taxi gherla telefon
taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj
deal gherla bloc anl

Blocurile ANL de pe strada Fizeșului, cu chirie de 200-300 de lei, mai au de așteptat. De ce șantierul e doar pe hârtie

Despre al treilea bloc ANL cu locuințe pentru tineri din Gherla se vorbește de o bună bucată de vreme. Avântul a fost mare, s-au făcut dosare întregi, cu schițe detaliate, licitații, dar pe teren nu se mișcă nimic.

La sfârșitul verii trecute s-a predat amplasamentul către constructor, care anunța atunci că în două-trei săptămâni vor începe lucrările mult așteptate. Au venit ninsorile și nu s-a săpat nici măcar o groapă.

Blocurile ANL la Gherla, mană cerească pentru chiriași

Locuințele ANL sunt destinate persoanelor între 18 și 35 de ani care nu își permit să cumpere un apartament sau să închirieze o locuință de pe piața liberă. ANL (Agenția Națională pentru locuințe) s-a înființat în 2008 și are ca proiecte construcția de locuințe prin credit ipotecar, locuințe pentru tineri destinate închirierii, locuințe sociale pentru comunitățile de romi, totul din fonduri de la guvern.

Primul bloc ANL, cu 30 de apartamente, a fost construit la Gherla între anii 2007-2008, pe strada Apei. A urmat al doilea, pe strada Parcului, cu 20 de apartamente, finalizat în 2010.

Succesul avut de cele două blocuri și interesul ridicat al cetățenilor, bucuroși de chiria mică, a stimulat administrația de la acea vreme să facă demersurile pentru al treilea bloc, pe strada Fizeșului. „S-au obținut toate aprobările, dar în 2011 a fost criză și nu s-a mai finanțat”.

Consultari privind amplasarea noilor blocuri ANL de pe strada Fizesului. Vezi proiectul cu blocurile, drumurile de acces si parcarile

Fostul primar între 2004-2012, Ovidiu Drăgan a mai explicat că a făcut o sugestie actualei administrații să reia acest proiect, care avea toată documentația pregătită. Lucru care s-a și întâmplat.

ANL a făcut o licitație în 2016 pentru blocurile cu 72 de apartamente de la Gherla, iar în 2017 s-a semnat contractul cu firma Consproiect M srl din Botoșani.

În luna august 2018, firma câștigătoare a venit la Gherla, pentru a prelua amplasamentul pus la dispoziție de primărie. De atunci, pe dealul de la marginea orașului e o liniște mormântală.

De ce nu încep lucrările la bloc

De la data licitației a trecut ceva vreme, timp în care s-au scumpit materiile prime, au crescut salariile și implicit, cheltuielile constructorului. În aceste condiții, firma Consproiect M srl din Botoșani a cerut rezilierea contractului, pe care îl putea onora doar după o reviziuire a prețului. „Undeva la 380 euro/mp”, spune primarul Ioan Neselean. „Noi am tot așteptat să înceapă, i-am sunat, dar ne-au anunțat că sunt în insolvență și că s-ar putea să cesioneze lucrarea altei firme”.

Firma de construcții, în proces pentru faliment

Din luna decembrie 2018, firma Consproiect M srl se află în proces la Tribunalul Botoșani pentru declanșarea falimentului, cerut de creditorul Black Sea Suppliers srl.

Aceeași firmă Consproiect M srl apare într-un alt proces din luna august 2018, prin care s-a deschis procedura generală de insolvenţă a firmei Victor Construct SRL, la cerea debitorului, reprezentat prin patronul și administratorul firmei, Victor Mihalachi.

În lista depusă la Tribunalul Botoșani pentru deschiderea procedurii de insolvență a firmei sale, Mihalachi a înscris ca și creditori, adică entități juridice la care firma are datorii, Banca Transilvania SA și firma de proiectare construcții civile și industriale Consproiect M srl. Presă locală din Moldova scrie că această firmă este controlată tot de Mihalachi.

Strategia ar putea fi aceea că omul de afaceri s-a creditat dintr-o firmă pentru a-și băga altă firmă în insolvență.

INVESTIGAȚIE – Sistemul „Suveică”: Cum și-a băgat Mihalachi firma Victor Construct, constructorul depozitului de deșeuri de la Fărcașa, în insolvență

Bloc ANL la Dej cu aceeași firmă

Primul bloc ANL de la Dej urma să fie construit tot de Consproiect M srl din Botoșani. În primăvara lui 2018, firma a câștigat licitația pentru construirea unui bloc mare, cu 60 de apartamente, pe strada Fericirii, în Cartierul Dealul Florilor, aproape de unitatea militară, pentru 8 milioane de lei.

Primarul din Dej, Morar Costan, spune că s-a făcut licitația pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuție. „Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic trebuie finalizate până la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, apoi urmează execuția. Dacă se intră în faliment, se va face altă licitație. Oricum mergem înainte, ca primar eu nu vreau să se blocheze acest proiect”.

Mai trebuie răbdare

Un lucru este sigur pentru cei care visează la un loc cald și cu chirie mică, de 200-300 de lei pe lună, într-un apartament ANL: mai au de așteptat.

Primarul Neselean este optimist și crede că în luna mai ar putea începe lucrările la Gherla, asta dacă la o nouă licitație nu vor mai apărea alte complicații, conform tradiției.

Se deschide șantierul pe strada Fizeșului pentru lucrările la noile locuințe ANL – cum vor arăta

sus(3)jos(25)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns