taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare banca cooperatista gherla alianta dej iclod dobanda mare cluj
alexandru tamas pictura gherla

Alexandru Tămaș, un discipol dedicat, motivat și inspirat de Leonardo da Vinci și Stan Lee

Tămaș Alexandru-Mihai este un tânăr de 21 de ani din Gherla, pasionat de tot ceea ce ține de artă. În prezent se ocupă de pictura murală, dar a realizat și tablouri care își taie răsuflarea. Este o fire deschisă, dornică să cunoască cât mai mult. Munca și dedicarea l-au făcut să-și impună propriul stil, deja apreciat și cunoscut. A avut până acum patru expoziții, iar în viitorul apropiat promite să încânte cu alte proiecte noi.

Într-o țară în care arta nu este îndeajuns de apreciată, a reușit să-și facă un nume, astfel că în prezent chiar câștigâ din munca sa. Consideră că arta trebuie apreciată nu doar critic, ci și încurajată financiar, mai ales când vorbim despre tinerii artiști aflați la început de drum: „Orice muncă prestată serios trebuie și apreciată, și plătită”.

Am pătruns pentru un moment în viața lui și am aflat lucruri interesante despre el și pasiunea sa.

alexandru tamas pictura gherla

Cum a început pasiunea pentru pictură?

Alexandru: Pasiunea mea pentru artă am descoperit-o la vârsta de 3-4 ani. La acea vârsta îmi plăceau mult benzile desenate cu supereroi și personaje Marvel. Am dezvoltat o pasiune pentru poveștile animate, îmi plăcea să văd cum un desen pe hârtie poate prinde viață, cum o întreagă poveste poate lua naștere din câteva ilustrații și puțin text. Părea ceva magic. Ca orice copil, am creat o pasiune pentru personajul-caracter de benzi desenate, Spider Man. Îmi amintesc că încercam să creez eu singur personaje și caractere. Făceam chiar și un scenariu întreg, doar pentru a avea propriile mele benzi desenate și povesti animate. Așa a început pasiunea mea pentru desen.

Cum ai descrie arta pe care o faci?

Alexandru: E simplu. Arta pe care o fac eu aș descrie-o într-un singur cuvânt: paradoxal. Pot spune că am creat un stil propriu de pictat. Fiecare piesă de tablou are un mesaj bine pus la mijloc, încât fiecare tablou să aibă un înțeles anume, dar totodată să las privitorul să înțeleagă ce vrea. Nu pot spune că folosesc anumite tehnici sau curente din arta. Imi place mult să depășesc bariere precum NORMAL, SIMPLU, PROPORȚIONAT, REAL. Consider că acestea sunt doar niște standarde impuse. Arta nu trebuie numită pentru a fi artă. Ea pur și simplu așa este.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Alexandru: Principalele surse fiind elemente din natură, precum momentele în care aceasta începe să se schimbe. Îmi place mult să ascult muzică, asta mă ajuta să combin imaginea cu sunetul. Acest lucru e benefic în construirea unei imagini. De cele mai multe ori mă inspir din viața reală, probleme naturale, hazard, probleme ale lumii. Chiar și cele mai grave, le transpun pe hârtie într-un mod plăcut vizual, dar las mesajul inițial să se observe.

Care este procesul de pictare a unui tablou?

Alexandru: Un proces anume pentru pictarea unui tablou nu există. Diferă de fiecare dată, în funcție de tema aleasă de client. Pentru mine procesul de pictare e simplu. În primul rând trebuie să dispun de toate materialele necesare pentru începerea proiectului. În momentul în care am tot, trebuie știută ideea inițială, un model de referință. Pe urmă se începe trasarea planșei de lucru pentru a crea o „schiță”, după care încep să pun culoare. Imaginea poate să difere complet, dar să rămână ideea de început. Diferă în funcție de comandă și de preferințele fiecărui client.

De cât timp ai nevoie pentru a termina o lucrare?

Alexandru: De cele mai multe ori, timpul meu variază în funcție de complexitatea și mărimea lucrării. Dar în medie de 7-10 zile.

alexandrutamaspicturagherla.2jpg-min

Care a fost cel mai mare proiect al tău?

Alexandru: Până în prezent, cel mai mare proiect al meu a fost chiar primul. În 2016 am început prima dată să pictez pereți într-un restaurant local, la pizzeria La Cabana. Până în acel moment nu aveam nicio tangență cu pictura, mă ocupam de desenul grafic, graffiti, tehnici de creion și cărbune. S-a întâmplat în acea vară să fiu sunat de către patronul restaurantului, după recomandarea mea de către un angajat de-al lui. Am discutat și am început lucrările. Atunci pot spune că am riscat tot. Eu neavând nicio treabă cu pictura, am acceptat să pictez un restaurant întreg. Totul a decurs bine, lumea a apreciat și au răspândit repede vorba despre mine. Așa a luat naștere toată nebunia.

alexandru tamas pictura gherla

Ai o lucrare preferată realizată de tine?

Alexandru: Lucrarea care îmi captează atenția de fiecare dată am numit-o „TROPICAL-EXOTIC”. Un tablou care  înfățișează frumusețea naturii în toate formele ei. E o lucrare de tip abstract/voluminos, ce tinde spre ceva deschis, ceva adânc, sugerând ideea de „întreg” .Complexitatea lucrării e una destul de mare, lăsând privitorul puțin blocat pe detalii, toate acestea având ca centru de atenție „papagalul” care descrie perfect legătura dintre TROPICAL și EXOTIC.

alexandru tamas pictura gherla

Un pictor pe care îl admiri?

Alexandru: Pictori preferați pot spune că am mai mulți, în special pot să îl numesc pe Leonardo da Vinci, dar și un mare creator de animație și caractere animate, care din punctul meu de vedere a făcut frumoasă copilăria fiecărui copil, Stan Lee, omul care m-a inspirat să ajung până aici.

Ai urmat vreo școală în domeniu?

Alexandru: Nu pot spune că am vaste cunoștințe învățate de pe băncile școlii. Tot ce am dobândit până în prezent e pasiune și mult exercițiu.

Ai momente când nu-ți iese ce vrei și abandonezi lucrarea?

Alexandru: Am avut în trecut momente în care lăsam totul și nu mai reveneam o perioadă, sau la final era cu totul altceva pictat decât era planificat inițial, dar cu timpul, din hobby a devenit ceva serios și nu mi-am mai putut permite acest lucru. Consider ca e mult mai bine să finalizezi ceva înainte, pentru a începe ceva nou.

alexandrutamaspicturagherla.2jpg-min

Crezi că pictura este suficient de apreciată în România?

Alexandru: Sincer, nu. Aici este o problemă. E frumos, pot spune, dar eu ca artist plastic sunt nevoit să am și un loc de muncă sigur pe lângă asta. De ce? Pai, uite: imaginează-ți că ai o perioadă de patru-cinci luni de lucru constant, în care faci bani, iar pe urmă, jumătate de an nu mai ai la fel de multe comenzi. Ce faci? Stagnezi, fiind mereu o oarecare gaură in buget. Iar prețurile? Nu poți nici să te intinzi așa mult ca și afară, și asta știu din proprie experiență. Îi înțeleg pe oameni, toți apreciază într-un fel sau altul, dar nu toți își permit așa ceva. De exemplu, un proiect care va costa cât un salariu.

Părerile celorlalți contează pentru tine? Accepți critica?

Alexandru: Bineînțeles! Fiecare dintre noi avem ceva de spus ce poate fi de ajutor celuilalt.

Momentan lucrezi la ceva?

Alexandru: Da, pot spune că e vorba despre un nou proiect, pe care sper că îl voi duce până la capăt anul acesta. Tot ce pot spune e că va fi vorba de o expoziție de picturi și poate o reorientare în domeniu.

Unde te vezi peste 20 de ani?

Alexandru: Un răspuns clar nu am pentru această întrebare, dar mă gândesc pentru viitorul apropiat să încep ceva cursuri pentru tatuaje corporale și să îi dau start unei noi pasiuni.

interviu de Antonia Fechete

 

facebook Alexandru Tămaș

sus(44)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns