hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program nisip balast mondial gherla materiale de constructie dej cluj telefon pret

feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej clujstiri pentru viata

masaj salon gherla farcas simona dej clujochelari vedere gherla gama optic dej cluj

locuri de munca vanzator inghetata alpin gherla dej cluj

gherla autogara innorat

Vin zile cu vreme oribilă: frig şi chiar îngheţ, ploaie, lapoviţă şi ninsoare

Luna aprilie pare să fie mult mai capricioasă decât a fost martie, când vremea frumoasă şi temperaturile de 20 de grade au fost la ordinea zilei.

Partea a două a lunii aprilie se anunţă urâtă şi foarte friguroasă. Începând de marţi, 18 aprilie, vremea se va răci de la o zi la alta în Transilvania, astfel că începând de joi şi până la începutul săptămânii viitoare sunt anunţate temperaturi sub pragul de îngheţ la primele ore ale dimineţii, între -2 şi 0 grade.

Începând de miercuri, 19 aprilie, îşi fac de cap ploile, care vor fi destul de consistente. In jurul datei de 21 aprilie (vineri) sunt posibile căderi de lapoviţă şi ninsoare.

Temperaturile vor scădea dramatic şi pe timpul zilei, astfel că în weekendul următor nu se vor depăşi 6-8 grade la amiază.

În cea de-a două săptămâna, vremea va reveni încet la normal. Temperatura aerului va marca o creştere, mai ales după ziua de marţi, 25 aprilie.

COD GALBEN IN CLUJ, COD PORTOCALIU LA MUNTE

harta coduriANM a emis marţi o atenţionare cod galben de precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului, valabilă începand de miercuri, 19 aprilie, ora 18, până vineri, 21 aprilie, ora 10.

Temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) şi în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50-60 l/mp.

La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50-60 km/h.

Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile.

În Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h şi peste 80…90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea.

Recomandări pentru populație

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.

Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montaţi pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

sus(0)jos(10)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns