taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr

50 de ani de la frumoasa performanță a fotbalului din Gherla în Cupa României, victoria CIL cu Rapid București – FOTO

27 mai 1970 este o dată memorabilă pentru sportul gherlean. În timpul uriașei inundaţii prin care a trecut oraşul de pe Someş, fotbalul local a obţinut una din cele mai mari performanţe din istorie.

În cadrul şaisprezecimilor Cupei României (a doua compeţie fotbalistică ca valoare după divizia A – actuala liga I) reprezentanta orașului Gherla în divizia C – actuala liga a III-a, C.I.L. Gherla, a învins pe stadionul municipal din Cluj-Napoca galonata echipă Rapid Bucureşti, cu scorul de 4-3 (3-1) după un joc excelent practicat de jucătorii „gazde”.

Iniţial partida trebuia să aibă loc pe terenul din Gherla, dar din cauza inundaţiilor provocate de ploile abundente de la mijlocul lunii mai, a fost imposibil acest lucru. Gazonul din parcul mare a fost acoperit complet de ape, care au ajuns aproape de bara de sus a porților.

inundatii gherla stadion1970

În această situaţie, componenţii echipei Combinatului de Industrializare a Lemnului pregăteau confruntarea cu marea echipă Rapid în curte la Școala Medie, azi  liceul „Petru Maior”. Era total nepotrivită pentru antrenamente înaintea unui joc atât de dificil.

Întâlnirea s-a disputat pe cel mai mare stadion al judeţului Cluj, în faţa a peste cinci mii de spectatori, mulţi veniți din Gherla. Tot Clujul a ţinut cu echipa CIL, care a evoluat cu mare ambiţie şi dăruire, producând una din cele mai mari surprize ale fazei şaisprezecimilor din cadrul Cupei României.

Din formaţia Rapid au lipsit câţiva titulari, printre care şi celebrul portar Rică Răducanu, plecaţi cu naţionala României la Campionatul mondial din Mexic, unde reprezentativa noastră a fost repartizată în „grupa leilor” de la Guadalajara împreună cu Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia.

În această situaţie, în poarta Rapidului a stat rezerva lui Rică Răducanu, Adrian Rămureanu. Însă au fost pe teren extremele titulare Codreanu şi Năsturescu, doi jucători de mare valoare ai generaţiei anilor 70, adversari incomozi în fața echipei din Gherla, pusă pe fapte mari.

Bucureştenii au sosit la Cluj-Napoca cu o zi înainte, în timp ce trupa gherleană s-a deplasat pe stadionul din parcul central doar în preajma întâlnirii.

Pentru CIL a contat mult ambiţia şi spiritul de sacrificiu. Pe timpul partidei nu a existat minge pierdută. Încă în startul întâlnirii s-a văzut plusul de dăruire al jucătorilor de pe Someş. Încurajaţi frenetic de publicul prezent pe stadion, elevii antrenorului Marian Suciu s-au dovedit net superiori în faţa unui adversar mult mai experimentat.

La pauză, CIL conducea cu scorul de 3-1, spre bucuria numeroşilor suporterilor. Au marcat pentru „gazde” Florian şi Mişu Sălăgean (2). După pauză a egalat greu Rapid, prin Mazurachis şi Ioan Dinu (ultimul din penalti), dar cei care au câştigat acest meci palpitant şi foarte disputat au fost incisivii şi bătăioşii noștri fotbalişti.

Golul decisiv a fost înscris de marele fotbalist, regretatul Elemer Osztian, care a punctat în minutul 84, stabilind scorul final: CIL Gherla – Rapid Bucureşti 4 – 3 (3 – 1 ). Astfel, marele Rapid a fost eliminat de o grupare mică, dar deosebit de ambiţioasă.

Lotul CIL Gherla a fost format din Botiş şi Duha – portari , Grigorean, Augustin Mureşan, Harmat, Coste, I. Butuza, Osztian, Szoboszlai, Căpâlnaş, Ene, Enghi, G. Butuza, Florian şi Sălăjan – jucători de câmp. Meciul respectiv a fost arbitrat la centru de clujeanul Ioan Câmpean, în viaţa de toate zilele fost director al Şcolii generale nr.15 Cluj-Napoca.

foto: cronica meciului, în ziarul Sportul, 28 mai 1970

fotbal cupa romaniei 1970 cil gherla rapid bucuresti

După meci, ambele echipe au cinat împreună în restaurantul „Someşul” din centrul Clujului, unde bucureştenii au recunoscut cu sportivitate superioritatea „buturugii mici”.

Din echipa acelor vremuri, în prezent doar unul singur, care a fost rezervă în meciul cu Rapid, activează în domeniul sportului. Este vorba de fostul arbitru divizionar Augustin Căpâlnaş, observator la întâlnirile de liga a II-şi a III-a, stabilit la Mediaș, unde mulţi ani a fost preşedintele Colegiului de Arbitri din localitate.

La Gherla, zilnic ne întâlnim cu portarul Grigore Botiş şi cu fundaşul Augustin Mureşan, doi oameni respectabili, cu amintiri plăcute din domeniul sportului. Primul a fost mulți ani portarul echipei de divizia B, CSM Cluj (devenită ulterior Clujana), iar al doilea a apărat şi culorile formaţiei Metalul Turnu Severin. Se mai află între noi şi fostul fundaş Ioan Butuza, nu numai un mare fotbalist, dar şi un bun creştin.

După acel meci memorabil de pe stadionul din Cluj-Napoca, CIL Gherla a evoluat pe teren neutru în cadrul optimilor ale Cupei României împotriva „minerilor” de la Jiul Petroşani.

foto: formația CIL Gherla, la începerea partidei cu Jiul Petroșani și cronici ale meciului 

cil gherla jiul petrosani 1970

cil gherla jiul petrosani meci 1970

jiul petrosani cil gherla 1970

Partida a avut loc pe 31 mai 1970 pe stadionul din Câmpia Turzii şi a fost deosebit de disputată. Formaţia divizionară A a reuşit cu greu să câştige cu scorul de 2-1 după prelungiri, golul decisiv marcat în minutul 120 de vârful de atac Ion Constantin.

Szekely Csaba

Inundaţiile din 1970, cu barca pe stadion – FOTO

sus(27)jos(0)

Lasă un răspuns