean şi Drd. Claudiu Pădurean. La simpozion a participat şi deputatul Adrian Oros.

Statuia lui Iuliu Hossu dezvelită la Cluj

Moment de referință pentru acest An Centenar al Unirii și An omagial Iuliu Hossu, va fi ziua de vineri, 30 noiembrie 2018, prin programul care va debuta la ora 8.30, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești solemne în memoria Cardinalului Iuliu Hossu. Această biserică a fost primită ca donație pontificală în 1924, devenită Catedrală în 1930 (după mutarea sediului episcopal la Cluj) și, de aici, marele Ierarh român unit Iuliu Hossu și-a păstorit turma încredințată, până la arestarea sa, din 28/29 noiembrie 1948 și desființarea prin lege a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din 1 decembrie 1948.

În aceeași zi, de la ora 12.30, va fi binecuvântată statuia Cardinalului Iuliu Hossu amplasată pe Bulevardul Eroilor, Cluj-Napoca. Monumentul, de 2.60 metri înălțime, va fi dezvelit și binecuvântat de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul actual de Cluj-Gherla.

Va aduce la Cluj binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, Eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, care va participa, atât la celebrarea din Catedrala episcopală clujeană, cât și la binecuvântarea statuii, în cadrul unei vizite mai ample pe care o face în România, în calitate de reprezentant al Academiei Mauriziana.

La întregul program vor participa oficialități bisericești și reprezentanți ai altor confesiuni și culte din Cluj, precum și reprezentanți din partea autorităților guvernamentale și de stat.

Statuia Cardinalului Iuliu Hossu, creație a sculptorului Ilarion Voinea, îl reprezintă pe Arhiereul român unit în picioare, având mâna dreaptă în dreptul pieptului, așa cum apare în fotografia care s-a păstrat în Arhiva Episcopiei de Cluj-Gherla, a Delegației Marelui Sfat Național, formată din Vasile Goldiș, Alexandru Vaida Voevod, Episcopul ortodox Miron Cristea, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

Szekely Csaba

video în continuare

sus(13)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns