În urmă cu 15 ani, pe 14 august 2009, s-a inaugurat centura ocolitoare a municipiului Gherla. A fost un eveniment deosebit de important pentru comunitate, întrucât a degajat traficul din oraș de mii și mii de mașini, zilnic.
Despre o variantă ocolitoare la Gherla, pe drumul roman, construit în urmă cu 2000 de ani, s-a discutat încă de pe vremea lui Ceaușescu. Ziarul „Făclia” de la Cluj scria într-un număr din anul 1969:
Răspundem acestor cititori că problema îşi va găsi o soluţionare optimă cel mai târziu pînă în anul 1980. Schiţa de sistematizare a oraşului Gherla prevede construcţia unui drum de rocadă între Băile Băiţa şi Buneşti, pe malul stâng al Someşului. Acest drum va ocoli oraşul şi va face direct legătura cu Dejul, spre Bistriţa şi Baia Mare. Soluţia, potrivit calculelor făcute, va elimina marele trafic auto din centrul oraşului, redîndu-i acestuia liniştea, şi va scurta distanţa spre Dej cu 1,6 km, ceea ce va însemna o economie anuală de 5.000.000 lei.
ziarul Făclia, 3 octombrie 1969
Ziariștii de la Cluj erau foarte optimști în ceea ce privește centura ocolitoare de la Gherla. Au trecut 40 de ani până când centura a devenit realitate.
Primarul Ovidiu Drăgan își amintește că la mijlocul anilor ’90, pe vremea când era consilier local, au început să se aloce fonduri de la bugetul local pentru demararea lucrărilor.
În 2007, cu 2 milioane de euro, fonduri de la Banca Europeană de Investiții și cu bani de la guvern, au început lucrările, executate de firma spaniolă FCC Construccion.
Pe 14 august 2009, cu o zi înainte de sărbătoarea Sf. Maria, s-a făcut inaugurarea centurii, cu mare fast, cu tăiere de panglică, în prezența premierului și a ministrului transporturilor.
Lucrarea nu fusese încă recepționată, iar cu o zi înainte, localnicii au sesizat că pe asfalt au apărut fisuri vizibile și denivelări, din cauza fundației necorespunzătoare. Cercetările au stabilit că nu s-a efectuat un studiu geodezic în profunzime. Astfel, după câteva zile, centura ocolitoare a fost închisă pentru lucrări de remediere. Acestea nu au fost suficiente, astfel că în 2018 au fost efectuate noi lucrări de consolidare. De asemenea, aproape anual, pe șoseaua care se tasează continuu, se toarnă asfalt pentru nivelare.
În anii dinaintea lucrărilor au fost probleme cu proprietarii de terenuri din zonă, din Gherla sau din comuna Mintiu Gherlii, dar care în cele din urmă s-au rezolvat.
Legat de ideea unei noi centuri, care să facă legătura între intrarea în Gherla dinspre Dej cu drumul spre Tg. Mureș, Ovidiu Drăgan a precizat că în prezent nu s-au făcut demersuri concrete, dar că acestea s-ar putea iniția după finalizarea Drumului Expres, care va lega Cluj-Napoca de Dej și Bistrița.