taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
cimitir monument detinut gherla restaurare

A început restaurarea monumentului deținuților politici decedați în Penitenciarul Gherla, apel pentru sprijin, ce planuri sunt

Echipe de muncitori din Cluj lucrează de la începutul lunii aprilie la restaurarea monumentului deținuților politici din Cimitirul Central din Gherla, de pe strada Dejului.

Monumentul a fost inaugurat în urmă cu aproape 30 de ani de Filiala Cluj a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, în memoria celor jertifți pentru credința lor în Dumnezeu, țară, neam, dreptate și libertate, în perioada 1948-1964.

foto: inaugurarea monumentului de la Gherla, 10 octombrie 1993

1993 monument detinuti politici gherla

Timpul scurs de atunci și-a lăsat amprenta pe pereții cu plăci memoriale pe care sunt trecute numele decedaților, pe crucea din plăci de beton.

cimitir monument detinut gherla restaurare

Noul administrator al cimitirului, Ștefan Filip, care a venit cu inițiativa restaurării, îmbrățișată de Protopopiat, spune că s-au efectuat deja lucrări de sablare și se are în vedere o amenajare a spațiului, care va fi iluminat pe timpul nopții, inclusiv crucea.

„Sperăm ca până în luna iulie să terminăm lucrările. Ne gândim să marcăm momentul cu un moment artistic, un parastas mai deosebit, cu cor de operă. De asemenea, pentru că la capelă nu este întotdeauna suficient spațiu, în viitor s-ar putea ține slujbele de înmormântare aici, în sezonul cald”.

cimitir monument detinut gherla restaurare

Lucrările au fost ușor întârziate de sărbătorile de Paște, dar avansează. Cheltuielile nu sunt deloc mici, dar în ajutor au sărit câțiva întreprinzători locali. „Am cheltuit până acum cu lucrările 30.000 de lei și mai avem nevoie pentru a finaliza cam aceeași sumă. Ne-au fost alături până acum firmele Glencora, Mariflor, Alidor, Misi 99, care au făcut sponsorizări consistente, cărora le mulțumim. Acum facem un apel la cei care ne pot sprijini în vederea terminării lucrărilor de restaurare.”

cimitir monument detinut gherla restaurare

Persoanele sau firmele care doresc să contribuie cu donații la restaurarea monumentului sunt rugate să ia legătura cu Protopopiatul Ortodox Gherla de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 53, telefon 0264 243 966.

sus(15)jos(0)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?