taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
memorialul gherla

Artişti plastici clujeni în vizită la Gherla şi Nicula

Gherla și împrejurimile au fost vizitate la începutul lunii noiembrie de mai multe grupuri de turişti, unele sosite în urbea de pe Someş cu ocazia Luminaţiei.

Printre oaspeţii fostului Armenopolis s-a aflat şi o delegaţie a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Cluj-Napoca, condusă de prof. dr. Iulia Chende, care pe lângă vizitarea unor obiective culturale şi religioase, a avut şi scopul de documentare.

Chiar la sosire artiştii clujeni au fost primiţi de managerul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac, care a prezentat valorile istorice şi spirituale ale oraşului, oferind ghiduri şi pliante celor 50 de oaspeţi.  Vizitatorii au putut admira lucrările de pictură ale artiştilor amatori gherleni, expuse în cadrul centrului.

Apoi oaspeții s-au îndreptat spre localitatea Nicula. După o vizită la Sfânta Mănăstire, în sala de conferinţă a lăcaşului de cult a avut o întâlnire cu arhidiaconul Ilarion Mureşan, un cunoscut pictor de icoane pe sticlă, care a prezentat o expunere cu tema „Pictura populară pe sticlă de la Nicula”, un material documentat, primit cu interes.

manastirea nicula

La reîntoarcerea la Gherla, clujenii au făcut un popas la Memorialul Gherla, unde au făcut cunoştinţă cu trecutul istoric al Gulagului Românesc și al închisorii în care şi-au pierdut viaţa mulţi intelectuali, printre care şi foşti pictori sau sculptori. Gazda întâlnirii a fost Protos. Grigorie Benea, stareţul mănăstirii de pe dealul Cărămidăriei.

Grupul a fost invitat și la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime şi Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraș, unde, printre altele, a vizitat Muzeul etnografic şi de artă bisericească aflat la subsol. Părintele protopop Paul Iulian Isip i-a condus pe vizitatori prin spaţiile muzeului şi a creionat viitorul acestui colţ de artă religioasă.  Clujenii au avut ocazia să savureze în cadrul unui moment artistic muzică la nai cu constantin Istici şi o frumoasă priceasnă interpretată de Ioana Pop, în cadrul slujbei oficiate în biserică.

Înainte de a se întoarce acasă, pictorii, graficienii şi sculptorii clujeni au făcut cunoştinţă cu valoarea arhitectonică şi religioasă a impozantei catedrale armeneşti din centrul municipiului, unde ghid le-a fost Ioan Esztegar, preşedintele sucursalei Transilvania a Uniunii Armenilor din Romănia, Ioan Esztegár.

Szekely Csaba

sus(4)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns