hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

hora unirii elevi liceu petru maior gherla

100 de ani de la Marea Unire, aniversați la liceul ”Petru Maior” Gherla

Unirea de la 1918 este „cel mai important act politic al națiunii române din toate timpurile”, spunea președintele Academiei Române, profesor Ioan-Aurel Pop. Elevii și profesorii de la Liceul ”Petru Maior” au dorit să marcheze acest moment prin diverse manifestări, care s-au întins pe parcursul ultimei săptămâni.

În prima zi dedicată Centenarului, la propunerea elevilor clasei a XI-a D, coordonați de prof. Emilia Kaliniak, alături de colegii din clasele a IX-a D, a X-a C și a X-a D, coordonați de prof. Emilia Câmpean și prof. Mircea Câmpean, elevii s-au prins în horă, având ca temă muzicală ”Ciuleandra”, renumitul joc popular cu ritm progresiv, de origine străveche, geto-dacică.

A doua zi de evocare a Centenarului Marii Uniri a fost dedicată personalităților culturii române, personalități care au contribuit la renumele României în lume. Elevii coordonați de doamnele profesoare Maria Buzan și Rusu Delia au reînviat imaginea lui Henri Coandă, Constantin Brâncuși, Horea Hulubei etc. Cu aceeași ocazie, doi elevi din clasa a IX-a A au evocat contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial, insistând asupra personalității generalului, ”un francez cu suflet de român”. Acesta afirma, în urmă cu o sută de ani : „Îmi ştiam numai una, dar aveam două patrii: ţara mea, Franţa, şi apoi România”. Activitatea a fost coordonată de prof. Livia Divricean.

Manifestările dedicate Centenarului au culminat cu activitatea de joi, ”Un veac de unitate românească”, o activitate inițiată și coordonată de profesorii Emilia Câmpean, Mircea Câmpean, Ioan Câmpean, Cosmina Monoșes, în colaborare cu profesoarele Cornelia Florea (muzică) și Laura Constantin Ocneru (desen). Activitatea s-a bucurat de prezența numeroasă a elevilor, profesorilor, părinților, precum și a primarului Ioan Neselean și a altor distinși invitați.

In deschidere, prof. Mircea Câmpean a prezentat aspecte referitoare la Marea Unire, accentuând faptul ca actul de la 1 Decembrie 1918 reprezintă împlinirea idealului de secole al poporului nostru, ideal pentru înfăptuirea căruia s-au sacrificat sute de mii de români. Apoi, trupa de teatru ”Alter ego” a Liceului ”Petru Maior”, coordonată de prof. Emilia Câmpean, a prezentat sceneta ”Un veac de unitate românească”, care a dat viață câtorva personalități ale Marii Uniri, precum Cardinalul Iuliu Hossu, Patriarhul Miron Cristea, regele Ferdinand și regina Maria, toți jucând un rol esențial la făurirea României Mari.

Pentru a marca atmosfera solemnă, specifică sărbătorii, elevii clasei a VII-a, coordonați de prof. Cosmina Monoșes, au pregătit un colaj literar-artistic, inspirat din creația „Cântare României”, de A. Russo, care a avut ca fundal sonor „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Prof. Ioan Câmpean s-a referit apoi la actul Unirii de la 1918 reflectat în istoria orașului Gherla, punând accentul pe personalitatea impresionantă a Cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit Proclamația de la Alba Iulia în faţa Marii Adunări.

În continuare, prin câteva prezentări ppt realizate de elevi din clasele a IX-a D și a X-a D, au fost evidențiate alte personalități istorice fără de care nu s-ar fi putut imagina Unirea de la 1918. Au avut loc mai multe momente artistice susținute de corul liceului, coordonat de prof. Cornelia Florea, care au inclus și câteva recitaluri de muzică populară, cu soliștii Larisa Gurzău din clasa a VI-a, Mara Monoșes din clasa a VIII-a, Celia Monoșes din clasa a VI-a.

galerie foto – imagini de la activități / foto Ioan Moldovan

galerie foto gherlaO paradă a portului și dansului popular a pus încă o dată în valoare frumusețea costumului românesc – un adevărat document artistic, social și istoric, care, dăinuind peste veacuri, transmite generațiilor mesajul unei creații artistice autentice. Au dansat elevii Andreea Maxim, Georgiana Morar, Vasile Sican și Claudiu Fârtan. Toate creațiile artistice ale elevilor dedicate evenimentului, fie ca au fost versuri, picturi sau fotografii au fost cuprinse în revista liceului ”Condeiul gândului”.

La finalul activității, toți ce prezenți au încins Hora Unirii în curtea școlii, cu speranța că idealul artizanilor Marii Uniri de acum 100 de ani va fi onorat, păstrat și transmis mai departe generațiilor viitoare.

La mulți ani România!

sus(10)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns