mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret cabinet orl gherla dej cluj anunt loc de munca gherla vanzator chiosc salariu
rapita cultura

A început sezonul de rapiță – una dintre cele mai întâlnite culturi din România

Rapița este una dintre culturile favorite ale agricultorilor români. Este o cultură ce se practică pe suprafețe extinse. Potrivit unui studiu Kleffmann, suprafața cultivată cu rapiță în România a ajuns la 767.000 hectare în 2017.

Fermierii au varii motive pentru a cultiva rapiță. Înainte de toate, rapița este o cultură de pe urma căreia se poate obține un profit ridicat. Profitul brut obținut din cultura rapiță poate fi mai mare de 46%. Și nu numai atât, mulți fermieri optează pentru rapiță datorită întrebuințărilor acesteia numeroase, de la ulei pentru industria alimentară, la biocombustibil, până la producția de miere.

Cu toate acestea, rapița este o cultură pretențioasă. Agricultorii trebuie să aibă în vedere o serie de factori pentru a obține o cultură de rapiță cât mai profitabilă.

Înante de toate, epoca de semănat este esențială. Rapița de toamnă este o plantă ce trebuie să supraviețuiască condițiilor grele de iarnă. De aceea, fermierii trebuie să se asigure că se află în stadiul vegetativ potrivit în momentul intrării în iarnă: trebuie să aibă o rădăcină puternică și o rozetă formată din 6-8 frunze bine dezvoltate.

Semințele de rapiță pe care le aleg fermierii trebuie să corespundă solului, climei și tehnologiei pe care fermierii o aplică. Branduri precum DEKALB oferă o gamă variată de semințe, pentru a răspunde cât mai multor nevoi.
De asemenea, fertilizarea rapiței este esențială pentru supraviețuirea plantelor peste iarnă. Prima fertilizare se face chiar înainte de semănatul semințelor. Este important să se efectueze cartarea agrochimică a tenernului pentru a cunoaște elementele nutritive din sol. Odată ce se cunosc elementele nutritive din sol, se pot aplica fertilizanții potriviți. Între cele mai folosite îngrășăminte se regăsesc sulfatul de amoniu, azotatul de amoniu și ureea.

A doua fertilizarea a rapiței se face primăvara, în februarie – martie, când plantele reiau vegetația. Această fertilizare este indispensabilă supraviețuirii plantelor, mai ales în condiții climatice excepționale, cum a fost cazul primăverii 2017, când zăpada mieilor a acoperit o bună parte din culturile din România. De asemenea, se recomandă două fertilizări de primăvară: una la reluarea vegetației, iar alta la mijlocul lunii martie. În cazul în care doresc maximizarea producției, fermierii trebuie să intre cu o a treia fertilizare de primăvară, între sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

Alți factori de care fermierii trebuie să țină seamă sunt distanța între rânduri, lucrările de întreținere, combaterea buruienilor și felul în care se face recoltarea.

Respectând toate aceste aspecte, profitul de pe urma culturii de rapiță este garantat.

sus(1)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns