taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
castel kornis manastirea

Acțiune eco cu voluntari la Castelul Kornis de la Mănăstirea, sesizările la Garda de Mediu privind gunoaiele au rămas fără ecou

Sunt ani de zile de când castelul Kornis de la Mănăstirea, rămas fără supraveghere, a devenit loc de aruncat gunoaie, de către trecători sau chiar locanici certați cu bunul simț. În curând însă situația ar putea să se schimbe. Terenul  respectiv urmează să fie întăbulat în curând, iar apoi situația s-ar putea schimba dramatic.

Un grup de voluntari din Gherla și din Dej s-au adunat joi în curtea castelului, echipați cu cele necesare pentru obișuita acțiune de ecologizare, necesară tot la câteva luni din cauza deșeurilor aruncate.

Acțiunea civică a fost organizată de Asociația Castelului Korin, Fundația Fundatia Téka, Fundatia Kallos, Liceul Kemény Zsigmonnd, iar la ea au fost prezenți voluntari din Gherla, Dej și consilierul judetean Balla Ferenc.

Voluntarii, limitați ca număr din cauza restricțiilor de pandemie, au strâns în doar câteva ore saci întregi de gunoaie. „Facem ce putem, dar din pacate e în zadar!”, spune Riti Jozsef Attila, unul dintre coordonatorii acțiunii.

castel kornis manastirea

foto: Riti Jozsef Attila

Cei preocupați de soarta castelului au făcut sesizări privind situația gunoaielor la Garda de Mediu și la comunitatea „Let’s Do It Romania”, dar deocamdată nu s-a schimbat nimic. Vecinii își aruncă în continuare mizeria la castel, pe proprietate privată, deși există firmă de salubritate, care ridică gunoiul în mod constant. Oamenii nu par să înțeleagă că și castelul este oglinda comunității locale, iar vizitatorii, nu puțini la număr, rămân cu impresii neplăcute.

castel kornis 1940 manastirea szentbenedek kastely

foto: castelul pe la 1940 (sus) și azi (jos)

castel korni manastirea st benedek kastely

După întăbulare se au în vedere demersuri pentru obținerea de fonduri europene sau din alte surse, în scopul reabilitării construcției.

În ultimul an, clădirea s-a degradat și mai mult, după ce o bucată mare de tavan și din acoperiș s-a prăbușit, în zona coloanelor de la intrare.

vezi pe același subiect:

Castelul Kornis de la Mănăstirea STRIGĂ după ajutor. Au răspuns DA elevii de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla – VIDEO

sus(14)jos(1)

Lasă un răspuns