taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj becker tamplar muncitor salariu
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj
muzeu comunism gherla liceu petru maior

Amintiri din comunism la muzeul de la liceul Petru Maior

Joi seara la Muzeul comunismului de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla a avut loc cea de a V-a ediţie din seria de întâniri „Poveşti din Armenopolis”, organizată de Centrul Turistic. Tema a fost „Amintiri din comunism – viaţă socială, cultură, educaţie, sport şi evenimente memorabile”.

Manifestarea a fost deschisă de coordonatorul proiectului, managerul Centrului Turistic Gherla, Monica Pătac, care a subliniat că nu întâmplător a avut loc întâlnirea în muzeul şcolii, fiindcă tematica aleasă are multe tangenţe cu specificul locaţiei.

Primul care a luat cuvântul a fost scriitorul gherlean Niculae Suciu, decanul de vârstă al participanţilor, care a depănat amintiri legate din vremurile trecute. Invitatul a prezentat momente din familie, când cu toate greutăţile sociale, au sărbătorit Paştele, respectând obiceiurile şi tradiţiile populare, dar a reliefat şi importanţa cultului muncii. A recitat şi o poezie proprie, ”Copilărie fericită”, stârnind emoție celor prezenți.

muzeu comunism gherla liceu petru maior

Invitatul permanent al proiectului, prof. univ. Dr. Gabriel-Virgil Rusu, originar din Gherla, a trăit ca elev şi student în timpul comunismului. „Un muzeu trebuie să dea viaţă obiectelor”, a spus acesta, iar muzeul comunismului din cadrul şcolii gherlene chiar satisface această cerinţă.

Sala muzeului a fost plină de obiecte și simboluri din timpul comunismului, de la fostul tricolor şi fosta stemă a ţării până la portretul lui Nicolae Ceauşescu, nelipsit din toate sălile de clasă și manuale, la uniformele de elevi şi şoimii patriei, aparatele vechi tv şi radio, chiar şi uscătoarele de păr sau sticlele de lapte sau alte băuturi specifice perioadei.

Toate aceste exponate au fost descrise cu multă pasiune de profesorul de istorie Marius Lup, care de 15 ani adună astfel de obiecte.

La întâlnire au fost prezentate fotografii colecționate de Dacian Sabo și comentate de Gabriel-Virgil Rusu. Cei prezenți au putut afla cum s-au demolat clădirile din centrul orașului, inclusiv cea a fostului muzeul de istorie de pe vechea stradă 30 Decembrie, acum Crișan, la intersecția cu actuala stradă Avram Iancu, despre cum arăta în acele vremuri staţiunea Băile Băiţa și multe altele.

În cadrul manifestării a mai luat cuvântul directorul liceului gazdă, prof. Cosmina Forț, iar instrumentista Camelia Hodiş a interpretat piese de muzică folk din repertoriul grupului „Ecou”.

muzeu comunism gherla liceu petru maior

„A fost o seară plină cu amintiri emoționante despre viața de copil din anii ’70 şi ’80, perioadă ce a coincis cu epoca comunistă. S-au spus povești adevărate şi intens trăite despre orașul Gherla al acelor vremuri, despre viaţa de elev de la „Petru” sau din „Ana”, despre statul epuizant la coadă la carne, pâine, lapte sau parizer, despre Moş Gerilă, despre ciocolată, portocale şi Pepsi obținute „pe sub mână”, despre sucul unic, cu gust de lămâie „din colţ de la Rusu”, despre meciurile celebre ale echipei de fotbal CIL Gherla, devenită „Olimpia”, despre performanțele echipelor de popice, de baschet, volei sau de hochei, despre vizita lui Ceauşescu, despre viaţa de tânăr muncitor la CPL, „Lemnul”, „Someşul” sau „Sticla”, despre filmele de la Cinematograful „Pacea”, despre discoteci şi nopţi cu filme video, despre concertul Cenaclului Flacăra, despre „Daciada”, despre zilele de 1 Mai şi 23 August cu mici şi bere pe deal, despre oameni care au fost şi întâmplări memorabile. Rămânem, așadar, nostalgici, dar nu după comunism, ci după copilăria şi adolescența noastră, care s-au consumat într-o lume ce dispare greu”, a sintetizat în câteva cuvinte întâlnirea Gabriel Rusu.

Pentru următoarea ediţie a Poveștilor din Armenopolis, tema aleasă este  „Moştenirea armenească”.

Szekely Csaba

sus(14)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns