taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
pro romania alegeri europarlamentare gherla
psd alegeri europarlamentare gherla cluj
pnl alegeri europarlamentare gherla cluj adrian oros
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
gherla nendaz

25 de ani de prietenie Nendaz – Gherla, sărbătoriți în Elveția

Sunt 20 de ani de la înfrățirea dintre localitățile Gherla și Nendaz din Regiunea Valais, din Elveția și 25 de ani de la înființarea Asociațiilor de Prietenie, constituite în Nendaz și Gherla. Proiecte comune, foarte multe dintre ele însemnând dotarea materială a multor instituții gherlene, începând chiar cu prima delegație, venită imediat după revoluție, cu ajutoare materiale, pentru Liceul Teoretic ”Ana Ipătescu din Gherla, condusă pe vremea aceea de președintele Albert Fournier.

Pactul de Prietenie dintre cele două localități a fost semnat pe 12 iunie 1999 de către primarul de atunci, Nicolae Pop și Albert Fournier, președintele Comunei Nendaz. Pactul de amiciție dintre cele două asociații a fost semnat de cei doi președinți, prof. Dragomir Coste din Gherla și Pascal Praz din Nendaz.

Dacă gherlenii au ales ca aniversarea acestui eveniment să aibă loc o dată cu Zilele Municipiului Gherla, în luna iunie, locuitorii frumoasei stațiuni montane Nendaz au ales să sărbătorească acest eveniment zilele trecute, o dată cu evenimentele culturale dedicate Zilei Naționale a Elveției.

A fost invitată la eveniment o delegație din Gherla, formată din membrii Asociației de prietenie Gherla – Nendaz, coordonată de Petru Fulea, iar din partea Primăriei Municipiului Gherla au fost prezenți primarul Ioan Neselean, Nicușor Farcaș – director economic, Attila Kiss – director administrație publică, Pătac Monica, manager la Centrul Turistic Gherla și Constantin Istici din partea Casei Municipale de Cultură Gherla.

gherla nendaz

Din punct de vedere artistic, cei care au reprezentat Gherla la evenimentele culturale desfășurate în cele trei zile de sărbătoare au fost Marinela Zegrean Istici, care și de această dată și-a arătat marea valoare de artist, Constantin Istici, care prin evoluția recitalurilor la nai, încheiate cu binecunoscuta „ciocârlie”, alături de grupul instrumental „Ceterașii de la Gherla”, format din Gabriel Bunea, Ioan Țigăoan și Marcel Coste, au ridicat publicul în picioare au smuls îndelungi aplauze din partea spectatorilor români sau elvețieni, Raul Oltean, un tânăr valoros al cântecului popular de pe Valea Someșului și ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș”, condus de soții Emil și Janina Bodea, au impresionat publicul cu dansurile și costumele de pe Valea Someșului. Să-l nominalizăm cu evoluțiile sale de excepție pe violonistul Gabriel Bunea, care a demonstrat cum un artist poate bine dispune un public atât de numeros. Grupul folcloric de copii al Casei Municipale de Cultură Gherla, „Zestrea”, condus de Constantin Istici, de peste 25 de ani, a prezentat un repertoriu valoros al folclorului din zona Gherla, dar și superbe costume autentice ale zonei și au avut onoarea să intoneze Imnul Național al României, cu ocazia deschiderii serii culturale dedicate României. La eveniment a fost prezent  primul secretar al Ambasadei Române la Berna, Elzi Martin, care a felicitat cele două comunități, din Gherla și Nendaz, pentru frumoasa lor amiciție, cu perspective tot mai frumoase.

gherla nendaz

foto: Pierrot Sabot / Facebook

Vocile cristaline ale copiilor din grupul „Zestrea”, alături de Marinela Zegrean Istici, au susținut un program de cântece bisericești – pricesne, au impresionat profund publicul prezent, iar emoțiile s-au citit pe chipul auditoriului în cadrul slujbei de pomenire – amintire a celor ce au contribuit la înfrățirea celor două localități și au plecat, între timp, la cele veșnice. Momentele au avut loc la biserica din Nendaz, cu preoții Abbe Felicien și protopopul greco-catolic din Gherla, Alexandru Hruban.

Să menționăm și evoluția mai tinerelor şi talentatelor interprete Larisa Gurzău și Ioana Roman, formate tot la grupul „Zestrea”, ca viitoare păstrătoare ale folclorului românesc.

Manifestările s-au încheiat cu un dans comun al ansamblului Valea Someșului și ansamblul folcloric din Nendaz.

„Acum, în acest an aniversar, la 20 de ani de la înfrățirea oficială localităților noastre, la 25 de ani de relații associative și la peste 100 de ani de relații diplomatice dintre țările noastre, doresc să transmit domnului președinte Fracis Dumas, fostului președinte Albert Fournier, dar și locuitorilor oraşului frate, Nendaz, cele mai bune gânduri, alături de tradiționala urare românească de La mulți ani!”, a transmis în mesajul său primarul Ioan Neselean. „Un gând de mulțumire și mare apreciere transmit domnului Pasacal Praz, Cetățean de onoare al Municipiului Gherla, „motorul” acestei relații de prietenie, Președintele Asociației de Prietenie Nendaz – Gherla, Președintele OVR Elveția, precum și domnilor Gilbert Glassey, Cetățean de Onoare al Municipiului Gherla (primul președinte al AANG), domnilor Costea Dragomir (fost președinte al AAGN) și domnului Fulea Petru, actual președinte al AAGN”.

Szekely Csaba

sus(10)jos(23)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. ... păi, aia îi elita gherlelor... nu a Gherlenilor...

    ( da... o poză cu oamenii adevăraţi, ai celor două comunităţi, nu ai domnu' Csaba?)

    sus(13)sus(0)

Lasă un răspuns