taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare banca cooperatista gherla alianta dej iclod dobanda mare cluj
gherla padure deal

Avertisment șoc: în 5 ani, jumătate din pădurea de lângă Gherla ar putea să dispară, cine este vinovatul

Un anunț care a dat frisoane multora a fost făcut de un reprezentant al administrației locale la ședința consiliului local de la sfârșitul lunii ianuarie: în cinci ani nu va mai exista pădurea pe dealul de la marginea orașului, așa cum o știm.

Subiectul a fost adus în atenție de consilierul Tamas Juhos, care a cerut lămuriri privind defrișările de pe deal. Răspunsul a venit din partea reprezentantului administrației locale, Kiss Attila. Redăm în continuare din discuțiile de la ședință.

***

Kiss Attila: Am fost super controlați de toate organele care există și se ocupă de acest domeniu. Am mai spus că pădurea, în 5 ani va dispărea. Acolo s-au desfășurat două lucrări. Una de igienizare, care s-a desfășurat în cursul anului trecut, când s-au scos de pe teritoriul pădurii acele zone care sunt afectate de bolile respective, adică uscăturile. S-au scos 622 mc de lemne.

Astăzi există o operațiune de defrișare care nu o face primăria, ci o face Societatea Națională Electrica, SC Electrica Distribuție SA. Dânșii au și ei o lege specială în care este prevăzut că sub cablurile de medie și înaltă tensiune trebuie să existe o distanță de 20 de metri de la marginea firelor respective. Lucrarea aceasta este a firmei Electrica, nu avem nici o tangență cu firma care a câștigat, ei plătesc. Ei vin, taie copacul și îl lasă la sol. Noi avem obligația de a scoate de acolo acest lemn și să-l valorificăm. Fiecare lemn din acea pădure, mă refer la monitorizare, este marcat. Marcarea este contra cost și o face Ocolul Silvic prin semnele lor specifice, legale, cu care  le înseamnă. Supervizarea o face atât pădurarul, pentru că noi avem un contract de pază cu Ocolul Silvic, obligatoriu prin lege, sub supravegherea brigadierului în a cărui subordine există. Nici o încărcătură de lemn nu pleacă fără avizul eliberat de pădurar. Dacă lemnul este trimis spre valorificare populației, el este însoțit de factură și chitanță, pe care o plătește omul la casieria noastră.

Există o hotărâre de consiliu local care am aprobat-o împreună, un regulament de acordare. Cantitatea maximă permisă populației este de 8 mc și trebuie să îndeplinească niște condiții. Anul acesta, prețul a fost ca și cel de anul trecut. Nici Statul Român nu a scumpit masa lemnoasă. Am stabilit cu conducerea să nu majorăm nici noi prețurile. Lemnul care este mai mare de 24 cm diametru, lemnul care se numește în termeni forestieri lemn de lucru. Acea
cantitate va pleca spre prelucrare primară, adică noi vom plăti încărcarea lor, transportul la gater, prelucrarea și transportul materialului rezultat la sediul ADP Gherla. Lemnul de carpen are nevoie să se usuce timp de trei ani de zile, după care noi îl vom refolosi în lucrările și situațiile de lucrări pe care societatea noastră comercială le prestează pentru oraș.

În calculele Ocolului Silvic mai intră aproximativ 100 mc, care se fac acum, care va fi lemn de lucru. Pinul negru este specia pe care nu și-o dorește nimeni. Ce este mai mare de 24 cm, noi îl facem grindă. Pentru lemnul de pin negru de foc, tot prin consiliul local am aprobat un preț acceptabil, în serele de la ADP.

Pădurea este bolnavă și se rărește din ce în ce mai mult. Prin curățare, există procedura de regenerare, există și
posibilitatea de reîmpădurire a zonelor masiv afectate. Electrica nu a făcut defrișări și curățenie din anul 1988. Astăzi există zone imposibil de accesat. Firma care a luat lucrarea nu știe cum să scape de lucrare. Ca să poți să tai astăzi, trebuie să anunți cu 15 zile înainte ca să vină să întreruptă alimentarea pe liniile respective. Am fost controlați
ultima dată de Garda de Mediu, care a constatat că e ok, Garda Forestieră la fel.

Consilierul Bereczki: Nu putem să ne opunem defrișărilor?

Kiss Attila: Nu, pentru că au venit cu un proces verbal, în care ne asumăm toate riscurile legate de incendiile, de costurile, de efectele care le provoacă. În decembrie a fost un eveniment în care dvs. ați rămas fără curent timp de 5 ore și agitația a fost foarte mare, s-a datorat singurului fapt că o creangă s-a culcat pe cablu. Nu rupe cablul,
dar îl apropie de celălalt. Am fost cu ei să le arăt unde este zona să reușim să punem manșoane, să facem siguranța împământării. Nu își asumă nimeni pentru că costurile nu sunt mici.

Consilierul Juhos Tamas: Întrebarea mea se referă mai degrabă la zonele unde s-a rărit excesiv.

Kiss Attila: partea de rărire și partea de marcare rămâne exclusiv specialiștilor Ocolului Silvic. Această suprafață de 82 ha este foarte afectată de boală. Este o ciupercă în sol. Nu există posibilitate de tratamente. Zona de lângă Cabana Brădet și care merge până deasupra, este o zonă de pădure de stejar de 3,40 ha. Zona nu este a municipalității noastre, ci a rămas în proprietatea Statului Român, în administrarea Ocolului Silvic. Se marchează doar lemnul care nu este sănătos”.

***

Dealul de la marginea orașului a fost împădurit cu frasin și pin, în 1960, cu elevi de la școlile din  oraș și voluntari, spune Kiss Attila, șeful direcției Administrație Publică Locală din Primăria Gherla.

foto: dealul încă neîmpădurit de la Gherla, pe la mijlocul anilor ’40

gherla deal padure 1940

Pădurea este compusă din stejari, pe o suprafață de 2 hectare, în zona fostei Cabane Brădet, frasini și pini, în total 84 de hectare. La zi, cea mai afectată este zona cu frasin, care îmbătrânește pe la 30 de ani. Studiile arată că în europa, frasinul este afectat de o ciupercă și de o insectă invazivă, numită gândacul de smarald de frasin. Boala numită chalara a fost depistată pentru prima oară în estul Europei, în 1982. În prezent, ea afectează peste 2 milioane de kilometri pătrați, din Scandinavia până în Italia. Cauzată de ciupera Hymenoscyphus fraxineus, ea ucide mai întâi frtunzele, apoi ramurile, trunchiul și, la final, întregul copac.

Gândacul samarald de frasin provine din Asia și în prezent se răspândește la vest de Moscova, într-un ritm de 41 kilometri pe an. Exemplarele adulte se hrănesc pe suprafața copacilor, provocându-le daune mici, însă larvele lor se infiltrează sub scoarță și în interiorul lemnului, cauzând moartea copacului.  Acest gândac ar urma să devină cea mai mare amenințare pentru frasin în Europa, mai mare decât boala cauzată de ciupercă.

În studiul intitulat „Amenajamentul fondului forestier proprietate publică a municipiului Gherla”, realizat în 2018, se arată că „uscarea arborilor (…) are ca principală cauză atacul ciupercii Hymenoscyphus fraxineus. Fenomenul de uscare a frasinului nu mai poate fi menținut la un nivel redus, deja se vede în mod evident cum acționează ciuperca, iar pentru că o perioadă lungă de timp s-a crezut că uscarea se datorează secetei, aceasta a avut timp suficient să se înmulțească, iar singura soluție este extragerea frasinului cât mai repede, pentru a evita infestarea și a altor arborete învecinate. Cele mai afectate arborete vor fi înlocuite integral în cursul următorului deceniu prin tăieri de conservare, iar în celelalte arborete, cu o stare mai bună și în care fenomenele de uscare se manifestă cu intensitate redusă, propunându-se tăieri de igienizare sau de îngrijire (rărituri).”

Kiss Attila mai spune că singurul tratament este defrișarea, prin care se scot cioatele, se ară terenul, astfel s-ar omorî ciuperca, urmat de reîmpădurire. „Rărirea va da posibilitatea la regenerare naturală, care ar putea dura 10-15 ani”.

Tăierile de copaci din pădure au stârnit numeroase nemulțumiri în rândul locuitorilor orașului, care au acuzat o defrișare abuzivă și necontrolată.

video: discuțiile de la ședința de consiliu local

sus(4)jos(57)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Ciuperci cred că aveți voi cei din Primărie, circa 90%, nu numai pe picioare de la prea mult stat(că doar lucrați la stat) ci și pe creier. După ce că ați lăsat pădurea în paragină acum dați vina pe nu știu ce ciupercă inventată ca și coronavirusul, motiv să defrișați pădurea că doar acum e momentul. La fel ați făcut și cu stejarii de lîngă cabana Brădet când cineva a avut interesul sî-și construiască o casă acolo. În pădure s-a tăiat lemnul bun, cel uscat și cei rupți au rămas acolo, așa că nu mai dezinformați lumea. Mai bine v-ați defrișa vouă salariile că oricum primiți banii pe degeaba.

    sus(38)sus(2)

Lasă un răspuns