taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
accident fizesu gherlii mortal ambulanta politie

5 oameni mor în fiecare zi în România în accidente, din ce cauze și unde se produc cele mai multe evenimente rutiere

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în România anului 2018 au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor. Față de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 1%, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3%.

Specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și ai Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române au întocmit ,,Buletinul siguranței rutiere. Raport anual 2018”, pentru înțelegerea dinamicii fenomenului rutier, astfel încât deciziile din plan operativ să poată fi fundamentate științific de toate instituțiile implicate în siguranța rutieră.

Lucrarea cuprinde, pe lângă examinarea contextelor intern şi internaţional, o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului 2018, precum și activitățile desfășurate pentru creșterea siguranței rutiere.

În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morţi, 22 răniţi grav şi 9 răniţi uşor.

În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, 39%. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.

În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă și pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă.

Intersecţiile şi curbele constituie elemente de infrastructură cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe și-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane față de intersecții.

Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95%): în 21 de evenimente și-au pierdut viața 20 de persoane.

Indicele de responsabilitate, care reflectă implicarea cu vinovăție a participanților la trafic la producerea unui accident rutier arată că bicicliştii și motocicliștii manifestă un comportament rutier tot mai iresponsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun și au fost implicați într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovați de producerea acelui accident.

Pe drumurile din afara localităţilor, preocupările de natură a distrage atenţia devin a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condițiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41%).

În anul 2018 numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului a crescut cu 39% .

Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranță: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului și-a pierdut viața în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat.

Mai puţin de 10% dintre şoferi au recunoscut că s-au aflat în situaţia de a fi condus autovehiculul după ce au consumat băuturi alcoolice; aproximativ 1% dintre respondenţi declară că se află frecvent în această situaţie; cel mai frecvent, acest comportament este motivat de parcursul scurt pe care îl aveau de făcut; între 9% şi 25% (în funcţie de concentraţia de alcool a băuturii) au opinat că pot consuma o anumită cantitate de alcool, fără a le fi afectată capacitatea de a conduce autovehiculul.

Agresivitatea în trafic se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar conducătorii auto susţin că sunt de trei până la de şaptesprezece ori mai frecvent victimele decât autorii acesteia, în funcţie de forma manifestării.

Accidente mortale la Gherla și împrejurimi

8 persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în împrejurimile municipiului Gherla în anul 2018. Aproape toate s-au produs în sezonul rece. În 2019, până azi, au murit 5 persoane în accidente rutiere, în Gherla și în apropiere.

2018

 • 7 iunie – un biciclist este lovit mortal de o mașină la Bonțida
 • 22 octombrie – la ieșirea din Gherla spre Livada, un șofer de TIR surprinde și accidentează mortal un pieton
 • 22 octombrie – un bărbat din Silivaș moare în accident pe centura ocolitoare, după impactul dintre un Audi și un TIR
 • 16 noiembrie – un pieton este lovit mortal la Răscruci de un autobuz din Gherla
 • 20 noiembrie – un șofer moare la Fundătura după ce două autoutilitare se ciocnesc frontal
 • 2 decembrie – un șofer moare într-un accident cu două mașini produs pe centură de la Apahida
 • 6 decembrie – o mașină se răstoarnă între Bonț și Săcălaia, o femeie decedată
 • 11 decembrie – un decedat după ce o mașină este lovită de tren la Jucu

2019

 • 3 august – un pieton este accidentat mortal pe trotuar la ieșirea din Gherla, aproape de Băița, de un șofer drogat
 • 6 august – un tânăr care coborâse dintr-o mașină este spulberat de un autobuz la Fizeșu Gherlii
 • 12 august – pieton lovit mortal de mașină la Jucu
 • 5 octombrie – un microbuz de izbește de un stâlp pe centura ocolitoare, șoferul decedat
 • 11 octombrie – o autoutilitară lovește mortal o femeie lângp liceul Ana Iptescu din Gherla
sus(1)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns