Frustrarea unui salariu mic ar fi fost motivul care a împins-o pe angajata unei bănci din Gherla să își facă singură dreptate.
Timp de 12 ani, aceasta a jonglat cu banii clienților, timp în care a produs un prejudiciu constatat ulterior, printr-un control al băncii, la sumele de 1,4 milioane lei, peste 52.000 € și peste 13.000 $.
Peste 20 de persoane care aveau bani la bancă sau au crezut că au depus bani au fost pagubite, fără să aibă cea mai mică idee.
Dar la un moment dat, buba s-a spart. Banca a fost copleșită cu reclamații. Verificările au dus în 2022 la identificarea angajatei, ca fiind autoarea unor manevre extrem de iscusite.
Ulterior, aceasta s-a împăcat cu păgubiții, care și-au recuperat în mare parte sumele, prin intermediul băncii.
După descoperirea faptelor, angajata băncii a fost reținută de polițiști pentru 24 de ore, apoi a fost trimisă în arest la domiciliu, timp de aproape trei luni, după care i s-a aplicat măsura controlului judiciar.
Una dintre metodele folosite pentru a obține bani din depozitele clienților a fost accea de a emite, fără să fie solicitate de fapt, carduri bancare, pe care le folosea personal, pentru a efectua operațiuni cu bani. Dar au fost și alte manevre, prin care, de exemplu, clienții erau puși să semneze hârtii al căror conținut nu îl cunoșteau și prin care sumele căpătau alte destinații. De multe ori, banii erau mutați dintr-un cont în altul, pentru a acoperi pe rând găurile produse.
Persoanele vizate erau selectate cu mare grijă: mai ales pensionari, fără cunoștințe despre operațiunile bancare, clienți care se prezentau rar la bancă, cei care nu foloseau serviciile digitale, persoane care lucrau în străinătate, inclusiv persoane din rândul cunoștințelor apropiate.
Faptele pentru care a fost cercetată angajata au fost acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuare de operatiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, fals informatic în formă continuată, înşelăciune în formă continuată.
După descoperirea manevrelor, banca și-a concediat angajata. Ulterior, aceasta a acționat în instanță banca, într-un dosar prin care contesta decizia de concediere, dar judecătorii au respins solicitarea.
La termenul din 5 decembrie 2024, Tribunalul Cluj a dat sentința: 3 ani și 9 luni închisoare, în regim de detenție.
Pe 11 decembrie, inculpata a făcut apel la sentință.
Banca a încheiat un contract cu fosta angajată, prin care aceasta s-a angajat ca până în anul 2038 să restituie toate sumele.
foto: arhiva