gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
salon frizerie gherla ure telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita

Arhiva temperatură și starea vremii – date meteo 1923

Pe lângă liceul „Petru Maior” din Gherla a existat  o staţiune meteorologică de penultimul grad. „Această stațiune poseda un pluviometru, o epruvetă de măsurat cantitatea de ploaie căzută şi un termometru, pentru măsurarea temperaturii”, se menționează în anuarul liceului pe anul școlar 1924-1925.

anuar liceu petru maior 1924 1925

Observaţiunile meteorologice au fost începute din 19 noiembrie 1923, când, în toamna târzie, pe la 8.30 seara s-a dezlănțuit o mare furtună, acompaniată de fulgere şi tunete. Norii negri plini de ploaie au trecut prin zenit, din directia N-V, din care direcție vin de regulă ploile din Gherla. În decurs de o jumătate de oră, solul a fost acoperit cu apă, neavănd nici măcar timpul necesar pentru scurgere.

Jumătatea a doua a lui noiembrie şi prima jumătate din decembrie a pluat peste 900 mm, iar temperatura medie s-a mentinut între +12° şi +8° C. Între 10 şi 16 decembrie, scade temperatura medie zilnică de la + 8° la + 2°, când vârfurile dealurilor din împrejurime, de o înălţime între 350-470 m erau albe, pe când în valea largă de eroziune, la o înălțime de 253 m , pică lapoviţă. Cei dintâi fulgi de zăpadă au fost văzuţi la o temperatură de + 2° C.

În 16 spre 17 decembrie, noaptea, a scăzut temperatura la 0° şi in zori de ziuă a început a ninge din adins, punându-se pe sol un strat de zăpadă de 14 cm grosime, care strat a dispărut în noaptea viitoare în uma unui vântişor mai cald şi fiindcă temperatura s-a urcat la +8° maximum, urmată fiind de o ploare căldicică. Peste trei zile scade temperatura la -2°, cerul se acoperă cu nori negri, care se arată la o temperatură de -2°, semn că prin 21 a lunii Decembrie se va pune iarnă sistematic. Vânt nu suflă, însă pe sus, din toate părţile se zăreau urcându-se lin, nori negri, acoperindu-i pe cei albi mai depărtaţi. Solul pământului este înghetat, în urma nopţilor răcoroase si senine. Zăpada ce pică nu se mai topeşte. Temperatura din a treia decadă a lunii decembrie este schimbătoare, dar scade în continuu, variind între -5° şi -16°, când deodată, la 31 decembrie, scade la -25°. Această zi pare că ar încerca cu finalul anului să scoată o temperatură forțată de maximum din -25° , care este totodată şi cea mai joasă temperatură din întreagă iarnă a anului 1923-24. Pomii, la o astfel de temperatură scăzută, se îmbracă cu o haină albă, numită chiciură, sau promoroacă, în timp ce din albastrul cerului veneau raze înţepătoare, făcând să sclipească zăpada scârţăitoare sub picioarele trecătorilor. Până şi cea mai mică ramură, sârme de telegraf şi ohiectele ce se află în aer liber se îmbracă uniform, cu o haină la fel, ca şi crengile groase. Pământul s-a îmbrăcat cu o mantie albă şi groasă de 20 cm, păstrând-o cu mici variaţii, peste lunile ianuarie, februarie şi 10 zile din martie.

profesor Fâșcu Samuil, observator al stației meteorologice

Arhivă temperatura minimă/maximă Gherla (Cluj) și starea vremii

ARHIVA METEO ANI ANTERIORI

tractari auto gherla dje cluj telefon productie video gherla relcama marketing publicitate adhub