nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sala jocuri operator sloturi

gardieni publici agent paza

Agenții de pază și ordine, Cenușăreasa primăriei. „Pe noi nu ne-au lasat să ne facem treaba, iar acum se plătește un purcoi de bani pentru Poliția Locală”

Lumea le spune „gardieni publici”, dar ei sunt de fapt „agenţi publici de pază şi ordine”. La Gherla lucrează 10 oameni. Au sediul într-un spaţiu din centrul oraşului, demn de căsuţa piticilor, unde încape o masă şi trei scaune.

SRL-ul „Pază și protecție” este în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi are încheiate contracte cu primăria Gherla şi cu Serviciul Fiscal din autogară.

„Nu demult a venit cineva cu pile, să se angajeze la noi. Când a aflat că avem salariu de 1000 de lei în mâna pe lună, a făcut rapid cale întoarsă!”, îşi încep povestea oamenii de la SC Pază şi Protecţie srl.

Între „avantajele” lor: nu pot face ore suplimentare, nu au spor de vechime, nu au spor de periculozitate. Singurul spor de care beneficiază este sporul de noapte.

Viitorul le este tot mai incert, după înfiinţarea Poliţiei Locale, pentru că asta înseamnă dispariţia lor. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că din punctul lor de vedere, ar fi fost normal să fie preluaţi automat şi ei la noua instituţie, aşa cum li s-a promis mai pe faţă, mai voalat, prin campaniile electorale.

Despre Poliţia Locală s-a vorbit încă de pe vremea fostului primar Ovidiu Drăgan. „Mai mult ca sigur, Drăgan şi-a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că e mult prea mare cheltuiala cu un astfel de serviciu şi a renunţat. Pe vremea aceea eram aproape siguri că vom fi trecuţi şi noi la poliţia locală”, spun oamenii de pază.

Nici pe vremea primarului Marius Sabo nu s-a dat undă verde pentru poliţia locală. Lucrurile au luat o altă turnură în mandatul primarului Ioan Neselean. S-a organizat concursul pentru postul de şef, s-au cumpărat Dustere, s-au demarat procedurile pentru ocuparea posturilor.

Înfiinţarea Poliţiei Locale înseamnă şi renunţarea, mai devreme sau mai târziu, la contractul cu firma de pază şi protecție. Conştienţi că nimeni nu le poartă grija şi că îi paşte şomajul, oamenii s-au dus în audienţă la primar, cu doleanţa de a fi preluaţi la poliţia locală. „La început ne-a spus că să ne găsim noi o portiţă legală. Am vorbit cu un avocat, am găsit textul de lege (Legea 155/2010), care spune la articolul 14 că putem fi angajaţi ca personal contractual”, spun ei. „Când l-am arătat primarului, s-a schimbat atitudinea. „Vreau să văd ce lege mă obligă să va iau„, le-ar fi spus edilul şef. „Apoi a sunat şefii de la Cluj şi le-a spus că facem presiuni, că am venit în forţă, că i-am impus, deşi noi am vorbit frumos şi civilizat, plecând de la discuţiile avute în trecut”, mai povestesc oamenii.

Ce lucrează agenţii de pază şi ordine

La Gherla lucrează câte doi oameni pe tură, de la 7 la 19. Urmează o zi liberă, apoi încă 12 ore, apoi două zile libere. În cămăruţa unde îşi au sediul, care nu are mai mult de 3 x 3 metri pătraţi, nu au apă curentă şi nici toaletă. „Ne rugăm pe la baruri şi restaurante, să ne lase să ne facem nevoile. Lumea ne vede şi crede că mergem să bem”.

foto: locul unde își duc veacul agenții de pază la Gherla

birou gardieni gherla

Sarcinile pe care le primesc de la primărie s-au tot redus, de la an la an. În timpul anului școlar, dimineţile erau prezenţi la şcolile din oraş. Apoi mergeau la parcările cu plată. Unde nu puteau da nici măcar un avertisment. Urma piaţa de legume. „Înainte puteam controla certificatul de producător, actele, dacă şi-au plătit taxele. Dar şi de acolo ne-au dat încet la o parte. Acum ne trimit la cafea şi apoi fac singuri (administraţia pieţei, n.r.) taxarea comercianţilor.”

Au fost la multe cazuri cu poliţia. „De cele mai multe ori, noi am cerut sprijinul poliţiştilor, când eram depăşiţi de situaţie şi nu se putea rezolva doar prin discuţii. Invers s-a întâmplat mai rar”.

„Ne auzim prin oraş poveşti cum că nu facem toată ziua nimic. Unele poveşti pleacă chiar de la primărie. Aşa vor să justifice cât de necesară era poliţia locală. Dar ei nu spun că nouă nu au vrut să ne dea împuternicire să facem acelaşi lucru, deşi am cerut asta de mai multe ori. Noi nu putem da amenzi, dacă constatăm o contravenţie. Nu putem face un proces verbal. Dacă observăm ceva, avem voie doar să discutăm cu oamenii, să le explicăm că nu e bine ce fac. De parcă lumea şi ascultă. Suntem legaţi de mâini şi de picioare şi apoi ni se reproşează că nu facem nimic. Cum să ne facem treaba? Daţi-ne ce ne trebuie şi ne-o facem! Am fost buni de trimis la meciuri de fotbal, mai mult la intimidare, la împărţit ziare pe la şcoli – am fost şi poştaşi!, la livrat corespondenţa primăriei, la pus felicitări de la primar în cutiile poştale prin tot oraşul, de Crăciun şi Paşte. Pe vremea lui Sabo eram chemaţi o dată pe săptămână, să ni se dea sarcini. Acum nu ne mai caută nimeni. Domnul primar vrea să îşi asocieze imaginea cu Poliţia Locală, noi nu dăm bine”.

În primăvară, agenţii au mai fost trimişi să nu lase maşinile să circule pe aleea din parcul mare spre dig, ori în centrul oraşului, deşi nu aveau nicio atribuţie să-i pedepsească în vreun fel pe vinovaţi. Tot ce au putut face a fost să vorbească cu şoferii. Unii au ascultat, alţii nu.

De la primărie li s-au propus alte posturi, dar în alte domenii, pe la RADP, plătite la fel de prost. Conştienţi că gluma se îngroaşă de la o zi la altă şi că şansele să fie trecuţi la poliţia locală sunt zero, o parte dintre ei s-au înscris la concurs. La „ordine publică”, concurenţa este de 2 candidaţi pe un loc.

Vechimea şi experienţa acumulată în toţi aceşti ani nu prea le mai este de folos. Acum vor trebui să treacă prin probe sportive şi de legislaţie. „Ca agenţi de pază, am dat în fiecare an teste de evaluare, examene psihologice, am făcut vizitele medicale. Nu mai avem 20 de ani, să putem alerga că în tinereţe, ori să învăţăm pe de rost câteva sute de pagini de lege în câteva săptămâni. Sunt poliţişti care nu au putut face asta, darmite noi. Ne puteau lua contractual, dar nu s-a vrut”.

Zilele agenţilor de pază sunt numărate

Odată începută procedura de concurs pentru poliţia locală, agenţii de pază şi ordine ştiu că zilele le sunt numărate. „Pe noi ne mai ţin probabil până se ocupă toate posturile. Nu ştim când şi cum. Nu contează ce experienţă ai, nu contează că îi cunoşti pe bandiţii din oraş. Îi iei pe alţii noi şi pe tine te aruncă la gunoi. Nu te lasă să-ţi faci treaba şi apoi îţi aruncă că nu-ţi faci treaba. Ne simţim noi în plus. Luăm bani de nimic şi oricine poate să-ţi dea cu o sticlă în cap!”.

Agenţii mai spun că nu va fi uşor pentru cei care vor lucra la poliţia locală. „Vor veni oameni noi, cei mai mulţi nu au experiență într-o astfel de meserie. Trebuie să ştie să vorbească cu oamenii, cu fiecare pe mintea lui, trebuie să îi cunoască. Sunt lucruri care se învaţă în ani de zile”.

Cheltuielile pe care le va avea primăria cu nouă poliţie locală vor fi incomparabile cu cele avute cu agenţii de pază şi ordine. „Dacă stăm să calculăm, doar salariul şi pensia actualului şef al poliţiei locale ar ajunge să ne plătească pe toţi cei care lucrăm acum la pază și ordine. Şi am putea face aceeaşi treaba în oraş”, mai spun ei. „Ca să nu mai vorbim de cheltuiala cu spaţiul, dotarea, maşinile, echipamentul, hrana și multe altele. Un purcoi de bani, ca să se facă ce puteam face noi”.

Agenţii au şi temeri privind viitorul lor. „Nu-şi pune nimeni problema că noi, care ne-am făcut mulţi duşmani în toţi aceşti ani, când am intervenit la cazuri, dacă mergem de exemplu şi ne angajăm la combinat, vom lucra cot la cot cu ei. Te poţi trezi oricând că-ţi da cu o sticlă în cap, lumea nu uită şi e răzbunătoare. N-am fost supermani, dar am intervenit la multe altercaţii. Nu ni se întinde un deget, după atâţia ani de ordine publică, nu vor să ne ajute cu nimic. Ne aruncă ca pe unul venit de pe drum!”

sus(58)jos(17)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

2 comentarii

  1. Neselean a promis si soarele de pe cer in campanie. Doar atata stie. E stilul PSDist ce sa mai. Dupa cu spune si articolul, cu banii ce se plateste seful politiei, gherla putea platii contractul cu consiliul judetean si era incheiat balciul. Dar de ce sa fie asa simplu cand se pot angaja tot felul de neamuri si membrii de partid in politia locala. Nu trece mult timp si ne trezim ca toti politistii locali vor avea la gat cate un fular rosu si stegulete-n mana cu PeSeDe

    sus(53)sus(10)
  2. Bănuiesc că eficiența nu o să aibă.Vor sancționa faptele evidente , parcări , circulație ... Nu o să ne simțim mai in liniște iar dacă ești furat că de obicei - Te descurci TU .Sper ca o alta administrație a primăriei cândva să poată desfinta la fel de simplu cum o apărut această entitate.Votul va decide dacă ne deranjează sau nu.Despre bani nu putem face nimic - tot așa de pot înființa posturi in toată administrația cu sau fara justificare . Câini latră ....

    sus(33)sus(3)

Lasă un răspuns