gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
salon frizerie gherla ure telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita
1988 gospodarie giula borsa vaca baltata romaneasca

Amintiri din „Epoca de Aur”: gospodarii și animalele lor, la Așchileu Mare, Borșa și Vultureni

Vremurile în care gospodăriile de la țară erau pline de animale – vaci, bivoli, capre, oi, găini, curci, rațe, gâște, au rămas, încet, în urmă.

În „Epoca de Aur”, cum a fost supranumită perioada comunismului sub Ceaușescu, statul alimenta magazinele cu carne, lapte, ouă, produse de la acești oameni.

După 1990, gospodarii de la țară au renunțat încet la munca de creștere a animalelor, care au rămas tot mai puține.  Produsele lor se găsesc azi, fără vreun efort, pe alese, pe rafturile supermarketurilor.

Cu ajutorul ziarelor vechi aflăm ce se întâmpla prin gospodăriile din satele din apropiere de Gherla în anii ’80. Sigur, limbajul este unul specific epocii, iar în acele timpuri, pe țărani nu îi întreba nimeni dacă vor sau nu să predea produsele la stat. Erau obligați.

Oglinda cea mai bună a vredniciei unui gospodar o reprezintă însăşi ograda lui. În comuna Aşchileul Mare afli la tot pasul argumente care să susţină această afirmaţie. Gospodăriile populaţiei deţin, în prezent, 1582 bovine, 1672 porcine, 7179 ovine. Faţă de începutul anului s-au înregistrat creşteri importante la toate speciile: 42 capete la bovine, 467 la porcine şi peste 3100 la ovine.

Este o adevărată plăcere să parcurgi uliţele satelor acestei comune. La fiecare pas întâlneşti o gospodărie mai frumoasă ca alta. Case arătoase, grajduri şi coteţe încăpătoare, populate cu animale şi păsări se înșiră de o parte și de alta a uliţelor. Nimic nu poate da mai bine pentru hărnicia gospodarilor din această comună decât cantităţile de produse animaliere predate la fondul de stat. De fapt, un însemn al vredniciei, aici, este numărul animalelor, valoarea lor, cantitățile de produse predate la fondul de stat. Și, am putea spune că există o adevărată competiţie în această privinţă. Ioan Pop, Ioan Cîmpean, Maria Pop, Ioan Hoţ au predat, de pildă fiecare, de la începutul anului şi până acum, între 1000-1300 litri lapte de vacă la fondul de stat. Aceştia şi mulţi alţii au livrat şi anul trecut 4000-5000 litri lapte de vacă.

Ajungem în gospodăria lui Ioan Tarcea. Un simplu inventar indică: 61 oi un cal, 3 porci și o scroafă cu 11 purcei. Întreaga familie a acestuia se ocupă de creşterea animalelor. La membrii acestei familii este vorba de o adevărată pasiune moştenită. Ei nu pot admite să nu aibă animale, acestea fac parte din însăşi existenţa lor. Dănuț Tarcea, fiul lui Ioan Tarcea, are 24 de ani şi este un crescător de oi cu experienţă și, mai ales, cu dragoste pentru această meserie. Ioan Tarcea vorbeşte despre oi cu dragoste şi cu pricepere. Ne prezintă un calcul: de la o oaie matură se obţine în 10 ani, prin descendenţă, o turmă de aproximativ 140 de oi!

Gospodarul amintit se numără printre cei care, anual, livrează în jur de 70 kg caş, 25 miei, 60 kg lână!

Familia Veronica şi Ioan Cîmpeanu livrează la fondul de stat însemnate cantităţi de produse animaliere. Ei deţin 4 bivoliţe, 8 oi, un porc.

Și în comuna Vultureni, numeroşi gospodari predau însemnate cantităţi de lapte la fondul de stat. Pe primul loc se situează Victor Mureşan din Bădești, care, anual predă în jur de 10.000 litri lapte de vacă. Printre cei al căror exemplu trebuie urmat de cât mai mulți gospodari se numără Ioan Curt, Gheorghe Ciupei. Ioan Curt are peste 60 de ani, dar bivolițele, aflate în grajd, sunt bine îngrijite, fapt care se simte în producţia de lapte.

Toate contractele pe anul în curs sunt încheiate la nivelul planului în comuna Borşa (7660 hl lapte de vacă, 330 hl lapte de oaie, 290 bovine, 220 porcine, însemnate cantităţi de carne de pasăre, ouă etc.) şi livrările decurg mulţumitor.

Îl vizităm acasă pe unul dintre gospodarii fruntaşi, Gavril Ielcean din satul Giula. O gospodărie frumoasă, funcţională, în care la fiecare pas se întâlnesc amprentele hărniciei, ale priceperii. Acesta deţine, în prezent, două vaci, 3 porci, 10 ovine, 10 stupi, păsări. Anul trecut a predat la fondul de stat un porc, 2000 litri lapte, doi miei, lână şi altele. „Din satul nostru, ne spunea, pleacă zilnic însemnate cantităţi de produse, ceea ce demonstrează o înaltă conştiinţă civică a celor mai mulţi dintre gospodari, care înţeleg să contribuie prin livrarea surplusulul de produse la constiturea fondului de autoaprovizionare”.

Iată deci o mentalitate care face cinste acestor gospodari, le atestă vrednicia, o înaltă conştiinţă cetăţenească.

Ion RUS

foto: Gavril Ielcean, împreună cu soţia, alături de un frumos exemplar de „Bălţată românească”

ziarul Făclia, aprilie 1988

tractari auto gherla dje cluj telefon productie video gherla relcama marketing publicitate adhub

Lasă un răspuns