ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
revolta detinuti penitenciar gherla

30-31 august 1990 – revolta deţinuţilor din Penitenciarul Gherla – GALERIE FOTO+VIDEO

Despre revolta din august 1990 a detinutilor din penitenciarul Gherla s-a scris foarte putin. Era la scurta vreme dupa ce romanii gustau libertatea si fiecare o intelegea in felul lui.

In vara anului 1990 s-au declansat actiuni ale detinutilor din mai multe penitenciare din tara. Pe 30 august 1990, cativa zeci de persoane private de libertate s-au baricadat in interiorul Penitenciarului Gherla si au iesit pe acoperis. Au luat ostatec cu ei un angajat al puscariei, pe care amenintau sa-l arunce in cap daca nu li se indeplinesc doleantele.

Noaptea au petrecut-o scandand „Vrem libertate!”, „Jos comunismul!”, „Sa vina Doina Cornea!”, „Sa vina Ion Ratiu!”, iar a doua zi au luat-o de la capat.

Capul rebeliunii era un barbat pe nume Domokos Karoly, de 24 de ani, condamnat la 25 de ani pentru omor deosebit de grav.

Directorul de la acea vreme al penitenciarului, Vasile Rus, a vorbit intr-un interviu despre acele zile. El a povestit ca ciocnirile de la Targu Mures din martie 1990, care s-au dovedit ulterior a fi provocari, erau premergatoare revoltelor din penitenciar. La randul sau, Mircea Corabean, loctiitor comandant pentru servicii atunci, a rememorat acele momente, care au tinut un oras intreg cu sufletul la gura.

A doua zi s-a intervenit cu elicoptere, iar situatia a fost dezamorsata.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns