hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo locuri de munca gherla dej cluj cusatoareasa croitoreasa

ansamblu hayakaghak gherla proetnica sighisoara

Asamblul Hayakaghak pe scenă la Sighișoara și Bistrița

Numele municipiului Gherla s-a auzit şi la cea de a XV-a ediţii a Festivalului ProEtnica de la Sighişoara, una din cele mai mari manifestări culturale estivale organizate la noi în ţară.

Oraşul de pe Someş a fost reprezentat şi în acest an de Ansamblul de dansuri armeneşti „Hayakaghak”. Mesagerii artei şi culturii clujene nu puteau lipsi nici de la evenimentul de pe malul Târnavei, unde au fost prezente nu mai puţin de 20 de minorităţi cu peste 700 de participanţi.

Intre 17-20 august, pe scena amenajată în Piaţa Cetăţii au avut loc 50 de spectacole, dar în programul ediţiei din această vară au mai figurat proiecţii de filme şi vernisaje de expoziţii, adică tot ce ţine de importanţa acestei cunoscute manifestări artistice interetnice. Am mai reţinut şi două workshop-uri derulate de Asociaţia „Lumea Bună” din Bucureşti.

Ansamblul „Hayakaghak” din Gherla a numărat de astă dată 14 membri, printre ei aflâdu-se şi micuţa Maya, în vârstă de doar 9 ani, dar cu o vechime de patru ani în slujba mişcării artistice armene din localitatea clujeană. Grupul condus de Esztegár Erika a prezentat pe scena Cetăţii Medievale cinci dansuri armeneşti tradiţionale – „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzari” şi „Vartavar”.

„Sardarapat” reprezintă o variantă plastică a războaielor ce au avut loc în Armenia. Numele de „Sardarapat” derivă din numele fortăreţei persiene „Sardari Bert”, paşii redau imaginea artistică a ceea ce este apărarea fortăreţei, o imagine cât se poate de elocventă locaţiei unde au dansat tinerii gherleni.

Serile celei de a XV-a ediţii a Festivalului ProEtnica s-au încheiat cu mai multe concerte şi recitaluri susţinute de formaţii şi interpreţi precum Nadara Transylvanian Gypsy Band, Maia Morgenstern şi trupa Teatrului Evreiesc din Bucureşti, Bucharest Klezmer Band, Vecker şi Zuralic Orchestra. Muzică şi dansuri pe gustul tuturor, de fapt asta este scopul acestei întâlniri ale minorităţilor naţionale din ţara noastră.

Festivalul de la Sighişoara promovează drepturile de exprimare culturală a minorităţilor naţionale şi, în acelaşi timp consolidează dialogul intercultural, contribuind la dezvoltarea păcii interculturale într-o societate pluralistă şi democrată. ProEtnica este realizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi Consiliul Judeţean Mureş.

În săptămâna 19-27 august, la Bistriţa se desfăşoară una din cele mai mari manifestări culturale organizată în ultimii ani în acest oraş. Intotdeauna am apreciat eforturile gazdelor de a oferi bistriţenilor programe cât mai variate şi atractive, dar „Târgul Mare”, care are loc în această perioadă, depăşeşte toate aşteptările.

În mai multe locaţii – Piaţa Centrală, Ştrandul „Codrişor”, Heidenfeld-Viişoara şi Pădurea „Schulerwald”- de dimineaţă până seara târziu, publicul are ocazia să asiste la spectacole de muzică populară şi uşoară, concerte de muzică cultă, expoziţii, lansări de carte, demonstraţii de arte marţiale, reprezentaţii de teatru, dar şi întreceri sportive. De toate pentru toţi – cam aşa putem caracteriza şirul activităţilor derulate timp de o săptămână în municipiul Bistriţa.

A fost prezent şi Ansamblul„Hayakaghak” din Gherla, reprezentanţii comunităţii armeneşti din vechiul Armenopolis evoluând pe scena în aer liber amenajată în zona Heidenfeld din localitatea Viişoara, aflată chiar la intrare în municipiul Bistriţa.

Tinerii gherleni au dansat alături de alte 14 etnii invitaţi la această grandioasă manifestare artistică. Au mai urcat pe scenă reprezentanţii comunităţilor ucrainiene, maghiare, greceşti, sârbeşti, ruseşti, aromâne şi cehe din ţara noastră.

Ansamblul „Hayakaghak” a prezentat şi de această dată cinci suite de dansuri armeneşti.

Targul de la Bistrița se încheie duminică, cu concerte 3rei Sud Est, Loredana și focuri de artificii.

Următoarea deplasare a ansamblului din Gherla va fi la Bacău, unde este invitat de comunitatea armenească din localitate.

Szekely Csaba

sus(2)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns