Vremea frumoasa din aceste zile a umplut strandurile din oras, insa multi dintre cei care fac plaja nu stiu ca intre orele 11-16 nivelul de radiatii este la un nivel foarte periculos. Intre aceste ore, expunerea la soare creste vertiginos riscul de cancer de piele.
Nu doar persoanele care stau la plaja se pot expune exagerat razelor solare, ci si cele care au drumuri in miezul zilei, cei care practica sporturi in aer liber, lucratorii pe santiere, agricultorii etc, iar unul dintre semnele existentei unor probleme la nivelul pielii este aparitia si cresterea in marime a alunitelor.
In general, alunitele (nevii) sunt fara semnificatie patologica, insa in unele cazuri se pot transforma in cancer de piele, mai exact in melanom malign. Acesta este cel mai sever tip de cancer de piele si este cauzat cel mai adesea de expunerile scurte la soare, insa intense, spre exemplu intr-un concediu de o saptamana la mare. Aceste expuneri rare la soare, de scurta durata si intense prezinta un inalt risc pentru aparitia cancerului de piele. Melanomul malign poate aparea in orice regiune a corpului, pe o alunita preexistenta sau intr-o zona a pielii care anterior era sanatoasa. El apare adesea ca o alunita a carei dimensiuni se extind rapid, “pata pigemntara” atingand diametre de ordinul centimetrilor. De obicei prezinta mai multe nuante decat alunitele normale (nevii normali au maxim doua nuante), pata pigmentara este deranjanta, in sensul ca este puriginoasa (produce manacrimi), poate fi ulcerata, hemoragica, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent, are margini neregulate, se poate inflama, infecta etc. Nu este obligatoriu ca toate aceste caracteristici sa apara concomitent, insa prezenta unei singure trasaturi de anormalitate din cele de mai sus ridica suspiciunea de transformare maligna (melanom).

Doctorii recomanda tuturor evitarea expunerii la soare, in mod special copiilor si persoanelor cu piele sensibila, intre orele 11-16, cand soarele este deosebit de puternic si radiatiile au un nivel ridicat. De asemenea, se recomanda folosirea cremelor si uleiurilor protectoare, cu nivel de protectie cat mai ridicat, peste 8, de fiecare data cand faceti plaja sau cand pielea intra in contact cu soarele o perioada mai lunga. Uleiurile si cremele trebuie aplicate si dupa iesirea din apa. De asemenea, la sfarsitul zilei, este binevenita aplicarea unei creme calmante. In lipsa acesteia, un iaurt racoritor aplicat pe piele are un efect benefic.