nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla angajare calculatoare sofer locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj

dumitru farcas gherla

A murit Dumitru Fărcaș – ultimul concert cu taragotistul la Gherla – VIDEO

S-a stins din viață la vârsta de 80 de ani taragotistul Dumitru Fărcaș, un artist desăvârșit, pe care gherlenii au avut ocazia să-l asculte și să-l aplaude de multe ori, în spectacole artistice.

Instrumentistul a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie, în urma unui infract. Implinise în luna mai 80 de ani.

Artistul s-a născut pe 12 mai 1938 la Groşii Băii Mari, în judeţul Maramureş. A urmat cursurile liceluui de muzică, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – Facultatea de Interpretare, clasa de oboi. A învăţat singur sî cânte la taragot. A activat ca instrumentist în Ansamblul „Maramureşul” din Baia Mare, iar din 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival” de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre” de la Budapesta (2000). A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

In 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală’. In 2004 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”. La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. In 2013 a devenit cetăţean de onoare al judeţului Cluj, iar în 2018, la împlinirea vârstei de 80 de ani, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii.

„Un gând de preţuire pentru veşnicia carierei unui coleg care a făcut cinste acestui neam! Un om cât o poveste. O poveste cât un infinit. Un infinit al iubirii lui Dumnezeu pentru România frumoasă. Rămas bun, maestre! Mulţumim pentru darurile valoroase pe care ni le-aţi lăsat. Vom păstra această moştenire ca pe un tezaur, iar inimile noastre vă vor aplauda la nesfârşit!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Uniunii Artițtilor Interpreți de Folclor Muzical din România.

Şi preşedintele UAIFMR, Ionuţ Fulea, şi-a exprimat, pe pagina sa de Facebook, tristeţea la aflarea veştii dispariţiei lui Dumitru Fărcaş.

„Te-ai bucurat de râsul meu/ M-ai mângâiat cu gândul tău/ Rămân cu trupul trist şi greu/ Plângând cu taragotul tău”, a scris Ionuţ Fulea.

Taragotistul Dumitru Fărcaş va fi înmormântat cu onoruri militare, la casa părintească din comuna Groşi – judeţul Maramureş, a declarat marţi, pentru Agerpres, viceprimarul localităţii, Gavril Ardusătan.

„Va fi adus în comuna Groşi, la casa părintească, loc în care va fi înmormântat. A fost dorinţa artistului exprimată în mai multe ocazii, inclusiv în desele vizite care le făcea acasă. Cel mai probabil va fi înmormântat în spatele casei părinteşti din comună. Dumitru Fărcaş va fi înmormântat cu onoruri militare, după ce la Casa Studenţilor din Cluj va avea loc ceremonia funerară”, a spus Ardusătan.

Potrivit acestuia, înmormântarea va avea loc cel mai probabil joi, zi în care, la casa părintească a artistului va avea loc, după sosirea cortegiului funerar de la Cluj, un scurt moment liric susţinut de renumiţi artişti din Transilvania.

Viceprimarul comunei Groşi a afirmat că la înmormântare vor participa oficialităţile locale, săteni, precum şi numeroşi artişti care l-au cunoscut sau au colaborat de-a lungul carierei profesionale cu Dumitru Fărcaş.

Dumitru Fărcaș la Gherla

Anii ’70 și ’80 l-au adus de mai multe ori la Gherla pe Dumitru Fărcaș, în spectacole la Casa de Cultură. Ultimul spectacol a avut loc cu prilejul zilei de 8 martie, în 2011, un eveniment organizat la cinema de Clubul Rotary. „Aveți un oraș frumos, cu oameni frumoși”, a spus atunci taragostistul, care a adus aprecieri artiștilor din Gherla.

video în continuare

La moartea artistului, poetul Sandu Cătinean din Bonțida, care l-a cunoscut pe Dumitru Farcaș, a scris o poezie în memoria sa.

In Memoriam DUMITRU FĂRCAȘ

Doi țărani, albiți de vremuri
Pe un deal, lângă-o fântână
Tremurând, cu ochii-n lacrimi
Plâng, cu dalbe flori în mână…

Le așează-ncet, cu grijă
Și încep ca să descânte
Două lumânări plăpânde
Ard în tihnă, doruri frânte…

Mitrul lor, ce seri de-a rândul
Le cânta, o doină-n tihnă
A plecat să cânte-n Ceruri
Înspre ”plaiuri de odihnă”…

În genunchi se pun, pe pietre
Și cu dor de câmpuri calde
Cufundați în sfântă rugă
Vor durereile să-și scalde

-Doamne! noi nu-ți cerem mult
Dar o rugă ne ascultă
Și cântărilor lui Mitru
Dă-le Doamne viață multă

-Ale noastre mândre doine
Nu ni le lua, Prea Sfinte
Și când duce-ne-om la Tine
Fă urmași să țină minte

Iar pe Mitru, iartă-l Doamne!
De greșelile lumești
Că fără păcate-n lume
Doamne, numai Tu ne ești!…”

Peste dealuri, printre tufe
Vântul se strecoară, tainic
Iar din Cer, de printre aștri
Cânta-o doină… trist… și jalnic…

Sandu Cătinean – din Bonțida
”Cel care vine din brazi”

sus(5)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns