mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret
dumbraveni biserica armeni

Armenii din Gherla în pelerinaj la Dumbrăveni

În fiecare an, la 15 august, are loc tradiţionalul pelerinaj de la Dumbrăveni, în judeţul Sibiu, când se sărbătoreşte hramul Bisericii Armeano-Catolice din localitate. Cu această ocazie, orăşelul de pe malul Târnavei cunoaşte o mare afluenţă de credincioşi, veniţi aici din toate părţile ţării.

De la acest mare eveniment religios nu puteau lipsi nici reprezentanţii comunităţi armeneşti din zona Transilvaniei, cea din Gherla. Vechiul Armenopolis şi-a trimis mesagerii şi în acest an, când 25 de pelerini au luat drumul localităţii sibiene.

Slujba de la Biserica armeano-catolică, începută la ora 11, a fost oficiată de preotul paroh al Bisericii Armeneşti din oraşul harghitean Gheorgheni, Gal Hunor. Este prima dată când preotul din Harghita slujeşte în acest lăcaş de cult cu un singur turn.

dumbraveni biserica armeni

În timpul slujbei, corul bisericii din Gheorgheni a cântat alături de corul Catedralei Armeneşti din Gherla, condus de Molnár Anna şi de corul Bisericii Romano-Catolice din Mediaş. Corurile reunite au susţinut cu această ocazie un concert de muzică sacră, incluzând în repertoriu şi câteva piese în limba armeană, spre bucuria şi satisfacţia sutelor creştini care au luat loc în impozantul lăcaş de cult din mijlocul oraşului.

Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul Bisericii Romano-Catolice din Făgăraş, Gál István Attila.

La sfârşitul slujbei din Biserica Armeano-Catolică oaspeţii s-au întâlnit la o masă festivă, unde au servit specialităţi gastronomice armeneşti şi a avut loc un schimb de experienţă.

În paralel, în centrul localităţii s-au desfăşurat manifestările cultural-artistice organizate cu ocazia Zilelor Oraşului Dumbrăveni.

dumbraveni biserica armeni

Biserica Armeano-Catolică „Sf.Elisabeta” din Dumbrăveni a fost sfinţită în anul 1791 şi aminteşte de bogăţia şi gustul comunităţii armeneşti de odinioară. Prin amploarea monumentală, arhitectură şi mobilierului de calitate, catedrala se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Biserica are doar un singur turn, deși iniţial a avut două, pentru că, în anul 1927, un vânt puternic a dus la căderea coifului turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost reabilitat.

Alături de biserică se află castelul Apaffi, în prezent Muzeul Armenilor Transilvăneni, un obiectiv istoric mult căutat în această perioadă estivală.

Pentru prima dată armenii sunt amintiţi la Dumbrăveni în anul 1671. Potrivit unui privilegiu dat de Mihai Apaffi I, ei au fost colonizaţi pentru prima oară la Dumbrăveni şi Gherla şi de aici s-au răspândit în toate oraşele Transilvaniei.

Toate aceste date istorice au fost furnizate de gazde, care şi în acest an au avut mulţi oaspeţi, în frunte cu preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian. Au mai fost prezenţi alături de creştinii din localitate armeni din Gheorgheni, Frumoasa (Harghita), Cluj-Napoca, Tg. Mureş şi de pe alte meleaguri ale ţării. Printre străini s-au aflat la începutul acestei săptămâni membrii Asociaţiei Culturale Armeano-Maghiare din Budapesta, conduşi de preşedintele dr. Issekutz Sarolta, care participă cu regularitate şi la tradiţionala sărbătoare a armenilor gherleni, „Sfântul Grigore Luminătorul”.

Szekely Csaba

sus(1)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns