taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla biserica armeneasca 1965

Alegeri la Gherla în comunism, ce propuneri aveau candidații pentru oraș în campania electorală

Anii ’70, la Gherla. Alegerile din acea perioadă arătau cu totul altfel decât azi. Exista un singur partid, Partidul Comunist Român, dar se crease și Frontul Democrației și Unității Socialiste (F.D.U.S.), ca aripă a PCR, care a funcționat până în 1989.

F.D.U.S. era organizat până la nivel local și a atras în structurile sale de conducere intelectuali, artiști, sportivi, chiar lideri religioși și specialiști din diferite domenii, precum și o mare masă de oameni care nu erau membri de partid. De menționat că în 1989, PCR avea 4 milioane de membri.

Un articol de presă din anul 1977 menționează pregătirile în vederea alegerilor la Gherla și mai ales propunerile cu care veneau candidații, „adunate de la cetățeni”.

***

GHERLA – Propunerile cetățenilor, în curs de implementare

Consiliul orașenesc Gherla al F.D.U.S. a organizat întâlniri de nominalizare în fiecare dintre cele 25 de circumscripții electorale. Cu această ocazie, 46 de candidați au fost prezentați electoratului, 147 din cei peste 1.000 de oameni prezenți au vorbit și 95 de propuneri au fost făcute pe probleme semnificative de dezvoltare și management urban.

„In cel mai scurt timp după ședințele de nominalizare, vom studia propunerile pe care consiliul popular are posibilitatea să le pună în aplicare”, a declarat Moldovan Petru, secretarul consiliului popular al orașului. „Scopul nostru este să putem oferi răspunsuri concrete la problemele ridicate de candidați la ședințe”.

femei gherla 1970

O analiză a celor 95 de propuneri a arătat că 92 dintre acestea pot fi abordate concret. De exemplu, în circumscipția 23, unde Andrei Cristea, primarul orașului, s-a întâlnit cu alegătorii, s-a propus construirea unui pod peste o vale, la Băița. Lucrările au început deja aici, s-au mobilizat forțele orașului și, cu participarea personală și îndrumarea candidatului, construcția podului progresează într-un ritm rapid.

La aceeași întâlnire, participanții au sugerat îngrădirea monumentului din centrul orașului (biserica armenească, dar la acea vreme, cuvântul biserică era evitat în presă și înlocuit cu „monument”) și îngrijirea zonei. S-au început lucrările.

În circumscipția nr. 25, unde Valeria Moldovan și Otília Muresan, desemnate de membri ai cooperativelor de producători ca reprezentanți ai consiliului FDUS, iar alegătorii au salutat propunerea, s-a ridicat nevoia de a face curățenie și ordine în centrul satului Silivaș. Acestea sunt, de asemenea, probleme care vor fi rezolvate în următoarele săptămâni.

complex gherla1969

În circumscripția nr. 7, unde candidează laborantele Ana Cămărășan și Ecaterina Vladar, s-a propus extinderea rețelei de apă pe strada Pajistei, precum și înființarea unui depozit de combustibil pentru școală. Ambele propuneri reflectă nevoi realiste, dar punerea lor în aplicare va dura mult timp și o investiție financiară semnificativă. Consiliul Popular va oferi soluția lor în următorii ani.

În circumscipția 24, candidatul Grigoriu Pop și Ioan Pușcaș, populația a fost rugată să ajute la asfaltarea străzii din Hășdate, localitate care aparține orașului.

gherla bloc piata unirii

În circumscipția 11, candidații Ilie Stănescu și Dan Rusu au fost îndemnați de electoratul lor să organizeze extinderea și împădurirea centurii verzi de pe strada Coșbuc, pentru o trecere de pietoni mai sigură la intersecția cu strada  Armata Roșie (azi Liviu Rebreanu).

parc 1975 gherla

Am putea continua cu o serie de propuneri, dintre care majoritatea sunt deja puse în aplicare în aceste zile. La viitoarele ședințe, candidații vor raporta despre modul de soluționare a problemelor ridicate până acum și vor încuraja populația să se exprime și să discute noi probleme de interes public.

Edit Lazar

ziarul Előre, 3 noiembrie 1977

sus(19)jos(0)

Lasă un răspuns