taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
secret

Aleea secretă din centrul oraşului despre care ştiu doar bunicii – VIDEO

Cei care s-au născut şi au crescut la Gherla în ultimii 20-30 de ani ar putea crede că ştiu oraşul cu ochii închişi, dar s-ar putea să se înşele. Chiar în centrul oraşului, ascunsă bine după o poartă din tablă, se află o alee neştiută de foarte mulţi.

Străduţa apare chiar şi pe hărţile vechi ale oraşului, de pe la 1880. Ea porneşte de lângă biserica franciscană de pe strada Bobâlna şi are ieşire pe strada Mihai Viteazu.

gherla 1880 szamosujvar

desen: un plan al oraşului de la 1884, pe care apare aleea azi inchisă (editat)

Doar cei mai în vârstă îşi mai amintesc de aleea respectivă. Se pare că locuitorii oraşului au avut acces liber pe aici până prin anii ’70. Datorită faptului că spaţiul nu era luminat pe timpul nopţii, unii trecători profitau de asta pentru a-şi satisface nevoile de tot felul, iar în timp, locul a devenit mizerabil. În cele din urmă s-a luat decizia închiderii accesului la ambele capete.

Redată publicului, dupa 40 de ani

Dezvăluirea despre aleea neştiută din centru a fost făcută de arhitectul Virgil Pop, oaspete la Gherla în urmă cu câteva săptămâni. Acesta a precizat că străduţa respectivă figurează ca spaţiu public, care ar trebui curăţat, realizat un pavaj şi redeschis.

Altă variantă ar fi ca la cele două capete să fie montate porţi cu grilaje, pentru ca locuitorii oraşului să ştie măcar că pe vremuri aici a fost loc de trecere. Virgil Pop a mai spus că în prezent, o porţiune din alee este ocupată abuziv de un cetăţean.

alee secreta gherla

Reprezentanţii primăriei au dat asigurări că situaţia este cunoscută şi că se vor lua măsuri în acest caz chiar din acest an.

video, în continuare

Preferată este se pare pentru administraţia locală varianta de înlocuire a porţilor actuale cu altele, care să permită trecătorilor să vadă cel puţin aleea care odinioară era scurtătură şi loc de plimbare pentru gherleni.

sus(56)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns