taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
inmormantare gherla siminic

Maestrul violonist Alexandru Bob Siminic, condus cu ceterași pe ultimul drum – VIDEO

Maestrul violonist Alexandru Bob Siminic a fost înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Central din Gherla.

Alexandru Bob Siminic s-a născut într-o familie de lăutari în oraşul Gherla, la 17 iulie 1952. De mic copil a îndrăgit cântecele tatălui său care, împreună cu alţi muzicanţi, cânta la nunţi. „De la patru ani am început să cânt singur şi din acel moment tata mi-a cumpărat o vioară micuţă şi a început să se ocupe de mine. De la el am învăţat şi eu, ca şi alţi lăutari, tainele folclorului nostru muzical de pe Valea Someşului”, mărturisea valorosul ceteraș.

O perioadă a cântat și în cadrul Orchestrei de muzică populară a Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca, astăzi Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”.

„Am cântat toată viaţa mea. Muzica face parte din fiinţa mea, fiindcă m-a ţinut în activitate şi mi-a dat pâinea cea de toate zilele. Este cea mai frumoasă moştenire de familie. După inimă, vioara îmi este cel mai drag şi mai scump lucru pe care îl am”.

Siminic, așa cum era cunoscut de toată lumea, a tras în ultmii ani mai multe semnale de alarmă privind folclorul tradițional, care se pierde, din lipsă de interes, mai ales din partea tinerilor. Tocmai de aceea, a ținut să creeze o pepinieră de muzicanți noi, între care și nepotul său, care acum i-a moștenit vioara.

Ei sunt ceterașii de mâine – acasă la Alexandru Bob Siminic, cu ucenicii – VIDEO

Artistul s-a stins din viață joi, 7 octombrie, la vârsta de 69 de ani, după o carieră lungă, plină de realizări pe plan profesional.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și-a exprimat regretul profund față de trecerea la cele veșnice a valorosului ceteraș. În urmă cu câteva săptămâni, instituția i-a înmânat o Diplomă de onoare, „în semn de aleasă prețuire și apreciere pentru munca neobosită în nobila activitate de promovare a muzicii tradiționale instrumentale, în țară și peste hotare”.

Înmormântarea a avut loc sâmbătă la amiază, în Cimitirul Central din Gherla. Au venit să-i fie alături pe ultimul drum familia, cunoscuți și apropiați, colaboratori, localnici, primarul Ovidiu Drăgan, oficialități locale.

20 de instrumentiști, unii dintre ei fost elevi ucenici ai maestrului Siminic, au venit să își aducă, prin cântec, omagiul.

video în continuare

Filmare unicat, din pădurile de lângă Gherla, cu un artist desăvârşit: Iosif Ghemant. Povestea unui mare violonist – VIDEO

sus(12)jos(2)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?