Se discută la Gherla de câțiva ani despre construcția de locuințe sociale pentru romii de pe strada Pescarilor. Banii europeni pentru acest proiect ar veni prin GAL (Grupul de Acțiune Locală), adică 1.800.000 euro. Aceștia ar urma să fie folosiți pentru construcția de blocuri. Municipalitatea are în vedere ridicarea a trei imobile, cu subsol, parter, două etaje și mansardă, însă doar două blocuri ar fi construite cu banii din GAL.
În momentul de față, pe amplasamentul respectiv se află o colonie de romi, care trăiește în case mai mult sau mai puțin improvizate. Numărul persoanelor care populează zona a crescut mereu, astfel că s-a ajuns ca la o singură adresă să fie domiciliate câteva sute de persoane.
De când au aflat despre ce i-ar putea aștepta, adică blocuri lângă casele lor, majoritatea locuitorilor de pe strada învecinată, Salciei, s-au opus. Ei au strâns semnături și au cerut să se construiască blocurile în altă zonă a orașului, ori să se facă construcții mai mici, la nivelul caselor.
Pe acest subiect au fost mai multe întâlniri între administrația locală și locuitorii de pe strada Salciei, însă niciuna dintre părți nu a cedat. Totuși, o modificare s-a făcut în proiect, aceea ca blocurile să nu aibă vedere spre casele învecinate.
Vineri, 8 iulie, a avut loc la sediul primăriei o ședință de consiliu local, iar pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotârăre pentru aprobarea PUZ-ului pentru strada Pescarilor. Practic, prin acesta se permite construcția de blocuri de locuințe cu două etaje și mansardă, cu o înălțime maximă de 14 metri.
Până acum, în zonă era permisă construcția de locuințe unifamiliale cu regim de înălțime de cel mult parter + un etaj.
La ședința de la primărie s-a deplasat din nou o delegație a locuitorilor de pe strada Salciei, care a cerut să nu se modifice regimul construcțiilor din zona de case. Oamenii au cerut din nou ca noile blocuri să se construiască în altă parte sau să nu depășescă nivelul de înălțime actual al caselor.
Din partea administrației s-a explicat faptul că nu se dispune în prezent de o altă locație pentru blocuri și că regimul de înălțime propus ajută la punctajul necesar pentru finanțarea proiectului.
La ședință au fost prezenți doar 14 consilieri locali din totalul de 19. Au votat pentru aprobarea noului PUZ consilierii PNL și UDMR (10 voturi). Cei trei consilieri USR au votat împotrivă, iar consilierul PSD s-a abținut. Având majoritatea necesară, proiectul a fost aprobat.
Intenția municipalității de a rezolva problema socială de pe strada Pescarilor are însă antecedente la mică distanță, la Dej, cu urmări nu dintre cele mai fericite.
Presa din municipiul vecin a scris despre cum au evoluat lucrurile într-o situație asemănătoare.
În doar câțiva ani, totul a fost devastat. Tot ce a însemnat fier, cabluri, convectoare de încălzire, bunuri care au putut fi valorificate, toate au fost vândute, astfel că respectivele locuințe au fost distruse aproape în totalitate. Cei care locuiau acolo n-au plătit taxe și impozite, nu și-au plătit facturile la utilități și s-au trezit fără curent, apă, gaz, fără uși și geamuri, pe care le-au vândut sau băgat pe foc, fără mobilier, fără nimic.
În timp, în locuințele respective s-au adunat tot mai multe familii. Unii locuiesc cu forme legale, alții, veniți de cine știe unde, ocupă abuziv spațiile, fără acte.
Cei mai mulți nu au un loc de muncă și niciun venit, în afară de ajutorul social și alocația copiilor. Copiii sunt trimiși la cerșit. Petrecerile gălăgioase sunt la ordinea zilei, la fel și scandalurile.
sursa: someșeanul.ro, 5 aprilie 2017
În cazul în care proiectul blocurilor se va finaliza, municipalitatea ar putea avea o misiune dificilă în evitarea unei situații asemănătoare celei de la Dej.
După aprobarea noului PUZ din ședința de vineri, pașii următori sunt obținerea avizul ADR și încheierea contractul ui de finanțare, potrivit administratorului public Vlad Bărbos.
Cetățenii de pe strada Salciei rămân în continuare nemulțumiți de decizia luată. „Noi am muncit și ne-am făcut case, alții să vină, să primească totul de-a gata, pentru motivul că sunt săraci, dar sunt așa pentru că nu muncesc. Nu acceptăm și nici nu renunțăm. Noi ne facem demersurile în continuare pentru a opri acest proiect în forma actuală, care ne încalcă drepturile, intimitatea și liniștea. Îi așteptăm pe consilierii care au votat pentru blocuri să vină în vizită, să vadă ce e aici, s-ar putea să își schimbe părerea”.
vezi pe același subiect