taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare xtru locuri de munca cluj tamplarie pvc gherla dej
dallas familia ewing

Aniversare: Dallas, serialul TV care lăsa străzile pustii în România. Îi mai știi pe JR, Sue Ellen, Bobby și Pamela? Ce nu știau atunci românii – VIDEO

Acum 40 de ani, în seara zilei de sâmbătă, 25 august 1979, la ora 20.05 Televiziunea Română a început să difuzeze serialul american Dallas. A fost unul dintre cele mai celebre seriale văzute în România, dar și în lume. Dar de ce se difuza un film capitalist, cu afaceriști putrezi de bogați, care trăiau idile interzise, în România comunistă, conservatoare până la extrem? Ce nu știau românii atunci, cât de tare i-a influențat filmul pe oameni și în ce fel?

Erau încă vremuri bune în România, deși comunismul regimului Nicolae Ceaușescu devenea tot mai hidos, în viața de zi cu zi a oamenilor. La acea vreme, Televiziunea Română difuza din greu filme occidentale, americane, italiene, franceze, lucru care nu prea se întâmpla în celelalte țări comuniste. De altfel, la întâlnirile tărilor din blocul comunist, României i se reproșa că nu respectă linia socialistă și că „se dă cu capitaliștii”. Lucru care nu-i  displăcea lui Ceaușescu, care îi sfida pe ruși pe față, mai ales după momentul Cehoslovacia din 1968, când s-a declarat împotriva invaziei.

Începe Dallas!

Primul episod a fost difuzat în SUA la televiziunea CBS, pe 1 aprilie 1978. În aceeași lună, Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită în America, unde s-a întâlnit cu președintele Jimmy Carter. „Poporul american este onorat să aibă ca oaspete un mare conducător al unei mari țări”, a declarat atunci liderul de la Casa Albă.

nicolae ceausescu jimmy carter sua america 1978
sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc, cota 113/1978

Un an mai târziu, Televiziunea Română, care emitea la acea vreme pe două canale, a început să difuzeze Dallas, pe canalul 1. În revista „Tele-radio” din august 1979, în programul de sâmbătă seara scria doar „Film TV”, așa că mulți nu știau ce-i așteaptă.

Ioan Ionel, șeful importului de filme și seriale din TVR, a povestit că era o practică obișnuită să nu se anunțe titlul filmului, tocmai pentru a nu-i supăra din nou pe liderii din țările comuniste, care ne monitorizau mass-media cu mare atenție. „După ce începea difuzarea, sub contract, degeaba se supărau, nu mai anula nimeni filmul, pentru că s-ar fi plătit penalități și nimeni nu dorea asta!

program tv 1979 dallas tvr primul episod

Serialul se difuza în fiecare sâmbătă seara și apoi în reluare, marți dimineața, de la ora 11. Abia de la episodul 2, serialul a apărut în programul tv cu titlul „Dallas – Ewing Oil Company”. Mai apoi s-a numit „Dallas – Compania petrolieră Ewing”, iar în cele din urmă, doar Dallas.

dallas tvr episodul 2

„S-a procedat așa pentru că în general, în acele timpuri se evita orice nume propriu greu de citit pentru cei mai puțin alfabetizați. Cel mai bun exemplu Flinstonii (The Flinstones), care a fost tradus cu complicatul „Aventuri în Epoca de Piatră”, a explicat Irina Margareta Nistor pentru cititorii Gherla INFO.

 

Personaje malefice, sex simboluri, afaceri murdare și bani negri

Serialul american de televiziune Dallas s-a filmat între 1978-1991, având nu mai puțin de 14 sezoane. Acțiunea se petrece mai ales la ferma Southfork, devenită azi loc de pelerinaj pentru milioane de turiști.

jr ewing larry hagman dallasJ.R. Ewing este eroul principal al serialului, jucat magistral de Larry Hagman. Este tipul viclean și fără scrupule care pune la cale cele mai mârșave planuri, corupe polițiști și politicieni, șantajează pe oricine îi stă în cale, minte fără să tresară. Își înșeală soția, pe Sue Ellen, când are ocazia, dar apoi îi face jurăminte de iubire veșnică. Când situația o impune, o trimite la dezalcoolizare, nu înainte să-i toarne chiar el în pahar niște whisky. Face totul pentru a păstra compania Ewing, a tatălui său, Jock. Are și valori la care ține: familia, pentru care face orice. Are parte de cele mai frumoase femei, le trădează pe toate la rând, pentru ca aproape de final, să se reîntoarcă la Sue Ellen.

Who Shot J.R.? (Cine l-a împușcat pe J.R.), a fost episodul care a pus o planetă întreagă pe jar. Cu atâția dușmani pe care și i-a făcut, nu e de mirare că unul dintre ei a ridicat pistolul și a tras. Dar cine era? Producătorii au ținut cel în mare secret posibil răspunsul. Nici măcar actorii din film n-au știut care dintre ei va fi criminalul: s-au filmat scene de împușcare cu fiecare dintre ei, iar la final s-a ales una singură.

video: scena împușcării lui J.R.

Și președintele american a fost întrebat de cunoștințe dacă nu cumva a aflat de la serviciile secrete cine ținea în mână pistolul.

În Turcia, când s-a difuzat la televiziune episodul cu dezlegarea enigmei, a fost suspendată o ședință a parlamentului, pentru ca toți aleșii să poată afla cine e criminalul.

Un pilot de avion aflat în aer la momentul difuzării episodului a ținut permanent legătura cu solul, iar când a aflat răspunsul, l-a transmis prin microfon călătorilor de la bord.

„Firește că am fost abordată să dezvălui misterul, doar că nu știam nici eu, pentru că nu veniseră încă din America restul de episoade”, își amintește Irina Margareta Nistor.

J.R. a declarat că în timpul filmărilor bea într-una. La fiecare zi de filmare, cinci șampanii. Faceți voi înmulțirea și nu vă  mirați că omul a ajuns cu ficatul în pioneze. Nici asta nu l-a impresionat prea mult: și-a pus altul nou.

După ’90 a făcut reclamă în România pentru petrolul rusesc al companiei Lukoil. A murit în 2012, la 81 de ani, de cancer la ficat.

bobby ewing patrick duffy dallasBobby Ewing (jucat de Patrick Duffy) este băiatul bun al familiei. Rezistă cu greu manevrelor fratelui J.R. de a-l despărți de soția sa, Pamela, sora inamicului Cliff Barnes. Este sex-simbolul masculin al filmului, pe care producătorii îl dezbracă încă din genericul filmului. Lucrează și el la compania petrolieră, dar mai mult de fațadă, pentru că toate sforile le trage J.R.

Celebritatea pe care a căpătat-o în film l-a făcut să ceară tot mai mulți bani, iar când producătorii au refuzat, a părăsit platourile. Din serial l-au scos printr-o schimbare de scenariu, un accident. Apoi televiziunea a fost bombardată cu milioane de scrisori, Să revină Bobby! Actorul povestit că într-o zi mergea pe drum, iar o femeie a izbucnit în lacrimi lângă el: „De ce ai murit?”

Ca să repare greșeala și să înmoaie telespectatorii, producătorii l-au adus înapoi pe Bobby, dar au trebuit să modifice din nou scenariul: totul ar fi fost de fapt un vis al Pamelei, care a durat un sezon întreg, din care aceasta se trezește cu cineva la duș: Bobby!

Femeile îi fac ochi dulci lui Bobby, dar el este genul fidel. Rezistă cât rezistă, iar în cele din urmă, se dă pe brazdă.

pamela ewing victoria principal dallasPamela Ewing (Victoria Principal) e soția lui Bobby, pe care acesta o aduce acasă chiar în primul episod, spre disperarea lui J.R., care face tot posibilul să o compromită.

Devine și ea femeie de afaceri, iar la un moment dat are o cădere psihică și vrea să se arunce de pe o clădire.

Frizurile ei au devenit model în România anilor ’80 și tot atunci, multe cățelușe au primit numele Pamela.

Actrița s-a lansat apoi în afaceri și a lansat casete video cu programe de fitness, vândute cu milioanele prin toată lumea.

 

sue ellen dallas linda graySue Ellen (Linda Gray) este soția lui J.R., care nu reușește să îi dăruiască un moștenitor. Dramele prin care trece o fac să ia calea băuturii și să umble mai mereu cu sticluța la ea.

Înșelată cu orice ocazie, se răzbună și își găsește și ea un amant. Apoi altul, apoi altul. După o relație cu dușmanul numărul 1 al lui J.R., Cliff Barnes, rămâne însărcinată. În cele din urmă se dovedește că nu era copilul lui Cliff.

Ținutele selecte din film ale actriței au dat tonul pentru felul în care s-au îmbrăcat milioane de românce în acei ani.

 

cliff barnes dallas ken kerchevalCliff Barnes (Ken Kercheval) este fratele Pamelei și dușmanul de moarte al lui J.R.

Un tip temperamental, instabil, care face multe greșeli. Este mereu cu un pas în urma lui J.R., care-i joacă cele mai neașteptate feste, dar răzbunările nu întârzie.

Actorul a fost la un pas să fie împușcat, în realitate. În 1989, un partener de afaceri a venit la studiourile de filmare cu gândul să-l lichideze, a golit gloanțele dintr-un pistol la scena unde se făceau filmările, iar apoi s-a sinucis. Actorul a scăpat nevătămat.

 

 

miss ellie barbara bel geddes dallasMiss Ellie (Barbara Bel Geddes) este mama și bunica care ține familia adunată și dă numai sfaturi bune.

La un moment dat, a părăsit și ea filmările, pentru că nu a primit un salariu mai mare. Când a văzut ce rău joacă înlocuitoarea ei, a cerut să revină, pentru același salariu.

În film e căsătorită cu Jock, fondatorul companiei Ewing,  iar după ce acesta moare pe bune, își găseste un nou partener cu păr alb, pe Clayton Farlow.

Diferența de vârstă reală dintre mama Miss Ellie și băiatul ei din film, J.R., era de… 9 ani.

 

lucy ewing dallas charlene tiltonLucy Ewing (Charlene Tilton) este nepoata răsfățată, care are parte de bani, dar nu și de dragoste.

În primul episod, se tăvălește în hambar cu fermierul Ray, cu care are o relație de ocazie, dar această scenă a fost tăiată complet la difuzarea de la TVR din 1979.

Pe la mijlocul serialului, scenariul se dă peste cap și Ray află că este frate cu Bobby și JR, adică unchiul lui Lucy. Cum s-ar zice, s-au iubit între rude.

Iubiții pe care îi are Lucy o folosesc pentru averea ei, iar la un moment, blonda o dă pe pastile.

În viața reală, a făcut parte și din categoria nefericită a actorilor care s-au apucat de cântat, fără să aibă vreun talent real.

Prin platourile de filmare ale serialului au mai trecut în cei 13 ani zeci de actori episodici, între care fosta nevastă a lui Elvis, Priscilla Presley, Jack Scalia, Sasha Mitchell și chiar Brad Pitt.

 

Oan ciu fri, Pamela vrea copii, Bobby nu o lasă, că e prea frumoasă

Acestea erau doar câteva din versurile fredonate de copiii de la acea vreme, la joacă.

„Începe Dallasul!” era strigătul care se auzea de pe ferestrele din toată România, sâmbătă seara la 8. Se golea instantaneu de copii, de trecători, iar străzile rămâneau pustii. Era suficient să dai mai tare sonorul la televizor să se audă afară genericul și lumea fugea rapid în casă la  film.

Melodia de pe genericul filmului era atât de celebră încât o cântau și copiii, când se jucau cu cowboy-ii.

Un cartier din Dej contruit la începutul anilor ’80 a fost denumit chiar Dallas, iar la Slobozia, un afacerist cu mână largă, a construit după ’90 o replică a fermei Ewingilor.

foto: aici începea cartierul Dallas din Dej

dallas cartier dej

Chiar și trupa ABBA are o melodie, The Day Before You Came, în care se aud versurile „There’s not, I think, a single episode of Dallas that I didn’t see” (Cred că nu e un episod din Dallas pe care nu l-am văzut, trad. lb. eng.)

Se uitau la Dallas și vecinii României de la granița cu Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria și URSS. În Iugoslavia filmul a fost difuzat abia după 8 ani, în 1987, iar în Ungaria doar în 1990. Era un fel de compensare, pentru românii care urcau pe dealuri cu mini-televizoare, pentru a vedea meciurile de fotbal transmise de televiziunile vestice.

Singurul canal de televiziune din Europa care a difuzat Dallas în 1978 a fost BBC, în Marea Britanie. În 1979 s-a difuzat parțial în Spania, Olanda, Belgia și Portugalia, în Turcia în 1980, în Italia, Franța, Belgia și Germania în 1981, în Canada în 1984, în Austria în 1987 și în Polonia în 1988.

În România s-au difuzat doar 66 de episoade din cele 357. Primul episod a fost transmis pe 25 august 1979, iar ultimul din prima serie, pe 28 iunie 1980.

În martie anul următor s-a reluat serialul și s-a difuzat până pe 5 septembrie 1981. A fost întrerupt doar de sărbătorile naționale, de 1 mai, 23 august sau de ziua de naștere a lui Nicolae și Elena Ceaușescu, când se difuzau la televiziune doar filme românești.

 

Cum a ajuns Dallas în România și cum funcționa cenzura

Ioan Ionel de la TVR a povestit pentru cititorii Gherla INFO cum ajungeau filmele americane la televiziune.

„Mă duceam la tărguri și festivaluri internaționale. Primeam casete-mostre, vedeam despre ce este vorba și dacă îmi plăcea, le dădeam mai departe la Tudor Vornicu, apoi mergeau la cenzură, la Comitetul Central al PCR. La acea vreme, era tartor-șef acolo Dumitru Popescu, zis Dumnezeu. După ce a văzut primul episod, a zis doar „Eh!”. Asta ce însemna că e de bine, că era în regulă să se dea la televizor. Casetele se copiau pe filme de 16 mm și apoi se difuzau la tv.

La un astfel de târg de filme am cunoscut un distribuitor, care a văzut că suntem serioși cu contractele, cu plata, cu returul filmelor în stare bună. Pentru că, după ce se difuzau, filmele trebuiau returnate și se vindeau la alte televiziuni.

Noi plăteam atunci un preț foarte mic, de 4-500 de dolari pe episod. Asta se datora și faptului că am fost prima televiziune din estul Europei care a cumpărat filmul la scurt timp de la apariție, iar americanul era încântat de deschiderea pe care o avea România comunistă față de cultura occidentală.

Traducătoarele filmului au fost cele care au salvat multe scene din film de la cenzură, mai spune Ioan Ionel. De multe ori, limbajul actorilor era mult prea colorat pentru o televiziune comunistă, strictă în exprimare.

„Am subtitrat Dallas alături de Adriana Sora, care m-a învățat cum trebuie să ai niște propoziții suficient de concise spre a fi citite de telespectator”, a rememorat la rândul său Irina Margareta Nistor, vocea celebră de pe casetele video care circulau la negru în anii ’80.

„Nu au existat episoade integral cenzurate, ci doar secvențe: piscina, dacă apărea prea des, interioarele, dacă păreau prea luxoase, Sue Ellen care bea tot timpul, whisky (!), iar ca limbaj era la fel ca la toate celelalte: trebuie să fie fără Dumnezeu și orice era legat de Biserică, fără Crăciun – se traducea Sărbători, sau Anul Nou, fără sex, sau pupături prea lungi… Am tradus câteva episoade, nu mai știu exact câte. Subtitrarea era bătută la mașină, una electrică și cu litere mai mari (cum se zvonea că sunt dactilografiate și lungile discursuri ale lui Nea Nicu), pe un fel de suluri asemănătoare cu papirusul egiptean. Acestea se introduceau într-un aparat și erau manual suprapuse, pe imaginile video, prin învârtirea unei rotițe, cu mâna stângă, drept pentru uneori scrisul era mai sus sau mai jos decât trebuia. Deseori subtitrarea se făcea direct în timpul emisiei, dar după ce erau tăiate scenele care nu conveneau ideologic”.

Ca o chestie interesantă, cuvântul Crăciun este pronunțat o singură dată în serial. Asta deși la televiziunile americane, alte seriale au episoade speciale de Crăciun. Nici măcar brazi împodobiți cu globuri nu s-au văzut în film. Producătorul filmului, Leonard Katzman, era evreu, iar cum în tradiția evreiască nu există Crăciun, n-a existat nici în Dallas.

De ce s-a întrerupt Dallas

„Filmul a avut un succes nebun în România”, spune Ioan Ionel. „Primeam mii de scrisori din toată țara, ne întrebau oamenii când se termină filmul, că vor să plece în concedii și nu pleacă până nu văd toate episoadele!”.

„Telespectatorii erau foarte încântați, îmi amintesc că până și petrecerile de nuntă erau fixate în așa fel încât să ocolească ora de emisie, când toată lumea se concentra pe serial, mai ceva ca la meciurile de fotbal!”, își amintește cu nostalgie și Irina Margareta Nistor.

Ioan Ionel spune că filmul s-a cumpărat pe bucăți. „Prima dată am luat 15 episoade, apoi încă un calup. Pe la episodul 30, cineva i-a băgat în cap Elenei Ceaușescu că filmul ar avea un aer burghez și că românii visează să trăiască ca în Dallas. Atunci tovarășa de la Cabinetul 2 a hotărât că serialul este dușmănos la adresa regimului și a zis Jos cu el!

Noi, la televiziune, am intrat în trepidații, cum să nu-l dăm mai departe? Ne-am tot socotit cum să facem și până la urmă le-am servit o gogoașă uriașă: dacă întrerupem difuzarea, trebuie să plătim penalități uriașe, în dolari. Dolarii erau la acea vreme aur curat pentru plata datoriei externe a României și nu îndrăznea nimeni să îi cheltuie aiurea. Ne-au cerut contractul, să vadă clauzele, numai noi știm cum am tot amânat să-l arătăm. Până la urmă s-au difuzat toate episoadele cumpărate. Dar apoi am avut probleme cu distribuitorul, care a fost nemulțumit că nu mai cumpărăm continuarea. Puteam să vând un sezon la italieni cu 1 milion de dolari, eu vi l-am dat vouă cu 500 de dolari episodul și acum nu mai vreți?, a zis el. Dar până la urmă a înțeles că nu depindea de noi”.

O soartă identică a avut și serialul românesc difuzat la TVR sâmbăta, după ce s-a terminal Dallas-ul, Lumini și umbre, un film care aborda lupta de clasă a comuniștilor.

Irina Margareta Nistor a povestit că în film apărea o femeie cu numele Petrescu, numele de fată al Elenei Ceaușescu. La un moment dat, aceasta este făcută cu ou și cu oțet în film, într-un limbaj dur, iar povestea a ajuns la urechile Elenei, cel mai probabil de la vreo coafeză care o aranja. Elena s-a făcut foc și pară când a auzit și a ordonat să se termine și acest serial”.

„Dallas a fost acceptat la difuzare ca să vadă românii ce răi sunt capitaliștii. Serialul Lumini și umbre a fost inspirat de tinerețea lui Ceaușescu. Florin Călinescu trebuia să fie la fel ca Nea Nicu, la începuturi”, spune Irina Margareta Nistor.

Premii și recorduri

Dallas a bătut recorduri de audiență în Statele Unite cu episodul Who Done It? (Cine l-a împușcat pe JR), care lămurea milioanele de curioși cine l-a împușcat pe J.R.

3 din 4 televizioare americane au fost pornite pe Dallas când s-a difuzat episodul. Acesta a fost urmărit de un număr cuprins între 83-90 de milioane de americani, în noiembrie 1980.

Cifrele l-au clasat pe locul 2 în topul general al audiențelor de filme, după ultimul episod din serialul M.A.S.H., care a adunat 121,6 milioane de telespectatori.

Dallas a primit premiul Emmy trei ani la rând, în 1983, 1984 și 1985, iar actrița Barbara Bel Geddes (Miss Ellie) a primit premiul Golden Globe în 1982.

Dallas, continuarea

Perioada lungă a filmărilor a coincis cu avansul tehnologiei. Telespectatorii au trecut în cei 13 ani de la sunetul mono la cel stereo, în film au început să apară primele telefoane mobile și computerele, la început cu monitoare alb-negru, apoi color.

Românii au văzut Dallas doar în alb-negru, întrucât televizunea română a început să emită color abia din august 1983.

În 1986 s-a realizat o continuare a serialului, Dawn Of Dallas. În 1996 a fost lansat filmul „Return of JR”, în 1998 „War Of The Ewings”, iar în 2012 canalul TNT a difuzat trei sezoane noi din Dallas, în care au mai apărut doar J.R., Sue Ellen și Bobby.

Mituri și legende, adevăr sau minciună

1. Dallas a răsturnat regimul comunist din România. Este o declarație a lui Larry Hagman (J.R.) preluată de presa americană (Washington Post) și internațională.

FALS. Ultimul episod din Dallas a fost difuzat în 1981, cu 8 ani înainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu. Trebuie să fii naiv să crezi că atât timp le-ar fi trebuit românilor să pună la cale căderea lui Ceaușescu și, cu atât mai mult, venirea la putere a lui Ion Iliescu. Jocurile politice la un asemenea nivel nu sunt făcute de telespectatori, ci de puteri mondiale, ca SUA sau Rusia, serviciile lor secrete etc. Telespectatorii pot fi folosiți cel mult ca masă de manipulare. De fapt, într-o altă declarație, actorul american spunea că Dallas a condus la căderea U.R.S.S., semn că JR era nițel repetitiv.

2. Dallas a fost difuzat pentru că așa a vrut Ceaușescu și nu a mai fost difuzat pentru că România nu mai avea bani.

FALS. Nicolae Ceaușescu făcea politică mondială la nivel înalt cu SUA, Israel, Palestina, Iran, Germania Federală sau Anglia. E hazliu de-a dreptul să creadă cineva că președintele României alegea filmele pentru televiziune, erau alți oameni care se ocupau de așa ceva.

Tot falsă este și afirmația că Dallas nu a mai fost cumpărat din lipsă de bani. La scurt timp după terminarea serialului, televiziunea română a achiziționat și difuzat un alt film american, Omul din Atlantis, cu același Patrick Duffy, în rolul principal.

3. Dallas a fost reluat la televiziunea română „imediat după căderea Ceaușeștilor” (Washington Post). În traducere, atât de tare tânjeau românii după capitalism, încât ar fi făcut primii pași împreună cu Dallas.

FALS. Au trebuit să treacă mai mult de doi ani de la Revoluție pentru reluarea întregului serial la TVR, adică în 1991. Televiziunea Antena1 l-a mai difuzat încă o dată, începând din 1998.

4. J.R. a primit o pungă cu bani de la Ceaușescu – actorul este cel care a făcut această declarație amuzantă de-a binelea. Trebuie să fii puțin sărit să crezi că umbla Nicolae Ceaușescu cu punga cu bani să o dea unui actor relativ obscur. Larry Hagman a mai precizat că i s-a permis să declare acest lucru public doar după moartea dictatorului. Cât de convenabil!

În 1999, Larry Hagman a venit în România și chiar la Cluj, unde a fost primit cu aplauze și a primit chiar și un clop de moroșan.

video: JR primește clop de moroșan la Cluj

Dallas pe pâine

Pentru realizarea acestui articol s-a făcut o documentare care a presupus vizionarea celor 357 de episoade din Dallas, „operațiune” care a durat o jumătate de an. S-au cules informații din documentare TV, articole de presă, arhive online, au avut loc discuții cu Ioan Ionel și Irina Margareta Nistor, care au lucrat la Televiziunea Română în anii ’80 și care au avut amabilitatea de a-și împărtăși amintirile pentru cititori.

dallas ultimul episod tvrSerialul Dallas este disponibil pe internet, iar cine ar vrea să-l vadă de la cap la coadă, ar trebui să se uite la televizor timp de două săptâmâni, zi și noapte.

Să înceapă Dallas!

ilustrații foto: tvarheolog.wordpress.com; arhive online

sus(24)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Felicitari pentru acest documentar interesant realizat cu multa competenta....

    sus(6)sus(0)

Lasă un răspuns