taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
expozitie gherla armeni uar

Artişti din Ucraina şi Ungaria la Gherla

Filiala Gherla a Uniunii Armenilor din România de pe strada Ştefan cel  Mare a găzduit duminică vernisajul expoziţiei de artă plastică al sculptorului şi pictorului  Matl Péter din Ucraina.

Evenimentul a fost deschis de amfitrionul manifestării, Ioan Esztegar, preşedintele filialei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, care a salutat invitaţii şi publicul prezent în sală.

Vernisajul a debutat cu Psalmul 101, interpretat la chitară de cantatorul Dinnyés József din Budapesta, care cu acest prilej a susţinut un adevărat concert, mult gustat de asistenţă.

Despre arta şi activitatea creatoare desfăşurată de-a lungul anilor de invitatul  Matl Péter a vorbit profesorul universitar, inginer constructor Horváth Zoltán György  din Budapesta, care a descris caracteristicile artei sculptorului şi pictorului din oraşul Munkács (Ucraina), membru marcant al Uniunii Artiştilor Plastici de la Kiev.

După intervenţia criticului de artă din Ungaria, s-a adresat amatorilor de frumos din Gherla autorul celor 27 de pasteluri expuse în clubul armenilor, trecând în revistă pe rând fiecare lucrare, oferind  publicului amănunte cu privire la metodele folosite, dar şi referitoare la etapele activităţii creatoare ale domniei sale.

Pe lângă lucrările prezentate în expoziție, au fost amenajate câteva panouri cu documente şi fotografii  referitoare la Gulagul sovietic, sursă  de  inpiraţie pentru artistul ucrainian.

Actuala expoziţie personală este cea de a 20-a din lunga activitate a artistului plastic din ţara vecină, o  bogată activitate creatoare pusă în slujba sculpturii şi picturii moderne.

Gherlenii care au onorat vernisajul au avut posibilitatea să se întreţină cu artistul, care a declarat că se află pentru prima dată în fostul Armenopolis şi că se simte bine în compania comunităţii armene.

La sfârşitul manifestării, Dinnyés József a interpretat la cererea publicului o melodie de primăvară.

În cadrul vernisajului au fost lansate mai multe cărţi şi CD-uri de artă şi literatură beletristică, chiar şi cărţi pentru copii.

Expoziţia artistului Matl  Péter se poate vizita la clubul UAR  de pe strada Ştefan cel Mare din Gherla de luni până vineri, între orele 11,00-13,00.

Szekely  Csaba

sus(9)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns