taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
biserica dumbraveni armeni gherla

Armenii gherleni în pelerinaj la Dumbrăveni

Conform tradiţiei, în fiecare an, la 15 august, reprezentațni ai comunității armenești din Gherla participă la cea mai mare sărbătoare a comunităţii armeneşti din localitatea sibiană, Dumbrăveni.

Acolo au fost prezenţi şi miercuri reprezentanţii oraşului de pe Someş, unde a avut loc hramul Bisericii Armeano–Catolice „Sf. Elisabeta”. Este vorba despre un lăcaş de cult construit la sfârşitul secolului al XVII-lea, piatra de temelie fiind pusă la 22 iulie 1766, iar biserica este realizată în stil baroc. Lucrările au fost conduse de maeştrii constructori Chindea Francisc şi Ibeslach Anton. În anul 1927, o puternică furtună a dus la căderea turnului din dreapta și a distrus cea mai mare parte din acoperişul clădirii. De atunci, frumosul lăcaş de cult din centrul orăşelului are doar un singur turn.

Aici a avut loc slujba religioasă, oficiată de preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, Msgr. Szakács Endre, care a fost însoţit şi de doi membri ai corului armenesc al bisericii, Molnár Anna şi Lénárd Éva, care au interpretat câteva piese şi în limba armeană. Alături de ele a mai evoluat în cadrul slujbei şi corul Bisericii Romano-Catolice din Mediaş, dirijat de Ştefan Tünde. Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul romano-catolic, Biró Nándor din Sibiu.

Marea sărbătoare a armenilor din localitatea sibiană s-a încheiat cu concertul de muzică medievală susţinut de formaţia „Kaioni Consort” din Baraolt, judeţul Covasna.

Evenimentul a fost onorat şi de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György şi de preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian. Au mai fost prezenţi reprezentanţii comunităţilor armeneşti din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Frumoasa şi alte localităţi tradiţionale ale armenilor din ţara noastrtă.

Cu toţii s-au întâlnit la sfârşitul sărbătoarei creştineşti pe o terasă din Dumbrăveni, unde a avut loc un schimb de experienţă între comunităţile armeneşti prezente şi unde, printre altele, s-a servit şi renumita supă de hurut.

Szekely Csaba

sus(0)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns