taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
elevi petru maior gherla liceu

Aniversare Brâncuși cu elevii de la liceul Petru Maior – FOTO

Marele sculptor Constantin Brâncuși a avut parte de o aniversare specială la Gherla, la 142 de ani de la naștere.

Pe 19 februarie 1876 se nastea la Hobița, în județul Gorj, cel care avea sa devină un nume de referință în sculptură, prin lucrari celebre ca „Poarta Sărutului”, „Coloana fără sfârșit”, „Masa tăcerii”. Deopotrivă național și universal, arhaic și modern, acest părinte al sculpturii moderne fascinează și unește generații.

Intre 19-23 februarie 2018, elevii de la liceul ”Petru Maior” au evocat personalitatea marelui artist. Impreună cu profesorii, elevii au explorat universul brâncușian, nu doar prin intermediul documentelor binecunoscute – fotografii, filme, aforismele artistului, mărturii – cât, mai ales, prin emoția rostirii și a dansului contemporan.

galerie foto: imagini de la activitate – foto Ioan Moldovan

galerie foto gherlaPrin exercițiul empatiei și al jocului de rol, elevii au plonjat adânc în universul interior al sculpturilor celebre, însuflețind, astfel, o galerie de ”Măiestre”, ”Muze”, ”Cumințenii ale pământului”, ”Porți ale sărutului”.

Pentru a înțelege evoluția sculptorului și proiectul artistic al ”formei pure”, elevii au realizat o analiză comparativă a modului în care a fost tratată tema sărutului în opera lui Constantin Brâncuși și în cea a sculptorului Auguste Rodin.

Prin intermediul temei sărutului și a celor două momente muzical-coregrafice, menite să sugereze prezența Mariei Tănase în viața lui Brâncuși, sărbătorile iubirii, specifice acestei perioade, și-au primit, implicit, cuvenitul tribut.

Evocarea a fost întregită prin dezbateri, care au adus în discuție moștenirea lăsată românilor, în special și umanității, în general, de către artistul-demiurg care ”a vrut să înălțe totul dincolo de Pământ”, și ”a făcut piatra să cânte”.

constantin brancusi

sus(6)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns