taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar pizzer dej cluj
fermier agricultura fundatura dobocan

Agricultura pe mâna tinerilor la Fundătura, doi frați din Gherla cultivă sute de hectare – VIDEO

E la mare modă printre tineri, mai ales, să apară la volanul unei mașini luxoase. Pentru doi frați din Gherla, Dragoș și Vlad, satisfacția e incomparabilă la volanul unei combine moderne ori a unui tractor de ultimă generație, dotat cu aer condiționat și GPS, cu care muncesc pâmăntul.

Sunt peste 15 de ani de când familia Dobocan a început o afacere în agricultură pe pâmănturile de la Fundătura, în comuna Iclod. Azi ei cultivă pe sute de hectare porumb, grâu, orz, orzoiacă, rapiță și soia. Toate se transformă în produse care ajung pe mesele noastre, de la făină și pâine până la ulei sau bere.

Prin munca lor, cei doi frați, care au moștenit dragostea pentru pământ de la tatăl lor, contribuie azi la rezervele de cereale de care este atâta nevoie și care ușurează România de importuri din alte țări.

Ferma Agro Avis nu s-a ridicat peste noapte. Au fost ani de zile în care s-a lucrat de dimineața până seara, situație care se întâmplă și în ziua de azi. Au accesat fonduri europene pentru cumpărarea de utilaje, au primit subvențiile atât de necesare de la APIA, au găsit deschidere și susținere și din partea primăriei Iclod. Iar satisfacțiile nu au întârziat să apară.

Mijlocul lunii mai i-a găsit pe cei doi frați pe câmp, în plin proces de semănat al porumbului. Primăvara capricioasă, cu mlte ploi și temperaturi scăzute i-a întârziat mult, iar acum trebuie recuperat timpul, cât e vreme bună. Așa că nu mai e de mirare că tractoarele sunt pe câmp, de la răsăsitul soarelui și până apare luna.

Agricultură se făcea pe aceste pământuri și pe vremea lui Ceaușescu, dar cu forțe incomparabil mai mari, cu zeci de muncitori și multe utilaje. Azi munca se face cu o mână de oameni, dar cu tehnologie mult avansată. Pe aceleași terenuri se obține acum o producție mai mult decât dublă decât în urmă cu 30-40 de ani.

Nu lipsesc nici problemele pe câmp, de la dăunătorii mici, până la invazia mistreților, care au dat mari bătăi de cap în anii trecuți, prin pagubele produse în culturi. În 2021 situația pare să fie ceva mai bună: efectivele atacatorilor s-au împuținat vizibil, iar la asta a contribuit și pesta porcină. „Natura are mecanismele prin care se reglează singură”, spune Dragoș.

Mai multe despre munca la câmp, cu frații Dobocan, la ferma de la Fundătura, în materialul următor.

sus(95)jos(5)

1 comentariu

  1. Toata stima pentru "Echipa " Dobocan! Acestia sunt oamenii de care avem nevoie pentru ca lucrurile sa mearga spre bine. Acesti oameni ar trebui sustinuti si incurajati de stat sa isi poata face treaba cat mai bine.
    Mult succes in continuare!

    sus(6)sus(1)

Lasă un răspuns