ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
anuar liceu kemeny zsigmond szamosujvar

A apărut anuarul Liceului Teoretic Kemény Zsigmond din Gherla

În cadrul activităților prilejuite cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, a avut loc la Gherla pe 15 martie lansarea primului anuar al Liceului Teoretic ,,Kemény Zsigmond”.

Anuarul acoperă patru ani de existență a liceului (2016-2020) si este coordonat de către profesorul în învățământul primar Fodor Emőke și profesorul de istorie Riti József Attila. Apariția volumului a fost finanțată de către Fundația Téka și a fost publicată la editura acesteia.

Cartea are 12 capitole, prin intermediul cărora cititorul este invitat să facă o incursiune în viața și în activitatea liceului. De asemenea, în paginile anuarului se regăsește istoria înființării școlii și istoria învățământului maghiar din Gherla. Volumul este ilustrat cu zeci de imagini, în care se reflectă activitatea liceului.

Lansarea de carte a avut loc în Biserica reformată din Gherla, iar evenimentul a fost deschis de profesorul în învățământul primar Butuza Mária Katalin, care a făcut invitaților o scurtă prezentare a programului.

kulcsar melinda director liceu kemeny zsigmond gherla

După introducere a luat cuvântul directorul liceului, Kulcsár Melinda, care a vorbit despre istoria formării liceului, subliniind rolul important al Fundației Téka în susținerea acestuia și buna colaborare dintre cele două instituții. De asemenea, a menționat relevanța anuarului, punctând rolul celor doi autori în realizarea acestuia.

anuar liceu kemeny szamosujvar

Al doilea discurs i-a aparținut unuia dintre coautori, Riti József Attila, care a precizat faptul că ideea redactării anuarului școlii s-a născut odată cu înființarea liceului, dar s-a materializat abia în anul 2020.

De asemenea, a mulțumit colegilor pentru aportul pe care și l-au adus la realizarea cărții sau celor cărora au sprijinit publicarea sa  – Balázs-Bécsi József Attila, Balázs-Bécsi Katalin-Enikő, Bándi Gyöngyi Helga Juhos, Kis Angéla, Rariga Imola Beáta, Melinda Szekely , Szilágyi Lóránd, coautorului Fodor Emőke, corectorilor Dániel Melinda, Kis Angéla, Fundației Téka, care a finanțat apariția, dar și tipografiei Infoprint, pentru calitatea superioară a tipăriturii.

anuar liceu kemeny

Evenimentul s-a încheiat cu discursul coautoarei Fodor Emoke, care a vorbit despre rolul esențial pe care îl joacă Liceul Teoretic ,,Kemeny Zsigmond” în viața comunității maghiare din Câmpia Transilvaniei.

Primul anuar al unei instituții de invățământ din Gherla a apărut în anul 1875. Este vorba despre Anuarul gimnaziului armenesc, care a fost tipărit anual, până în 1894. Din 1895 a apărut Anuarul Gimnaziului de Stat, până în 1918 și din nou, între 1941-1944. În 1920 a apărut Anuarul Liceului Petru Maior. Din 1939 acesta s-a transformat în Anuarul Liceului Petru Maior și I-ul al Liceului Comercial.

Anuarele cuprindeau cronici ale școlilor din anul școlar încheiat, profesorii și elevii liceului, materiile predate, rezultate la examene, starea disciplinară, starea sanitară, activități școlare și extra școlare, evenimente deosebite, texte literare, scurte monografii, date meteo și fenomene astronomice consemnate în timpul anului școlar.

Apariția anuarelor de liceu a încetat după cel de-al doilea război mondial, dar este revigorată acum, după aproape 80 de ani, de publicarea anuarului liceului Kemeny Zsigmond.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns