taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
gherla info 13 ani

Aniversare: știrile din Gherla ajung la tine de 13 ani, cum s-a schimbat de atunci orașul și lumea – VIDEO

Se împlinesc 13 ani de știri online de la Gherla, pe 15 martie. Au fost ani plini de evenimente, cu bune și cu rele, dar nimic nu s-a comparat cu ultimul an, cel al pandemiei, care a dat o planetă întreagă peste cap.

S-au schimbat foarte multe în cei 13 ani. Poate cea mai dramatică schimbare este aceea a relațiilor dintre oameni, care au devenit, pe nesimțite, din reale, în virtuale.

Un exemplu care ar fi părut greu de crezut în urmă cu doar un an: sunt copii care încă nu și-au întâlnit colegii de clasă, la școală. I-au văzut doar, pe ecranele tabletelor, pe cei cu care trebuiau să se împrietenească, să se joace în pauză, să afle lucruri noi.

Învățământul, cel care trebuia să formeze tinerii pentru viață,  a fost lovit puternic de opreliști. Profesorii, învățătorii și educatorii au fost trimiși ba la școală, cu câte o jumătate de clasă prezentă, ba acasă, în fața monitoarelor. Copiii au început să nu mai aștepte să meargă la școală, iar statul acasă, în fața ecranelor, a devenit „noua normalitate”. Părinții au fost la rândul lor bulversați de noul program.

Autoritățile strigă în fiecare zi, pe toate canalele, „Distanțare! Distanțare!”, iar efectele vor fi mai dramatice și vor afecta mult mai multă lume decât Covidul în sine. Pentru că omul e făcut să socializeze, nu să fie pustnic, să atingă, să simtă, nu să-și imagineze, să iubească și să fie iubit, nu să fie copleșit de spaima singurătății, de frica de boală, de frica zilei de mâine. Iar o mână invizibilă lucrează parcă în fiecare clipă la acest coșmar.

E tot mai greu să fii optimist și să te aștepți la lucruri mai bune, când veștile se încăpățânează să fie tot mai rele. Ceea ce trebuia să dureze poate câteva săptămâni, ori luni, dă semne că nu se mai termină. Dacă după un an de zile de pandemie suntem aici, viitorul are șanse mici să fie roz.

Revenind la aniversare, care ar trebui să fie motiv de bucurie, nu de lamentări, facem azi un exercițiu: cum arăta Gherla în urmă cu 13 ani, față de azi.

Imaginile de arhivă ne permit să facem o comparație cu vremurile actuale, iar schimbări sunt multe. Poate cea mai importantă pentru oraș, centura ocolitoare de la Bunești, la care încă se lucra în 2008 și fără de care, azi Gherla ar fi  sufocată, nu e nicio urmă de îndoială.

În acel an se făceau lucrări de tot felul la infrastructură. În parc, statuetele din cupru erau încă la locul lor în fântăna din parc, localurile publice își așteptau clientela cu porțile deschise, la ștrand se juca volei și se făcea discotecă, se construise un teren sintetic lângă stadion, unde se juca fotbal și se moderniza tribuna descoperită, copiii erau afară la joacă, între blocuri, la aparate noi, haite de câini vagabonzi apăruți de nicăieri mișunau prin parc. Lacul de agrement era secat și plin de frunze moarte.

Cartierul Tineretului era în plină dezvoltare, în parcul Minerva se inaugurase o platformă de fitness, se lucra de zor la grădinița din parc și la blocul ANL de pe strada Apei, se construiau în cartiere țarcurile pentru containerele de gunoi, poliția încă circula cu Dacia 1310, Lidl era Plus, Kaufland și Unicarm nu existau.

Pe deal se construiau blocuri, benzinăriile afișau prețuri puțin peste 4 lei la benzină și motorină, euro era 3,50 lei, dolarul 2,40 lei. Băncile și-au mai schimbat sediile sau au dispărut, pe deal se mergea vara la ștrand și iarna la patinoar, iar la final de an, lumea se aduna în centru, la artificii.

Multe lucruri care se întâmplau atunci, azi sunt de domeniul trecutului, că e pandemie.

Așa că, pe mai departe, ne dorim și vă dorim sănătate. La mulți ani tuturor!

video în continuare

sus(26)jos(6)

Lasă un răspuns