taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla

Amintiri pe banda video: Crăciunul 1993 la Gherla, Moșul cu daruri, ce se discuta la primărie – VIDEO

Cu ajutorul unei casete video păstrată de pe vremea firmei de cablu Coax, putem rememora azi Crăciunul 1993 la Gherla.

Sărbătorile de iarnă din acel an au prilejuit spectacolul de colinde „Deschide ușa, creștine!” la Casa de Cultură.  În program a evoluat corul liceului Ana Ipătescu, pregătit de Marinela Zegrean Istici, dirijat de Valer Peșa, precum și corul de la Parohia Ortodoxă III, dirijat de Vasile Chiș. La grădinițele din oraș aveau loc serbări cu copiii.

Grupuri de colindători au poposit și la primărie, unde au fost întâmpinați de primarul de la acea vreme, Gheorghe Fodor.

În centrul orașului se inaugura „Orășelul copiilor”, cu scene de povești și brazi împodobiți. Aici a sosit Moș Crăciun, cu trăsura încărcată cu daruri pentru cei mici. A fost momentul pentru un nou spectacol de colinde și obiceiuri tradiționale, dintre care nu a lipsit „Capra”.

La primărie avea loc pe 22 decembrie 1993 ultima ședință de consiliu local din acel an. Întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți la Revoluție. Pe ordinea de zi se aflau proiecte privind validarea a doi noi consilieri, Tămășiu Ioan de la PD (FSN) și Bodea Gheorghe (PUNR), precum și organizarea unei licitații pentru un teren de pe strada Horea.

După vot, toți cei prezenți la ședință au primit în cadou câte o biblie. Primarul Fodor a făcut un bilanț al anului 1993, descris ca fiind unul dificil, cu multe probleme în oraș. Între realizările din  acel an enumerate de edilul șef se numărau punerea în funcțiune a bazinului de apă de 5000 mc, care permitea alimentarea corespunzătoare cu apă a locuitorilor care locuiau la etajele superioare ale blocurilor, transformarea punctelor termice în centrale termice, o măsură care elimina dependența de agentul termic furnizat de fabrica Sortilemn, lucrări la construcția de blocuri de locuințe, darea în folosință a cantinei de ajutor social, realizată cu sprijinul Crucii Roșii din Forchheim (Germania), curățarea Canalului Morii și a bazinului din parc, care putea fi folosit ca patinoar, reparații de străzi, reglementarea construcției de garaje, inaugurarea unui magazin de carne în piața veche, demersuri pentru înființarea unei noi piețe pentru produse nealimentare pe strada Victoriei, achiziția a doua autobuze noi pentru transport în comun, demersuri pentru ca un tren rapid și unul accelerat să oprească și în stația CFR Gherla, situația eliberării titlurilor de proprietate, eliberarea de către Școala de Cooperație a clădirii de pe strada Bobâlna, în vederea deschiderii Judecătoriei.

Între planurile pentru anul următor au fost menționate începerea lucrărilor de canalizare pe străzile Gării, Tudor Vladimirescu, Dumbravei, Hășdății, înființarea unei stații pentru recepția programelor de televiziune 2 și 3, extinderea alimentării cu gaz metan în Băița și Hășdate, demararea lucrărilor la centura ocolitoare a orașului (Drumul Roman).

Întâlnirea s-a încheiat cu colinde interpretate chiar de consilierii locali.

Imaginile video au fost obținute prin amabilitatea dl. Vasile Rusu.

Contribuie și tu cu fotografii vechi din oraș sau din împrejurimi, imagini video din trecut. Trimite-le pe adresa de email contact@gherlainfo.ro, încarcă-le pe wetransfer.com sau scrie-ne pe pagina de Facebook Gherla INFO pentru alte informații.
sus(16)jos(1)

Lasă un răspuns