taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca angajare camin rebeca santioana taga gherla dej cluj muncitor infirimiera asistenta sociala locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto
roxette popcorn

A murit solista trupei Roxette, Marie Frederiksson. Cum ajungea muzica lor în România lui Ceaușescu

Se duc pe rând artiștii valoroși ai planetei și din păcate, puțini apar să le ia locul. În ultimii 10 ani s-au stins monștri sacri ai muzicii, ca Michael Jackson (2009), Prince și George Michael (2016).

Acum a venit rândul blondei de la trupa Roxette, Marie Friederiksson, decedată luni, după o boală cruntă, la vârsta de 61 de ani.

Nu există adolescent care a trăit anii ’90 să nu fi auzit de Roxette. Piesele lor mergeau în heavy rotation la radio și pe MTV, iar chipurile lor erau pe milioane de postere în reviste ca Popcorn, ori în insigne purtate cu mândrie la piept.

Erau vremurile bune ale muzicii, când piesele muzicale erau optimiste, pline de energie, spre deosebire de trendul de azi, care lucrează într-o cu totul altă direcție.

Cei doi suedezi de la Roxette, Marie Friederiksson și Per Gessle, au făcut istorie în România începând din 1989. În acele vremuri, regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu pusese restricție pe muzica din Occident, iar la radio și tv se mai difuza doar muzică românească.

Însă muzica străină reușea să străbată mii de kilometri, trecea de Cortina de Fier, până la Carpați pe unde scurte, la radio, la emisiunile lui Andrei Voiculescu de la Europa Liberă, la Vocea Americii, cu Valeriu Sela și uneori, prin discoteci.

Roxette au început în forță cu The Look, una dintre primele piese străine pe care românii au văzut-o la tv în România după revoluție. A urmat o ploaie de hituri, unul mai reușit decât celălalt: Dressed For Success, Dangerous și lovitura mortală, Listen To Your Heart. Erau vremurile când muzica se asculta pe casete audio, pe benzi de magnetofon sau pe discuri de vinil.

În ’91, Roxette au ieșit la rampă cu un alt uriaș hit, Joyride. „Hello, you fool, I love you!” cânta o planetă întreagă. La MTV mergea în neștire Fading Like a Flower, The big L, Spending My Time.

După încă un an, o nouă șarjă de piese excelente, între care How Do You Do și nemuritorul It Must Have Been Love, piesă inclusă și pe coloana sonoră a unui film de dragoste adevărată, Pretty Woman, cu Richard Gere și Julia Roberts.

Lista poate continua mult, iar cei care au crescut, au trăit, au iubit în acei ani, au rămas cu amintiri pe viață, pe muzica celor de la Roxette. Azi, tristețea le copleșește inimile.

sus(8)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns