O furtună geomagnetică de intensitate ridicată a produs fenomene spectaculoase pe cer vineri seara, spre miezul nopții. Cerul a fost senin, iar cine nu s-a culcat mai devreme, mai ales dacă s-a aflat într-o zonă mai retrasă, a putut vedea minunăția în toată splendoarea ei.
foto: Gherla, vineri seara, 23.45
După ora 22, cerul a căpătat nuanțe roșiatice, în direcția nord – nord-vest. Aurora boreală, care de regulă poate fi văzută în zona nordică extremă a Pământului, s-a putut observa cu ochiul liber și din România, inclusiv în Cluj, la Gherla (foto sus), dar și în zonă.
Aparatele de fotografiat au înregistrat imagini spectaculoase.
foto primită de la Attila
La Fizeșu Gherlii, David, un tânăr pasionat a surprins între orele 22-24 fenomenul în toată frumusețea lui.
foto: David Marica
Imagini senzaționale au venit și din alte părți ale Clujului. În fotografia de mai jos, aurora boreală fotografiată la Chinteni, lângă Cluj-Napoca, de Alina.
Fenomenul a fost vizibil în condițiile unei activități solare crescute, când ejecții de masă coronală se îndreaptă spre pământ. Furtuna geomagnetică face ca fenomenul să ajungă la latitudini mai coborâte, cum a fost cazul noaptea trecută.
Denumirea aurora boreală vine de la numele zeiței romane a zorilor, Aurora și de la numele zeului grec al vânturilor nordice, Boreas. Luminile de pe cer pot avea culoarea roșie, verde sau albastru.