mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret
lets do it romania gherla centru

Aproape o jumătate de tonă de deșeuri strânse la Gherla în campania Let’s Do It Romania – FOTO

Lipsa de educație face ca persoane necivilizate să continue să arunce gunoaie în zonele verzi din împrejurimile orașului. Ei sunt cei cu „distracția”, pentru că cei cu munca au fost peste 100 de voluntari, care au strâns după acești prost-crescuți ai societății.

Peste 400 de kilograme de deșeuri de tot felul au fost strânse sâmbătă, în cadrul campaniei Let’s Do It România.

Adunarea s-a dat în centrul orașului, unde s-au împărțit masunsi și saci menajeri. O ploaie torențială căzută de dimineață nu i-a oprit pe ecologiști să între în acțiune, ba chiar i-a motivat.

Au răspuns pozitiv la chemare peste 130 de persoane, mai ales elevi și cadre didactice de la școlile și liceele din Gherla, de la Școala Gimnazială Nr. 1, Liceul Petru Maior, Liceul Tehnologic, Liceul cu predare în limba maghiară Kemeny Zsigmond. S-au alăturat angajați din primărie, de la Penitenciarul Gherla, de la Apele Române, de la asociații și firme din oraș și din Cluj care au susținut acțiunea.

Zonele în care s-a acționat au fost pășunea de la Cărămidărie, zona fostei cabane Bradet, la Mănăstirea Sf. Anton și la Sărătura.

Sapte deținuți repartizati în regim deschis, custodiați în cadrul penitenciarului Gherla, însoțiți de doi membri ai personalului, au participat, în calitate de voluntari la activităţile de ecologizare și igienizare pe raza drumului care ajunge la Sărătura. Participarea la această acțiunea a venit ca urmare a acordului de parteneriat încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația ‘Viitorul în Zori’.

Prin participarea deținuților din cadrul penitenciarului Gherla la aceast tip de acțiuni se urmăreşte implicarea efectivă a penitenciarului în viaţa comunităţii, astfel încât să devină o parte activă a acesteia, pentru a facilita demersurile de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, respectiv adoptarea unor modele prosociale de comportament. În același timp, astfel de acțiuni au ca scop transmiterea unui mesaj civic, implicarea activă fiind menită să trezească simțul de responsabilitate față de mediul înconjurător.

galerie foto – imagini de la acțiune

galerie foto gherlaIn total s-au strâns în jur de 50 de saci cu deșeuri amestecate și aproximativ 45 de saci cu deșeuri reciclabile. Sacii au fost preluați de ADP și transportați la rampa de gunoi.

La final, pentru participanții la acțiune, cafeneaua Hayak a oferit câte o limonadă.

La nivelul județului Cluj au fost implicate în campanie 57 de localități, circa 12.000 voluntari, din care 4.349 de voluntari din școli, 752 de voluntari din companii, 515 voluntari din rândul autorităților.

Dintre instituțiile participante, Consiliul Județean Cluj, Instituția Prefectului Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Turda, Primăria Municipiului Câmpia Turzii, Primăria Municipiului Dej, Primăria Municipiului Gherla, Primăria orașului Huedin, primării din 53 comune ale județului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmeria, Armata Română, Penitenciarul Gherla, Școala de agenți de Poliție Septimiu Mureșan, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Someș –Tisa și Administrația Bazinală de Apă Mureş, Direcția Silvică, Salvamont, Salina Turda.

O primă estimare arată că în toată țara, peste aproape 340.000 de voluntari au colectat peste 460.000 de saci cu deșeuri. În topul județelor cu cei mai mulți voluntari se regăsesc Maramureș (32.142 voluntari – 21.008 saci), Botoșani (25.600 voluntari – 21.000 de saci), Bihor (23.000 de voluntari – 30.000 de saci), Gorj (21.540 voluntari – 55.000 de saci), Suceava (21.256 voluntari – 23.381 saci), Dolj (20.000 de voluntari – 38.500 saci), Vaslui (14.040 voluntari – 18.750 saci), Cluj (12.000 de voluntari – 13.000 de saci), Mureș (11.453 voluntari – 18.730 saci), Giurgiu (10.115 voluntari – 14.000 de saci).

La curățenie au participat peste 1.200 de primării, școli din toată țara, instituții județene, alături de companii, ONG-uri și centre de plasament. De asemenea, sute de soldați ai Armatei Române, angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române au luat parte la Ziua de Curățenie Națională, dar și angajați ai penitenciarelor și deținuți.

Acțiunile eco continuă la Gherla, pentru că urmează săptămâna mobilității europene, în cadrul căreia are loc și primul festival ecologic, „Verde la Armenopolis”.

Primul ECO FESTIVAL la Gherla „Verde la Armenopolis” – ce ți se pregătește

sus(9)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns