taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
gherla nendaz

20 de ani de prietenie Gherla-Nendaz, oaspeții din Elveția la Zilele Municipiului Gherla

Gherla sărbătorește 20 de ani de relație de prietenie și cooperare sinceră cu orașul Nendaz din Elveția.

Relațiile de colaborare au început de fapt acum 27 de ani, când elvețienii au ajuns la Gherla și au pus bazele unor schimburi de experiență, care doi ani mai târziu au condus la întemeierea Asociației de Prietenie Nendaz-Gherla și împrejurimi și a Asociației de prietenie Gherla-Nendaz și împrejurimi.

Legăturile au devenit din ce în ce mai strânse, reprezentanții celor două comunități au simțit că rezonează și că pot forma legături de prietenie adevărată. Astfel, în urmă cu 20 de ani, au fost semnate de către reprezentanții municipalităților, tratatele de prietenie și înfrățire ale celor două localități.

De-a lungul timpului comunitatea din Nendaz a susținut material atât Gherla, cât și localitățile din împrejurimi. Comunele Aluniș, Geaca, Taga, Iclod, au fost sprijinite cu articole vestimentare si diverse bunuri, iar Mănăstirea Nicula a primit de la prietenii elvețieni două mașini de pompieri.

gherla pompieri svsu

La Gherla au venit an de an cu ajutoare, materiale și echipamente pentru Spitalul Municipal, cantina socială, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Liceul Teoretic Ana Ipătescu, Liceul Tehnologic. De 10 ani, la Liceul Teoretic Ana Ipătescu este premiat anual cu o sumă considerabilă de bani cel mai bun vorbitor de limba franceză din rândul elevilor, de către Asociația de Prietenie Nendaz-Gherla.

Ne onorează cu prezența în săptămâna Zilelor Municipiului Gherla din acest an, dl. Pierre Treytaz – viceprimarul din Nendaz, alături de șapte consilieri locali, precum și Excelența Sa Ambasadorul Elveției la București, domnul Arthur Matly, dar și Părintele Felicien Roux, alături de alte 75 de persoane, artiști membrii ai Grupului Folcloric Ejecochyou Ninda și ai Cvartetului de tulnice Cor Des Alpes De Nendaz.

Agenda prietenilor noștri pe durata șederii lor la Gherla este una plină. Primăria Gherla și Asociația de Prietenie Gherla-Nendaz au pregătit un program bogat pentru oaspeți.

Miercuri, 12 iunie, o parte a oaspeților vor fi deja sosiți și vor cunoaște mai bine orașul nostru, ghidați de reprezentanții Centrului Național de Promovare Turistică din Gherla, vor vizita Memorialul din Gherla și Mănăstirea Nicula, unde va avea loc un parastas întru veșnica pomenire a tuturor membrilor celor două asociații trecuți la cele veșnice.

Joi vor vizita satul Cornești, unde au pus bazele unui Centru de pompieri voluntari, căruia îi vor acorda un nou sprijin material. În continuare vor vizita o stână de oi autentică și se vor familiariza cu țuica și obținerea acesteia la cazanele din Cornești. Seara se va încheia la căminul cultural, cu un spectacol tradițional.

Vineri va sosi restul delegației, care va lua parte la programul manifestărilor din cadrul Zilelor Municipiului Gherla și la Deschiderea oficială de la ora 20.

Sâmbăta, delegația elvețiană va fi prezentă la Penitenciarul de Maximă siguranță din Gherla, unde vor dona nmateriale menite să încurajeze activitățile culturale și sportive. Grupul de dansuri și cvartetul de tulnice va susține un spectacol și pentru cei din penitenciar.

primar ghelra pompieri

În aceeași zi, la ora 17, la scena din centrul orașului, în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Arthur Matly, va avea loc un spectacol susținut de invitații elvețieni în tandem cu grupuri tradiționale locale, urmat de inaugurarea noului sediu al Asociației de Prietenie Gherla-Nendaz, aflat în Piața Libertății, la subsolul Casei de Cultură.

Duminică, delegația elvețiană și gazdele acestora, membrii ai Asociației de Prietenie Gherla-Nendaz și împrejurimi, vor face o vizită la Cluj-Napoca și vor susține un spectacol artistic în Piața Unirii.

Cele două localități își vor reafirma în această săptămână dorința de a duce mai departe și a păstra frumoasa prietenie legată, prin semnarea unui nou Pact de prietenie.

foto prinicipală switzerlandsarah.blogspot.com

sus(13)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns